Rozdíl mezi trhaným masem a klasickými plackami z mletého masa
Příprava trhaného masa od placek se liší hlavně v použitém koření a bylinkách. Zatímco u klasického burgeru se doporučuje pracovat pouze s pepřem a solí, trhané maso dovoluje hrát si s divokými kořenícími kombinacemi.Chuť burgeru také podtrhne vhodně zvolená omáčka. „Mezi nepostradatelnou součást burgerů patří kvalitní kečup. Při výběru věnujte pozornost složení a kvalitě ingrediencí. Na chuti kečupu je vždy znát vyšší podíl rajčat. Ideální je, pokud použitá rajčata zrála před zpracováním na slunci. U omáček hledejte ty s tradičními recepturami v praktickém dávkovacím balení,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Soutěž o 3 ochutnávkové balíčky omáček značky SPAK
Zapojte se do soutěže a 3 šťastlivce odměníme balíčkem omáček SPAK. Soutěžní otázku najdete na konci článku. Soutěžit můžete až do 11. července 2024.
Pečte maso ve stulu „low and slow“
Metodou „low and slow" je označována příprava masa, kdy se maso peče pomalu při 120 stupních. Dobře okořeněné maso jen vložíte do trouby a už se o něj nemusíte starat. Výsledek bude ještě delikátnější, když pod maso během pečení čas od času přilijete trochu vývaru. Upečené maso stačí po několika hodinách jen vidličkou natrhat.Osvědčené tipy šéfkuchařů
- Pokud máte maso s kůží, naříznět ho na mřížku. Nejen, že se lépe propeče, ale při marinování chuť prostoupí celým masem. V takovém případě maso nakládejte přes noc.
- Trhané maso lze bezpečně skladovat v lednici týden. Zalití výpekem maso zvláční a bude tak při ohřívání na pánvi lepší. Do mrazáku ho ale nedávejte, tam nepatří.
- Na dietnější variantu vezměte krůtí maso. Připravuje se úplně stejně, ale kvůli jemnosti masa se musí více kontrolovat a případně i podlévat vodou.
Recept: Domácí burger s trhaným masem
| Ingredience na 4 porce: 500 g hovězího masa (krk, kližky, zadní) 1 cibuli 1 stroužek česneku sůl, pepř 3 lžíce sojové omáčky 1 lžíci worcestrové omáčky ½ lžičky drceného římského kmínu 1 lžíce barbecue omáčky 1 lžičku Shichimi Togarashi koření 1 lžičku sušeného tymiánu olej Na dohotovení: listový salát 4 plátky čedaru 4 burgerové bulky Burger omáčka Spak Master ketchup Spak |
Příprava: Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci zahřejte trochu oleje. Opečte na něm maso ze všech stran. Přidejte cibuli, česnek, tymián, koření, sůl a pepř. Podlijte trochou vody a přiklopte. Na mírném ohni duste maso asi 3 hodiny. Podle potřeby dolejte vodu. Když je maso hotové, cože je ve chvíli, že se snadno oddělují vlákna pomocí vidličky, nechte vodu odpařit na minimum. Mezitím překrojte bulky a v řezu je opečte na suché pánvi dozlatova. Hotové maso natrhejte vidličkou. Spodní díl bulky potřete kečupem. Přidejte trochu listového salátu a pak přidejte pořádnou vrstvu masa. Navrch dejte plátek čedaru, rukolu a poté Burger omáčku. Přiklopte a ihned podávejte. Tip: Burger můžete připravit s kuřecím i krůtím masem. Směs můžete použít kromě burgerů i na náplň do tortill. |
Pro ještě lepší chuť vašeho burgeru vyzkoušejte:
Burger omáčka Spak 320 ml
Spak Master Ketchup 900 g
![]()
Soutěž o 3 ochutnávkové balíčky omáček značky SPAK
Zapojte se do soutěže a 3 šťastlivce odměníme balíčkem omáček SPAK. Nápovědu najdete na adrese: https://www.spak.cz/ Soutěžit můžete až do 11. července 2024. Výherci: O. Zlatníková, V. Augustinová, D. Širocká