Výrobu zmrzliny jsme si usnadnili a urychlili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop. Ten dokáže automaticky rozpoznat hustotu připravované zmrzliny podle nastavení a uchovat ji mraženou až do podávání. Má 12 přednastavených programů a poradí si i se sorbetem, mraženým jogurtem nebo gelatem. Součástí přístroje je kompresor, díky čemuž odpadá nutná příprava s namrazováním nádoby či přidáváním ledu a konečným zamrazením v lednici. Ovládání je elektronické a jednoduché a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji. Kontrola přípravy je možná přes průhledné víko, které zároveň umožňuje přidávání dalších ingrediencí, jako třeba oříšků nebo sekané čokolády.
- počet – 500 ml zmrzliny
- náročnost – složitější
- doba přípravy – cca 3 hodiny
Slaný karamel
Ingredience 100 g cukru lžíce másla 60 ml smetany ke šlehání (33 %) lžička soli |
Postup: V hrnci se silným dnem si na středním plamenu rozpusťte cukr do krásně hnědé kaše. Je dobré mít plochou vařečku, kterou budete tekutinu stírat ze dna hrnce. Když se cukr rozpustí, stáhněte plamen na minimum a přidejte máslo o pokojové teplotě. Vše důkladně promíchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí. Po rozpuštění másla ihned přidejte smetanu a důkladně míchejte, vznikne vám krásně karamelová směs. Nakonec přidejte lžičku soli. Vše znovu důkladně promíchejte a odstavte z plamene. Slaný karamel nalijte do čisté uzavíratelné sklenice a dejte vychladnout. Takto vám v lednici vydrží i měsíc. Hotový slaný karamel se bude nalévat na zmrzlinu při servírování. |
Griliáš
Ingredience 100 g cukru 60 g plátků mandlí |
Postup: V hrnci se silným dnem si na středním plamenu rozpusťte cukr podobně jako u slaného karamelu. Jakmile je cukr rozpuštěný, snižte plamen na minimum a přidejte plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby se všechny mandle obalily tekutým cukrem. Ihned mandle s cukrem vylijte na plech s pečicím papírem a urovnejte do placky. Musíte pracovat velmi rychle, po přidání mandlí začne cukr rychle tuhnout. Plech nechte vychladnout, dokud směs neztvrdne. Poté co směs ztvrdla, si zhruba ¾ odlomte a dejte do mixéru SAGE THE SUPER Q. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování. Mixér zapněte tlačítkem ON a zapněte tlačítkem funkci Pulse / Ice Crush. Nechte mixér 3x zapulsovat a poté jej vypněte tlačítkem OFF. Mixováním vám vznikne griliáš, který se pak bude přidávat do zmrzliny. |
Vanilková zmrzlina
Ingredience 3 žloutky 50 g cukru 130 ml plnotučného mléka 130 ml 30% smetany vanilkový lusk nebo vanilkový cukr |
Postup: Mléko se smetanou smíchejte a dejte v hrnci zahřát. Rozmixujte žloutky, cukr a vanilkový cukr do husté světlé pěny. Jakmile se mléko se smetanou blíží bodu varu, stáhněte hrnec z plamene a za stálého míchání po troškách přilévejte smetanu s mlékem do žloutkové pěny. Nyní za stálého míchání směs zahřejte a poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Se směsí je potřeba při chladnutí často míchat, aby se na povrchu nevytvořil hustý škraloup. Poté co má směs pokojovou teplotu, přiklopte poklicí, nebo potravinářskou fólií a dejte do lednice do druhého dne. Druhý den zmrzlinovou směs přelijte do nádoby od zmrzlinovače SAGE BCI600, nádobu i se směsí vložte do zmrzlinovače a uzavřete víkem. Díky vestavěnému kompresoru ve zmrzlinovači nemusíte nádobu předem namrazovat. Zmrzlinovač zapněte funkcí POWER a otáčecím kolečkem zvolte program ICE CREAM / HARD. Tlačítkem START zmrzlinovač zapněte a nechte jej pracovat. Jakmile zmrzlinovač cinkne a na displeji se objeví ADD MIX-INS, otevřete víko zmrzlinovače a přidejte griliáš. Po přidání griliáše nechte zmrzlinovač dál pracovat. Jakmile je zmrzlina úplně hotová, zazní další cinknutí. Hotovou zmrzlinu přendejte do jiné nádoby a vložte do mrazáku, nebo ji rovnou servírujte. |