Magická štědrovečerní hostina

Štědrý večer… Pokusme se na chvilku zapomenout na pyramidy darů pod elektricky zářícím stromkem, na koledy z reproduktorů a disneyovského Santa Klause, odmysleme si chuť bramborového salátu a smaženého řízku. Jak vypadala taková štědrovečerní večeře v chalupě hospodyně z černé kuchyně?

Stůl, ze kterého se jedlo, byl důkladně umyt, vykouřen jalovcem a černobýlem a prostřen bílým ubrusem. Na všech rozích ukryla hospodyně pod ubrusem malé hromádky čočky nebo máku, symbolů hojnosti. Pod stůl se rozhodila sláma a křížem (do tvaru X) položily dvě sekery. Nohy stolu se omotaly a svázaly železným řetězem.
 
Večeři zahájil hospodář modlitbou, pak pootevřel dveře a zval do domu duše předků. Mrtví hodovali s živými, byl jim vyhrazen zvláštní talíř, kam se odkládal kousek od každého jídla. také dobří duchové a andělé přicházeli pojíst s lidmi.

 

Večeře měla mít devět chodů (devítka je magické číslo hlubin a zrození). Začínalo se oplatkami potřenými medem a česnekem nebo šípkovými či trnkovými povidly. Potom se podávala zasmažená, jíšková polévka s houbami. Na Chodsku se místo ní jedla hustá houbová omáčka. Houby patřily k posvátným štědrovečerním jídlům, říkalo se jim „maso země“ a věřilo se, že rostou z vůle víl a skřítků: některé jsou chutné a posilují, jiné mohou člověka omámit, či usmrtit. například čarodějnice prý s oblibou pojídaly červené muchomůrky (muchomůrka způsobuje zvláštní opilost a narkotické vidiny). Černý kuba bylo jídlo z krup. hřibů modráků a česneku. Česnek byl dalším nezbytným ochranným jídlem. zahání nemoci, přízraky a upíry.

Na svátečním stole nesměly chybět kaše: prosná, krupičná a hrachová. Ty byly zárukou hojnosti právě tak jako vánočka, pečivo pletené do podoby klasu. K ní se podávala omáčka z rozvařeného sušeného ovoce.


Na závěr večeře se louskaly ořechy a rozkrajovala jablka. Toto pojídání bylo spojeno s věštěním (hvězdička či křížek v jádřinci, utváření ořechového jádra či jeho vyschlost, zčernalost). Také drobné pečivo ve tvaru zvířecích figurek, hvězd, věnečků, křížků a dalších posvátných symbolů sloužilo k věštění a obětování mrtvým. Hojně se popíjelo pivo, zejména černé, sladové.


Zbytky od večeře se odnášely do stáje zvířatům a zakopávaly pod ovocné stromy v zahradě, hospodář končil modlitbou a propouštěl duchy předků i přátelské démony, posílal je zpátky do podsvětí, do polí a do lesů.

Z knížky Magická kuchařka

22.12.2006 | Otomar Dvořák

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444