Laminát, co má formát

Unifikované palubky jsou minulostí. Laminátové podlahy dnes přicházejí v nejrůznějších formátech, od extradlouhé palubky ve stylu zámeckých parket až po úzké pásky. Jak ale různé formáty působí ve stejné místnosti a jak se pokládají? Vyzkoušeli jsme to za vás!

Po mnoho let laminát doslova trpěl. Ne pod tíhou uživatelů, ale tím, že vyvolával dojem laciné, a tudíž i méně kvalitní podlahové krytiny. Tuto image si vysloužil pro nízké ceny, za které se prodává ve stavebninách a které po pravdě řečeno ani zdaleka neodpovídají nákladům na inovaci.

Duch doby se ale změnil. Výrobci poctivě zapracovali a posunuli laminát, který je v podstatě fotoreprodukcí dřeva, o pořádný kus dál. Nejnovější trend představují různé formáty palubek. Nosné vrstvy z vláknité desky s vysokou hustotou lze teoreticky vyrobit ve všech velikostech. Limitující je ale maximální vyžadovaná autentičnost. Palubky z pravého dřeva jsou totiž jen málokdy k vidění v šířkách nad 30 cm (mohly by se snadno zdeformovat).

Pro lepší efekt je většina těchto podlah provedená jako takzvaná venkovská palubka, znamená s jedinou kresbou dřeva probíhající přes celou šířku. Navíc tyto palubky bývají nejméně na dvou (podélných) okrajích zkosené. Podtrhuje to charakter palubky a dává záměrně vyniknout atypickému formátu.
 
Vše jako obvykle
Ačkoliv laminátové podlahy prošly v posledních letech bouřlivým vývojem, nářadí potřebné k jejich pokládce se ve většině případů nezměnilo. Jedinou výjimkou v našem triu tvoří úzké palubky "Logoclic". Ty se nemusí sklepávat kladivem přes dřevěný hranol, protože mají zámkový systém ze všech čtyř stran.



V případě palubek ve stylu zámeckých parket jsou zkosené jen podélné hrany. Krátké spoje naopak zůstávají téměř neviditelné. Vzniká tak dojem jejich nekonečnosti.

 

Běžné palubky mají zkosené hrany ze všech stran. Zešikmením po celém obvodu se od sebe viditelně vymezují.

 


Totéž platí pro úzké palubky. Díky menšímu formátu připadne na stejnou plochu více jednotlivých palubek a tím i viditelných spár.

 

 

 

Na délce záleží

 

Zkratka XXL znamená, jak známo, něco hodně a mimořádně velkého. Do této kategorie jednoznačně spadají i zámecké palubky od výrobce Parador. Jejich pokládka je přitom lehčí, než by se na první pohled zdálo.

Pokrýt jedinou palubkou dobrého půl metru čtverečního je jistě snem mnoha podlahářů, pro které hraje důležitou roli čas. Velký formát má ale své výhody i pro domácí kutily. Položené palubky o délce 2,2 m a šířce 24 cm působí impozantně. Pro efekt zámeckých parket jsou ideální palubky na celou délku místnosti. Výrobce Parador využívá u svého laminátu malý trik: Podélně zkosené palubky tvoří na kratších stranách (alespoň u tmavě hnědého provedení) téměř neviditelný spoj. Vzniká tak dojem zdánlivé nekonečnosti. Zámecké palubky jsou k dostání i v provedení se zkosením všech čtyř okrajů, a dokonce i jako vícevrstvá parketová podlaha. Její cena je ovšem královská.
 

Název: zámecká palubka "Trendtime 6"
Provedení: dub koňak, ze dvou stran spára ve tvaru písmene V
Rozměry: 2200x243x9 mm
Hmotnost: 22,8 kg/balík
Plocha: 2,67 m2/balík
Cena: asi 800,- Kč/m2
Výrobce: Parador

 

Transport
Balíky jsou dlouhé a těžké, takže každá pomocná ruka je dobrá. Je ale třeba si uvědomit, že s každým balíkem přicházejí do domu dobré 3m2 laminátové podlahy, takže se člověk méně naběhá.

