Léto je tu! A s ním i ideální doba na změnu dodavatele energií

Kdo by si nepřál ušetřit každý měsíc, že? Obzvlášť nyní, kdy díky koronavirové pandemii řešíme výpadky z příjmů, nejistou pracovní budoucnost, vynucené úspory. Zkuste se poohlédnout třeba po novém dodavateli energií, s kterým můžete ušetřit až několik tisíc korun ročně. A právě v létě je na jeho změnu nejlepší čas.

Jak ukázal nedávný průzkum Bohemia Energy, koronavirová pandemie způsobila, že téměř každý pátý Čech se obává problémů s účty za energie. Ještě víc jich v souvislosti s krizí uvažuje o možných úsporách. Kolik lze ale ušetřit pouhou změnou dodavatele, spousta lidí neví. 

„O tom, jakým přínosem může být výhodnější dodavatel energií pro domácí rozpočet, panuje stále velmi malé povědomí. Víc jak polovina lidí dokonce stále ještě dodavatele nikdy nezměnila. To znamená, že pokud si u svých původních dodavatelů nevyjednali lepší cenu, tak zbytečně energie přeplácí,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Korunka ke korunce

Změna dodavatele elektřiny či plynu přitom není nic složitého. Začněte tím, že si spočítáte, kolik peněz ušetříte. Díky nezávislým kalkulačkám, které najdete na internetu, budete znát výši úspor během pár vteřin. 

„K porovnání doporučujeme webové stránky Energetického regulačního úřadu nebo portál TZB-info.cz. Tam jednoduše získáte obecné srovnání podle předem daných údajů. Zájemcům o naše služby však doporučujeme zavolat přímo k nám na zákaznickou linku, nabídku pak sestavíme na míru,“ říká Libor Holub.
Jediné, co k posouzení ceny potřebujete, je faktura posledního vyúčtování. A než začnete slavit, kolik ušetříte peněz, podívejte se na smlouvu u stávajícího dodavatele. Můžou se totiž lišit podmínky odstoupení od smlouvy. Tak si to nastudujte, ať nejste překvapení.

A proč měnit dodavatele zrovna v létě? 

Většina z nás má smlouvy na dobu neurčitou a měsíční zálohy se vypočítávají z očekávané spotřeby za celý rok. Ta je ale zpravidla nejvyšší v zimních měsících, kdy elektřiny i plynu odebereme nejvíce. 

„Přechod od jednoho obchodníka ke druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce. S příchodem teplých měsíců byste proto neměli váhat a zajistit si výhodnější podmínky co nejdřív. To přinese úspory v zimě, která spolyká nejvíce peněz, protože nejvíc topíme a dlouho svítíme,“ dodává Libor Holub.

Spousta lidí ale takto neuvažuje a k levnějšímu dodavateli přechází až na přelomu roku, kdy se obvykle zdražuje. Topná sezóna je tou dobou v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě musí odběratelé platit během zimních měsíců ještě původní, vysoké ceny. Sami se tak připravují o několik tisíc korun ročně.

Vše vyřídíte z pohodlí domova

Dodavatelé energií zareagovali i na současnou situaci, kdy se všichni snaží chránit své zdraví a omezují pohyb na veřejnosti. Třeba Bohemia Energy umožňuje dokumenty potřebné ke změně dodavatele podepsat vzdáleně, tedy digitálně, přímo na vašem počítači, tabletu či chytrém telefonu. Všechno můžete sjednat online z pohodlí domova a nemusíte nikam chodit, ani nasazovat roušku. 

Dobrá rada nad zlato

To, že jste si vybrali správně, poznáte třeba podle toho, že vás bude dodavatel průběžně informovat, jak změna probíhá, kdy začne s dodávkou nebo kdy máte nahlásit stávajícímu obchodníkovi stav měřidla pro poslední vyúčtování. 


Případný přeplatek od původního dodavatele si pak dobře uschovejte, a to hlavně, když elektřinou nebo plynem topíte.

„Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování,“ vysvětluje Libor Holub z Bohemia Energy. 

Nižší cena za celkovou roční spotřebu vám ale při dobré volbě nového dodavatele samozřejmě zůstane. A váš rodinný rozpočet úsporu za energie určitě ocení. 
01.07.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444