Léto s květinami

Konec června a červenec jsou obdobím, kdy záhony zahrádek a předzahrádek, ale i balkóny a terasy hýří barvami květin. Připomeňme si, co můžeme udělat pro to, abychom se z nich mohli radovat co nejdéle, protože pohled na ně patří k darům léta dodávajícím nám energii, s níž pak překonáváme období zimy.

Nejdůležitější je samozřejmě pravidelná zálivka, ale nezapomínejme ani na další úkony důležité pro hojnost květů. Je vhodné odstraňovat průběžně odkvetlé části trvalek i jednoletých rostlin. Hledíkům, petúniím, hrachorům, lichořeřišnicím, netýkavkám, afrikánům a jiným kvetoucím rostlinám tak nejen oživíme vzhled, ale podpoříme tvorbu dalších květů. Pokud necháme květy odkvést a na rostlinách se vytvoří semena, většinou už příliš nekvetou. 
Na místě je také přihnojování. Mnoho druhů trvalek, které kvetly  už v červnu, je ochotno potěšit nás svými květy ještě jednou, až se bude léto chýlit ke konci. Je ale nutné seříznout jim po odkvětu stonek (odborníci doporučují přibližně 10 cm nad zemí).

V nekonečném zápasu s plevelem neumdlévejme nikdy – každý zahrádkář dobře ví, že přílišná horka okrasné rostliny odradí od květu, příliš prudké deště zase naopak odplavují z půdy živiny, takže se můžeme dočkat, že rostliny mají bledou a nevýraznou barvu, ale plevelům, že se daří dobře snad za všech okolností. Hlavně je nenechávejte vysemenit, připravujete si tím o to náročnější boj v příštích letech.


Podle potřeby plejeme čas od času i květiny v kontejnerech a nezapomínejme je rovněž přihnojit. A pokud máme možnost, dopřejeme pobyt na čerstvém vzduchu také pokojovým květinám. Ty, které pocházejí z jihu (palmy, azalky, ibišky),  potěší i místo na přímém slunci,  jinak ale vybereme raději stíněné stanoviště. Některé pokojové rostliny však zůstávají raději v místnosti – platí to obecně o některých druzích s chlupatými listy.

22.06.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444