Letní třešňový koláč

Léto - to jsou voňavé jahody nebo třešně. Když jsem si letos z jižní Moravy přivezla košík tmavě rudých třešní, sáhla jsem po jednom z ověřených receptů a pustila se do vypeckovávání. Až budete přemýšlet, co s letošní bohatou úrodou, upečte například třešňový koláč. 

Ingredience

600 g třešní bez pecek (klidně i víc)
šťáva z jednoho citronu
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
200 g moučkového cukru
3 vejce
jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
hrst vlašských ořechů nebo mandlí
120 g másla
cukr na posypání 

Postup
Třešně vypeckujte a v míse smíchejte s citronovou šťávou a ořechy. Mísu odstavte. Prosejte mouku a smíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Vyšlehejte vajíčka s cukrem, přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo a citronovou kůru. Mouku pomalu zašlehávejte do vyšlehaných vajíček. Těsto nalijte do máslem vymazané formy, na těsto potom třešňovou směs. Semtam jednotlivé třešně zatlačte do těsta.  
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut, dokud okraje koláče nezískají zlatavou barvu. Koláč můžete nakrájet ještě vlažný, nebo až druhý den po vychladnutí.

 
12.07.2013 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444