Odříznutí pera
Na délce 2,2 m se lépe a přesněji pracuje s okružní než s přímočarou pilou. Důležité: Palubka se musí podložit dvěma latěmi, aby se při řezání nechvěla.

První spoj
Ošemetná záležitost je jako vždy spojení prvních dvou palubek. U zámeckých palubek se ukázalo jako nejvýhodnější zasunout je do sebe naplocho.

Zacvakávání
Palubky se musí přisadit a zacvaknout absolutně rovně. Proto je lepší pracovat ve dvou. Práce tak postupuje překvapivě rychle a dobře.

Sklepávání
V porovnání s menšími formáty je při sklepávání zámeckých palubek přes kratší strany potřeba pár silnějších úderů navíc. Musí se ale pracovat s citem, aby se nepoškodila pera!

Optimální směr pokládky
Zámecké palubky mají díky své nadměmé velikosti schopnost opticky zvětšit místnost. Položíte-li je ve směru kratší stěny, můžete proměnit podlouhlý pokoj na téměř čtvercový. Dopadající světlo má samozřejmě také vliv. Pokládka kolmo na směr hlavního zdroje světla nechá vyniknout spáry. Pokládka podél je naopak potlačí, takže jednotlivé palubky nejsou tak dominantní.

    

Poznatky z praxe
Velký respekt - to je první pocit, který se vás zmocní při pohledu na obrovské balíky se zámeckými palubkami. Ten se ještě vystupňuje, když se je pokusíte opatrně nadzvednout jednou rukou. Není ale třeba zoufat. I přes počáteční obavy z nezvykle velkého formátu jde palubky zacvakávat bez problémů. Při tloušťce 9 mm se totiž prohýbají jen minimálně. Naplno se tak uplatní výhoda velké plochy, díky níž práce postupuje rychleji kupředu.

Nejdůležitější tipy:

  • Pero u stěny odřízněte (nejlépe ruční okružní pilou).
  • Palubky zasouvejte co nejtěsněji u sebe. Nemusí se pak tolik sklepávat kladivem.
  • Práce s 2,2 m dlouhými palubkami jde lépe od ruky ve dvou.
  • Dbejte na čisté sesazení spojů (u tmavých dekorů opticky splývají).
  • Balíky uskladněte pokud možno tak, aby se během pokládky nemusely přemisťovat.

 

Laminát zlatého středu

 

Náš "normální" laminát na sebe přirozeně upozorňuje ani ne tak mimořádnými rozměry, jako spíš technickými detaily. Jako "wellness floor, extra sensitive" neuvolňuje do ovzduší téměř žádné škodliviny.

Není náhodou, že dlouhá léta měly palubky standardní formát o délce zhruba 1,2 - 1,3 m. Důvod je prostý - tento formát je jednoduše šikovný. Platí to i pro náš laminát zvan Elesgo, jehož pokládku lze provádět klasickým a osvědčeným způsobem, bez pomocníka, naprosto samostatně. Postup práce je v porovnání se zámeckými palubkami logicky pomalejší. Může za to menší formát. Palubky imitující dub letní (neboli křemelák) však mohou nabídno jiné kvality. Například zkosení hran po celé obvodu, nosnou desku s extrémně nízkým obsahem formaldehydu nebo třeba tenoučkou izolaci proti kročejovému hluku na spodní straně. Tento model je navíc odolnější než jeho konkurenti, protože má povrch speciálně tvrzený proudem elektronů (odtud také pochází jeho název).


