Mají se majitelé tepelných čerpadel obávat zdražování elektřiny?

Čím bude výroba elektřiny zelenější, tím bude dražší, takže nárůstu cen elektřiny se v příštích letech nejspíše nevyhneme. Jaký má vliv zvyšování cen elektřiny na provoz tepelných čerpadel? I když je to překvapivé, majitelé tepelných čerpadel na zdražování elektřiny většinou vydělají.

Ceny energií ve světě jsou propojené a když zdraží jeden zdroj, zdraží ve většině případů i ostatní zdroje energie. Pokud zdraží elektřina, projeví se to samozřejmě i na fakturách za provoz tepelného čerpadla. Velkou výhodou ale je, že tepelné čerpadlo spotřebuje elektřiny jen velmi málo. V důsledku to znamená, že i když se vám náklady na vytápění s čerpadlem zvýší, všem ostatním sousedům s plynovými kotli, přímotopy, nebo dálkovým teplem se tyto náklady zvýší výrazně více.

Na zdražení energií nejvíce doplatí majitelé elektrického vytápění, ať už elektrokotlů, přímotopů nebo různých sálavých panelů a elektrických folií v podlaze. Druhou nejpostiženější skupinou jsou lidé v nezateplených domech vytápěných plynem. Jak se dá proti zdražování bránit? 
 
1) Pokud vytápíte plynem, vyplatí se využít dotace a celý dům kvalitně zateplit.

2) Pokud vytápíte elektřinou a nechcete nebo nemůžete celý systém vyměnit, vyplatí se doplnit do domu malé tepelné čerpadlo vzduch/vzduch. Například tepelné čerpadlo IVT AERO stojí i s montáží od 50 do 80 tisíc Kč v závislosti na výkonu a náročnosti montáže. Přitom dokáže zásadně snížit spotřebu elektřiny, umí v létě klimatizovat a dokonce díky vestavěné čističce i celoročně čistit vzduch od alergenů, bakterií a virů. S ohledem na množství funkcí a ceny jiných typů tepelných čerpadel, u čerpadla IVT AERO opravdu platí „za málo peněz hodně muziky“.
IVT AEROIVT AERO

3) U ostatních budov pak instalovat kvalitní tepelná čerpadla vzduch/voda nebo země/voda, která zajistí co nejnižší možné náklady na vytápění i ohřev teplé vody. Švédské vzduchové tepelné čerpadlo IVT AIR X a zemní čerpadlo IVT GEO 600, patří k těm nejúspornějším a nejodolnějším co na trhu najdete. V České republice dnes tepelná čerpadla IVT vytápí více než 20 000 budov a jsou zde díky tomu nejrozšířenější značkou úsporných tepelných čerpadel.
IVT AIR XIVT AIR X

I mezi tepelnými čerpadly jsou ale velké rozdíly v množství spotřebované elektřiny. Příkladem může být rodinný dům s tepelnou ztrátou 10 kW a ohřevem teplé vody pro 4 osoby. Pokud bude v takovém domě špičkové tepelné čerpadlo země/voda s energetickou třídou A+++ a podlahové vytápění, zaplatíte za jeho provoz přibližně 10 000 Kč/rok. Pokud si ale pořídíte nejlevnější vzduchové čerpadlo s nízkou energetickou třídou, které bude topit do radiátorů, zaplatíte za rok při stejné spotřebě tepla i přes 20 000 Kč. Za 15 let provozu vám tak levnější čerpadlo „propálí“ klidně i o 150 až 250 tisíc Kč více než to úspornější. Před výběrem čerpadla je tedy dobré se držet starého přísloví: Není důležité kolik za něco zaplatíš dnes, ale kolik tě to bude stát zítra.

Tepelné čerpadlo je velmi dobrým lékem proti zdražování energií. Rozhodně se ale vyplatí pořídit si nejúspornější tepelná čerpadla s vysokou energetickou účinností, než vsadit na ta levná, která ale mají vysokou spotřebou elektřiny. Čím budou energie dražší, tím více se vám investice do kvalitního tepelného čerpadla vyplatí.  
27.09.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444