Lavičko, proměň se

Přiznáváme, že tvrdé kamení se při plánování útulné lavičky nemusí na první pohled jevit jako ideální volba. Když se však použije tak, jak jsme to udělali my, výsledek opravdu stojí za to. Pokud jste již někdy na podzim stáli před problémem, jak na zimu uskladnit útulnou, ale značně neforemnou zahradní lavičku, pak se vám náš nový nápad určitě zalíbí.

U naší "kamenné" lavičky se totiž před nepříznivým zimním počasím musí ukrýt pouze rovná deska sedáku z modřínového dřeva. Zbývající části mohou bez problémů zůstat venku. Lavičku jsme vyrobili ve dvou odlišných variantách. V prvním případě jsou oba boční pilíře sestaveny z drátěných klecí (Gabione, viz vlevo nahoře) vyplněných přírodním kamenem. Pilíře přitom mají samy o sobě ideální výšku pro sezení (50 cm).

V druhém případě jsou pilíře tvořeny obyčejnými zahradnickými truhlíky z lehkého betonu, které se prodávají v zahradních hypermarketech. Na každé straně jsou na sobě postaveny dva truhlíky odlišných velikostí (40x60 a 30x40 cm, oba o výšce 25 cm). Tyto truhlíky plní jak roli nosnílců sedáku, tak svůj původní účel, a vy si díky tornu můžete užívat letní pohody v bezprostřední blízkosti krásných květin. Před sestavením lavičky byste si však měli velmi dobře promyslet, kde má lavička skutečné stát. Když je totiž lavička jednou hotová, dá se přemístit jen s ohromnou námahou. Máto však i své výhody. Myslíme si, že s ohledem na veškeré neposednosti života může mít v sobě nehybně postavená lavička cosi uklidňujícího.


Malé žulové dlažební kostky se snadno přizpůsobí tvaru drátěného koše. Tmavý křemenný porfyr má nerovnoměrné tvary a okouzluje decentními barvami. Růžové žulové balvany vytvářejí v drátěné kleci díky oblým tvarům největší dutiny.

Výroba sedáku

Výroba sedáku nepředstavuje vůbec žádný problém. V zásadě se totiž jedná o obyčejný dřevěný rošt. Hoblované modřínové lišty o šířce 6 cm s čistě zaoblenými hranami se prodávají ve specializovaných obchodech s dřevěnými materiály. Hloubka sedáku je určená bud šířkou drátěných košů (u Gabione 50 cm) nebo rozměry betonových truhlíků. Mezi modřínovými lištami nechte rovnoměrné mezery, aby se ve spárách nemohla shromažďovat voda.

Rošt je proti překroucení ochráněn již samotným uložením na kamenné nosníky a proto stačí, když se každá lišta sedáku přišroubuje k oběma příčným lištám pomocí jediného vrutu. Tip: Lišty sedáku neřezejte na potřebnou délku jednotlivě, ale všechny najednou, a to až po sešroubování celého dřevěného roštu. Mimochodem: Jestli se okraje nosných lišt rozhodnete šikmo seříznout nebo nikoli, to je čistě věcí vašeho osobního vkusu.

Pokud se vám nelíbí přirozená šedá barva, kterou modřínové dřevo získá v průběhu let, pak vám doporučujeme sedák každý rok napustit lehce tónovaným olejem na dřevo (teakový olej, modřínový olej). Tím se zabrání zešednutí dřeva a navíc se tak zajistí jeho dokonalá impregnace.

Lišty sedáku položte vedle sebe, vyrovnejte je pomocí truhlářského úhelníku a vyznačte na ně polohu příčných vzpěr. Nejprve k příčným lištám přišroubujte obě krajní lišty sedáku. Zbývající lišty pak rozložte tak, aby mezi nimi vznikly rovnoměrné mezery, a přišroubujte je také. Když jsou všechny lišty sešroubované dohromady, zkraťte je ruční kotoučovou pilou na potřebnou délku podle rovné dorazové lišty. U varianty s drátěnými koši Gabione se k příčným lištám přišroubují dvojice stabilizačních úhlů z pozinkované oceli. Řezné příčných lišt můžete částečně zkosit ná stolní kotoučové pile.

 

Využijte každé místo
Tento malý tác z vodovzdorné březové překližky (tloušťka 9 mm) je navržený tak, aby přesně odpovídal rozměrům drátěného koše (zde Gabione, 50x50 cm). Konstrukce se skládá ze čtvercové desky, která je ohraničená dřevěnými lištami tak, aby tyto lišty v dolní části přečnívaly přibližně o 2 cm a v horní části o 5 cm. Ze spodní strany se do rohů přilepí čtyři špalíčky ze smrkového dřeva. Tyto špalíčky přesně zapadnou do rohů horní mříže drátěného koše.

bydlínek
CO JE... ? Modřínové dřevo

Modříny rostoucí v našich zeměpisných šířkám jsou zdrojem ideálního materiálu pro výrobu zahradního nábytku.

Modřínové dřevo totiž v zásadě nevyžaduje žádné povrchové ošetření. Bez povrchové úpravy však dřevo časem zešedne. O tlakově impregnovaném dřevu platí to samé, většinou se však jedná o dřevo borové a je výrazně levnější. Borové dřevo má však méně pravidelné žilkování a bývá mnohem sukovitější.

Ještě jeden kámen

Když se boční nosníky rozhodnete vyrobit z pórobetonových tvárnic, tak můžete zcela popustit uzdu své fantazie. Tyto tvárnice se totiž dají obyčejným nářadím opracovávat do prakticky libovolných tvarů. Náš příklad: Tvárnice jsou upravené do podoby malého slůněte.


Převzato z časopisu Udělej si sám 8/2006

23.03.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444