Lofty - trend budoucnosti?

Pozorný divák mnohých zahraničních filmů se kromě příběhu může pokochat i interiéry, ve kterých se děj odehrává. Mezi nejpůsobivější a nejzajímavější většinou patří ty, které jsou přestavěny ze starých průmyslových hal a budov. Nejsou to pouhé kulisy, jak by si někdo mohl myslet, jde o tzv. lofty.

Lofty jako forma bydlení začaly vznikat spolu s hnutím hippies v 60. letech minulého století v USA. „Květinové děti“ hledající laciné přístřeší objevily v Soho v New Yorku opuštěnou průmyslovou čtvrť, kde postupně vznikaly velmi neotřelé bohémské byty. Podle jejich vzoru začaly obdobné velkorysé příbytky v továrních objektech budovat intelektuálové a lofty v průběhu let zaznamenaly ohromný „boom“. Z tohoto kdysi levného bydlení pro volnomyšlenkáře, ve čtvrtích, kde je lepší raději nevycházet ven, se stala výjimečná místa pro lidi náročné, často také velmi dobře situované.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pro nové byty - lofty byly a stále jsou typické velké prostory bez příček a předělů, vysoké stropy s možností vybudovat nápaditá patra, prosklené stěny, třeba i z luxferů, kovové prvky, neopracované zdi přiznávající krásu kvalitních pálených cihel či ocelových nosníků… Cílem je zachovat všechny atributy staré průmyslové stavby, ovšem v moderním pojetí a s moderní technologií.

 

Tak jako v Americe, či později v Londýně (právě londýnské doky jsou nádhernou ukázkou metamorfózy průmyslových staveb), i v Praze začínáme objevovat půvab industriální architektury. Řada průmyslových čtvrtí se přeměňuje na vkusné, příjemné a elegantní bydlení, po kterém neustále vzrůstá poptávka a které uspokojí i ty nejnáročnější. Na přestavbách těchto objektů se totiž podílejí ti nejlepší architekti, pro které je oživení starých budov velikou výzvou.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pořízení takového loftu je nejen skvělou volbou bydlení, ale i výbornou investicí do budoucna. Je to pochopitelné. Tak jak bude ubývat továrních čtvrtí, bude vzrůstat i jejich cena, která se časem ještě zhodnotí. V New Yorku či Londýně, kde jsou lofty stále velmi atraktivní formou bydlení, už nové nevznikají. Není z čeho je tvořit. V Praze naštěstí ta to možnost je. Ten, koho by lákalo žít v nekonformním, lehce okázalém a působivém prostředí, může si stále ještě z čeho vybírat.

 

Mezi nové komplexy, které jsou ve výstavbě, patří i A7 Holešovický pivovar, který dokonale splnil požadavky pro realizaci loftů. Jde o výjimečnou průmyslovou stavbu – pivovarskou spilku z roku 1895, kulturní památku, která je velmi dobře začleněna do pražské infrastruktury. Rekonstruovaný objekt dokonale zachovává genius loci industriální stavby a přitom skýtá luxusní bydlení, splňující požadavky na nejmodernější trendy. Do starého krásného pivovaru, který přestal sloužit svému účelu, se vrátí nový život. Krása, komfort, pohodlí, výborné zázemí, dostupnost, to jsou hlavní znaky takto citlivě přetvořeného prostředí…

 

Více informací naleznete na www.holesovickypivovar.cz

27.08.2007 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444