Letní hit: Domácí burger s trhaným hovězím masem

Soutěž o ochutnávkový set omáček SPAK

Také milujete propojení křupavé housky se šťavnatým masem a čerstvou zeleninou? Na skvělé burgery už nemusíte chodit do restaurace, přichystat si poctivý domácí burger není vůbec složité. Stačí koupit kvalitní maso, které necháte několik hodin péct, a zvolit správnou omáčku na dochucení. Ochutnat omáčky nyní můžete i vy, stačí se zapojit do soutěže.

Pro poctivý burger je vhodné koupit čerstvé maso u lokálního řezníka. My jsme zvolili hovězí, můžete použít například krk, kližky nebo zadní. Trhané maso je samo o sobě malý zázrak. Necháte ho několik hodin dusit nebo péct a na rodinný oběd, večeři nebo párty s přáteli můžete servírovat ty nejlepší burgery široko daleko.

Rozdíl mezi trhaným masem a klasickými plackami z mletého masa

Příprava trhaného masa od placek se liší hlavně v použitém koření a bylinkách. Zatímco u klasického burgeru se doporučuje pracovat pouze s pepřem a solí, trhané maso dovoluje hrát si s divokými kořenícími kombinacemi.

Chuť burgeru také podtrhne vhodně zvolená omáčka. „Mezi nepostradatelnou součást burgerů patří kvalitní kečup. Při výběru věnujte pozornost složení a kvalitě ingrediencí. Na chuti kečupu je vždy znát vyšší podíl rajčat. Ideální je, pokud použitá rajčata zrála před zpracováním na slunci. U omáček hledejte ty s tradičními recepturami v praktickém dávkovacím balení,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
 

bydlinek Soutěž o 3 ochutnávkové balíčky omáček značky SPAK
Zapojte se do soutěže a 3 šťastlivce odměníme balíčkem omáček SPAK. Soutěžní otázku najdete na konci článku. Soutěžit můžete až do 11. července 2024.

 

Pečte maso ve stulu „low and slow“

Metodou „low and slow" je označována příprava masa, kdy se maso peče pomalu při 120 stupních. Dobře okořeněné maso jen vložíte do trouby a už se o něj nemusíte starat. Výsledek bude ještě delikátnější, když pod maso během pečení čas od času přilijete trochu vývaru. Upečené maso stačí po několika hodinách jen vidličkou natrhat.

Osvědčené tipy šéfkuchařů

  • Pokud máte maso s kůží, naříznět ho na mřížku. Nejen, že se lépe propeče, ale při marinování chuť prostoupí celým masem. V takovém případě maso nakládejte přes noc.
  • Trhané maso lze bezpečně skladovat v lednici týden. Zalití výpekem maso zvláční a bude tak při ohřívání na pánvi lepší. Do mrazáku ho ale nedávejte, tam nepatří.
  • Na dietnější variantu vezměte krůtí maso. Připravuje se úplně stejně, ale kvůli jemnosti masa se musí více kontrolovat a případně i podlévat vodou.

Recept: Domácí burger s trhaným masem

Doba přípravy: 40 minut
Doba dušení: 3 hodiny

Ingredience na 4 porce:
500 g hovězího masa (krk, kližky, zadní)
1 cibuli
1 stroužek česneku
sůl, pepř
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíci worcestrové omáčky
½ lžičky drceného římského kmínu
1 lžíce barbecue omáčky
1 lžičku Shichimi Togarashi koření
1 lžičku sušeného tymiánu
olej


Na dohotovení:
listový salát
4 plátky čedaru
4 burgerové bulky 
Burger omáčka Spak
Master ketchup Spak
Příprava: 
Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci zahřejte trochu oleje. Opečte na něm maso ze všech stran. Přidejte cibuli, česnek, tymián, koření, sůl a pepř. Podlijte trochou vody a přiklopte. Na mírném ohni duste maso asi 3 hodiny. Podle potřeby dolejte vodu. Když je maso hotové, cože je ve chvíli, že se snadno oddělují vlákna pomocí vidličky, nechte vodu odpařit na minimum.

Mezitím překrojte bulky a v řezu je opečte na suché pánvi dozlatova.

Hotové maso natrhejte vidličkou.

Spodní díl bulky potřete kečupem. Přidejte trochu listového salátu a pak přidejte pořádnou vrstvu masa. Navrch dejte plátek čedaru, rukolu a poté Burger omáčku. Přiklopte a ihned podávejte.

Tip: Burger můžete připravit s kuřecím i krůtím masem. Směs můžete použít kromě burgerů i na náplň do tortill.





Pro ještě lepší chuť vašeho burgeru vyzkoušejte:

Burger omáčka Spak 320 ml

Extra hustá a krémová omáčka je dokonalým doplňkem nejen pro hamburgery. Lahodná chuť omáčky se perfektně hodí i ke smaženému kuřeti, grilovanému masu nebo pořádné porci hranolků. Její nenahraditelnou strukturu podkreslují kousky okurek a cibule, které jí dodávají tu správnou chuť. Suroviny jsou vybírány opravdu pečlivě, aby byl zajištěn maximální chuťový zážitek. 
Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč 
 

Spak Master Ketchup 900 g

Tajemství lahodného kečupu v praktickém rodinném 900g balení je založeno na vysoce kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě a zrají na přímém slunci. Navíc na výrobu 100 g tohoto kečupu jich je spotřebováno více než dvojnásobek. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany. 
Doporučená maloobchodní cena: 119,90 Kč


Burger s trhaným hovězím masem

bydlinek Soutěž o 3 ochutnávkové balíčky omáček značky SPAK
Zapojte se do soutěže a 3 šťastlivce odměníme balíčkem omáček SPAK. Nápovědu najdete na adrese: https://www.spak.cz/ Soutěžit můžete až do 11. července 2024. Výherci: O. Zlatníková, V. Augustinová, D. Širocká

20.06.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444