Lampičky Mathmos

Originální technologie s příchutí romantiky

Přemýšlíte-li právě, jak třeba i drobností zútulnit a ozvláštnit atmosféru ve svém bytě, o originálním dárku pro někoho ze svých blízkých anebo snad zcela prakticky, jak osvětlit útulné kouty pokoje, aniž byste spotřebovali zbytečně moc elektrické energie, pak byste se měli dovědět něco o lampičkách Mathmos.

 

Svůj název dostal tento neobvyklý výrobek podle démonické tekutiny, která zasáhne do děje v dnes už pomalu zapomenutém filmu Rogera Vadima Barbarella. Pod tímto názvem se lampičky založené na speciální patentované technologii vyrábějí ve Velké Británii od roku 1992. Jejich tvůrce, Angličan Edward Craven-Walker však princip lávové lampy, kdysi známé jako Astro lampa, vyvinul už před šedesáti lety. Byl také autorem prvního designu tohoto efektního dekoračního osvětlení. Princip jeho vynálezu byl vlastně jednoduchý: Skleněné těleso lampy je naplněno tekutinou, v níž plave barevná vosková hmota, která vlivem tepla šířeného žárovkou stoupá vzhůru, v horní části cylindru se ochladí a zase pomalu klesá a vytváří tak dekorativní světelný efekt. Pro svůj nápad se inspiroval podomácku vyrobeným časovačem na vaření vajec, který viděl v jednom venkovském hostinci. Když bylo vejce uvařeno, v přístroji se zvedla kapka tekutiny.

Současný londýnský výrobce lamp Mathmos tento objev stále technologicky zdokonaluje a vyvíjí. Spolupracuje také s řadou vynikajících světových designérů a na trh dnes uvádí řadu pozoruhodných variant tohoto produktu, které uspokojují naši dnešní touhu po obklopení nejmodernějšími technologiemi a komfortem a zároveň naši potřebu po harmonickém domově a možnosti trávit v něm příjemné chvíle s přídechem romantiky.


K oblíbeným typům vyráběným firmou Mathmos dnes patří např. Space projector, který promitá různé motivy na zeď nebo na strop. Když si k této efektní podívané pustíte  ještě hudbu, je atmosféra dokonalá. Hodí se i do malých interiérů, ale vynikne především ve větších prostorech. Díky vyměnitelným koutoučům, můžete měnit motivy i barvy podle momentální nálady.


Přímo podle tónů hudby dokáže své barvy měnit lampička TUBA. Jiný pozoruhodný zážitek spolu s vlídným, měkkým světlem přinese svým uživatelům Airswitch. Tuto lampičku totiž ovládáte pouhým pohybem vaší ruky ve vzduchu. Mathmos nabízí také přenosné svítilny, které lze nabít podobně jako mobilní telefon a které pak lze s úspěchem použít třeba na zahradní párty. Lampičky Lunar nebo Solar Eclipse zase dokáží napodobit tajemné světlo měsíce či vykouzlit proměnlivé barvy zapadajícího slunce.

Více o některých výrobcích značky Mathmos najdete na adrese https://www.60.cz/mathmos-shop/

bydlinek

Všestranný vynálezce


Samotná osobnost Edward Craven-Walkera, vynálezce lávové lampy, je pozoruhodná i díky řadě aktivit, kterým se tento nekonformní pán za svého života (1918 - 2000) věnoval. Mimo jiné byl také zdatným pilotem a za druhé světové války bez osvětlení pořizoval snímky nepřátelského území aparátem, který sám vyrobil. Byl také velkým propagátorem nudismu a přirozeného životního stylu a tento svůj zájem spojil se svým zájmem o film. Produkoval a natočil několik filmů s touto tématikou, z nichž snímek Putující světlo (Travelling light) byl prvním svého druhu promítaným veřejně. Svého času se dostal do konflinktu s britskými tlouštíky, kterým chtěl zakázat přístup na nudistické pláže, protože podle něj obezita odporuje zdravému životnímu stylu. Barevné efekty, které vytvářely jeho Astro lampy vyráběné od 60. let, odpovídaly tehdejšímu zvýšenému zájmu o psychedelické zážitky. Prosperující podnik upadl v 80. letech, kdy vyšly z módy. Craven-Walker pak svůj objev prodal, netuše že se jednou opět stane hitem.

 
23.11.2021 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444