Listopad na talíři

V sychravém předvánočním počasí můžeme svému tělu pomoci chránit se před nemocemi a nachlazením konzumací zeleniny s vysokým obsahem vitamínu C a dalších látek, které podporují obranyschopnost organismu. Z listopadové nabídky čerstvé zeleniny na trhu jsme pro vás vybrali klasické české pochoutky: zelí a křen a nedoceňovanou, často opomíjenou, někdy dokonce pohrdanou červenou řepu.

Červená řepa
Červená řepa byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. V současné době se nejvíce pěstuje v USA a ve východní Evropě. Obsahuje vitamíny C a B1 a B2, nikoliv však ve vysokém množství. Obsahuje však celou řadu jiných látek, které jsou zdraví prospěšné. Obsažený betain působí proti kornatění cév a kladně ovlivňuje také činnost jater. Červená barviva antokyany pomáhají proti vysokému krevnímu tlaku. Kromě toho má červená řepa také vysoký obsah minerálních látek (železo, hořčík, draslík, měď…), takže podporuje krevní oběh a tvorbu krve a pomáhá také při prevenci srdečních chorob.
Léčivé účinky červené řepy se umocňují, pokud se konzumuje syrová. Zapomeňte na nenáviděné saláty ze školní jídelny a vyzkoušejte oblíbený francouzský předkrm – crudités z čerstvé řepy.

 

Crudités
Nastrouhaná syrová řepa, nastrouhaná syrová mrkev, tenounké plátky okurky
zálivka: olivový olej a citrónová šťáva

Všechny přísady smícháme a necháme chvíli uležet

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Křen

Tato zelenina pochází z východního Středomoří.V lidovém léčitelství byl využíván již ve středověku. V čerstvě nastrouhaném křenu jsou obsažena přírodní antibiotika, která potírají kašel a bronchitidu. Významný je také obsah vitamínu C. Hořčičné oleje, které obsahuje, mírní revmatismus, dnu a ischias. Díky těmto vlastnostem se křen jeví pro listopadové sychravé počasí jako ideální společník. Výborně se hodí k ochucení omáček, polévek, salátů a také k pečenému nebo vařenému masu. Čerstvě nastrouhaný křen je také výbornou přílohou k již méně zdravým zabíjačkovým pochoutkám… Jeho ostrou chuť můžeme zmírnit přidáním nastrouhaného jablka.


Jemná křenová omáčka
300-400 ml mléka, 100 ml sladké smetany, 1 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, nastrouhaný křen, cukr, sůl
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji 200 ml vody, mlékem, osolíme, dobře rozmícháme a důkladně povaříme. Přecedíme, vmícháme smetanu, jemně nastrouhaný křen, podle chuti osladíme a ještě krátce povaříme. Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zelí
Zelí je ceněnou surovinou nejen jako součást českého pokrmu známého jako vepřo-knedlo-zelo, ale uplatňuje se také např. v německé, ruské, maďarské, slovenské nebo i francouzské kuchyni. Čerstvé zelí obsahuje vysoké množství vitamínu C, nejvíce ho má zelí červené. Vysoký obsah vitamínu C má i zelí kysané. I konzumace zelí má na náš organismus blahodárné účinky. Čerstvá šťáva se doporučuje při léčení žaludečních vředů a má vliv také na dobrou funkci jater.  V lidovém léčitelství se čerstvé listy zelí přikládaly na vyrážky a rány. Velké množství vitamínu B v bílém zelí zahání vnitřní neklid, nervozitu a přispívá ke klidnému spánku. Zelí kysané má kladný vliv na trávení a podporuje rozvoj žádoucích střevních bakterií. Snižuje rovněž hladinu cukrů v krvi - doporučuje se proto zařadit do jídelníčku při onemocnění cukrovkou.

 

Šunkofleky se zelím

350 g těstovin, 300 g kysaného zelí, 2 cibule, 250 g uzeného masa, 2 vejce, 300 ml smetany, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek

Těstoviny uvaříme na skus. Posekanou cibuli zesklovatíme na lžíci oleje, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a krátce opečeme. Přidáme okapané kysané zelí a vše dusíme asi 5 minut. Do vymaštěné zapékací formy vložíme polovinu uvařených těstovin, pokryjeme je směsí zelí a uzeného masa a navrch dáme zbytek těstovin. Rozšleháme vejce ve smetaně, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.  Přelijeme přes těstoviny a zasypeme sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě asi 30 minut. K tomuto pokrmu se hodí rajčatový salát s cibulí.

15.11.2004 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444