Lankový systém nejen na poličky a truhlíky

Architektonický lankový systém je variabilní systém, který je tvořen nerezovými lanky a dalšími nerezovými komponenty. Lze jej použít pro nejrůznější konstrukce v interiéru i exteriéru.

Výhodou lankového systému je jeho jednoduchost, pevnost a takřka neviditelnost. Díky těmto vlastnostem bude jakákoliv konstrukce působit elegantně a vzdušně. K nejčastějším příkladům praktického využití patří:
Výplety zábradlí
 
Variabilní lankový systém nejčastěji své uplatnění nachází ve výpletech schodišťových zábradlí. Vybírat si je možné ze dvou variant realizací.

1. lanka buď procházejí sloupky, kde zakončení tvoří nerezové kuličky, kloboukové matičky, nebo zapuštěné koncovky.

2. druhou variantou je vedení lanek mimo sloupky. Nejčastěji se používají lanka 3-5 mm, v občanských stavbách 6 mm, případně 8 mm.  

Na poličky i truhlíky
 
Lankový systém poslouží i jako důmyslné řešení instalace poliček v interiéru, často se využívá k zavěšování nejrůznějších cedulí ve výlohách, kde chceme dosáhnout vzdušného a čistého prostoru.

Máte pergolu a přemýšlíte, jak upevnit truhlíky se vzrostlými petúniemi? Nerezová lanka jsou jednoduchým řešením, které umožňuje zavěšovat květináče nebo truhlíky mnoha způsoby.
 Užitečným pomocníkem může tento systém být při „instalaci” stříšek různých materiálů. Lanka poslouží i k výrobě sítí, které můžou sloužit jako spolehlivá ochrana proti pádu z výšky. 

Ozelenění fasád
 
 
Architektonický nerezový lankový systém je velmi žádaný pro své užití v ozelenění fasád. Pomocí lankových konstrukcí je možno realizovat ozelenění ploch panelových domů, stejně tak i vytvořit podpěru například pro růst rostliny Klematis u rodinného domku.

Praktické zásady pro návrh konstrukce ozelenění fasád:  

  • výběr vhodné rostliny podle umístění vzhledem ke světové straně 
  • maximální vzrůst rostliny by měl odpovídat velikosti stěny (rostliny zasahující do střech mohou způsobit škodu)  
  • počet podpěr a jejich ukotvení do stěny musí odpovídat typu rostliny, zatížení větrem, zatížení sněhem apod.  
  • počet a vzdálenosti lanek nevertikálním i horizontálním směru, stejně jako odstup lanek od stěny musí odpovídat druhu rostliny 
bydlinek 
Chcete se blíže seznámit s lankovým systémem?


Nechte si zdarma zaslat prezentační CD společnosti Pavlínek s.r.o. Na CD naleznete výkresovou dokumentaci prvků ASS - nerezového lankového systému, určenou hlavně pro projektanty, architekty, investory, domácnosti a montážní firmy. Pro vaši inspiraci při použití nerezového lankového systému vám poslouží fotogalerie. Na disku nejdete řadu dalších potřebných informací. CD si můžete prohlédnout i v online verzi.

 
Přednosti lankového systému 
 
  • lanková konstrukce díky kvalitních nerezavějící oceli zaručuje trvanlivost a stálou odolnost vůči povětrnostním vlivům 
  • bezúdržbovost 
  • systém je žádan pro svou pevnost a a zároveň nadčasový design 
  • interiér i exteriér získá na vzdušnosti a prostoru
  • množství komponentů i průměrů lan umožňuje díky své variabilitě splnit mnohé zákazníkovy požadavky 
Lankový systém si snadno získává sympatie investora i architekta. Pro každou konstrukci lze najít několik řešení, ze kterých lze vybrat to, které nejlépe vyhovují představám. Výhodou nerezových lanek je jejich jednoduchost. Z tohoto důvodu lze tetno systém kombinovat prakticky se všemi materiály - kámen, dřevo, sklo - a je možné ho zakomponovat jak do moderních interiérů, tak do historických objektů.

Více informací: www.pavlinek.cz 
18.06.2013

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444