 
Název: Elesgo, wellness floor, extra sensitive
Provedení: dub letní, "real structure", spára ve tvaru písmene V ze všech čtyř stran
Rozměry: 1184x185x7,7mm
Hmotnost: 13,2 kg/balík
Plocha: 1,97 m2/balík
Cena: od cca 500 Kč/m2
Výrobce: Holz Dammers (HDM)



Transport
Klasický balík pro práci bez pomocníka se dá pohodlně hodit přes rameno. Celkem devět palubek v jednom balíku pokryje plochu o rozloze 1,97 m2. V porovnání se zámeckými palubkami je tedy zapotřebí větší počet balíků.

Odříznutí první drážky
U nejkratší ze všech tří použitých palubek funguje přířez na šířku i pomocí přímočaré pily. Musí se jen vypnout kyvný zdvih, aby se netřepil povrch.

První spoj
Na rozdíl od zámeckých palubek lze u normálních palubek zacvaknout první spoj stejně jako na dlouhých stranách. Přesnou rovinu ale vytvoří až druhá řada.

Zacvakávání
Palubky se přisazují a zacvakávají jednotlivě. Pokládka je pohodlná a postupuje rychle kupředu. Jen pozor na to, aby v drážce nebyla vlákna.

Sklepávání
Zcela bez problémů, protože u krátkého spoje nevzniká téměř žádný třecí odpor. Ale i zde platí - sklepávat s citem, aby se nepoškodila pera!

Optimální směr pokládky
Palubky se spárou po celém obvodu mají tak říkajíc v popisu práce, aby byly jednotlivě viditelné. Otázka směru dopadajícího světla je tedy spíš druhořadá, protože spáry jsou tak jako tak zdůrazněné. Efekt rozšíření podlouhlé místnosti je u klasického formátu (délka 1,18 m) oproti zámeckým palubkám slabší.

     

Poznatky z praxe
Klasický formát palubek je výhodný pro toho, kdo rád pracuje sám. Choulostivým místem je sesazování krátkých stran se zkosenými hranami. Musí se totiž přesně kontrolovat, jestli už dosedly, nebo se ještě musí doklepnout (paličkou přes špalík). Velmi výhodná je integrovaná izolace proti kročejovému hluku. Zatímco u ostatních typů je třeba během pokládky dávat pozor, aby se nenatrhla rozvinutá PE pěnovka, v tomto případě se lze pohybovat po holé podlaze naprosto bez omezení. Izolační vrstva o tloušťce 0,7 mm má navíc ohromující izolační schopnost. Po hotové podlaze se chodí bez jedi¬ného náznaku laciného cvakání, jako by byla celoplošně nalepená.

Nejdůležitější tipy:

  • Zbytek palubky vám pomůže s vyrovnáním první řady do roviny. Odřezek o délce 40 až 50 cm budete moct ještě později použít.
  • Údery paličkou nesmí být moc silné, jinak by se poškodilo pero a následující palubka by nezacvakla.
  • Během pokládky dbejte na čistotu podlahy, protože tenoučká izolace proti kročejovému hluku nedokáže vyrovnávat nerovnosti.
  • Za každou řadu palubek umístěte distanční klíny. Poklepáváním by se jinak mohla celá řada posunout.

 

Na úzkém laminátu

 

Všeobecně se má za to, že štíhlost znamená eleganci. Laminát Logoclic je toho zářným příkladem. Šířka 12,3 cm je oproti zámeckým palubkám zhruba poloviční. Pokládka ale funguje úplně jinak.

Dlouhé a úzké, přesně takové jsou venkovské palubky Logoclic. Pro speciální druh jejich pokládky je to výhodné. V případě systému Logoclic není třeba palubky sklepávat hrubou silou. Jsou totiž vybaveny zámkovým systémem ze všech čtyř stran, takže je stačí zlehka zacvaknout. Pro zkušené podlaháře je to trochu nezvyk, protože palubky se spojují nejdříve krátkými stranami, aby vytvořily kompletní řadu přes celou místnost. Do ní se pak zacvakne další kompletní řada, což vyžaduje zapojení pomocníka. Po prvních třech řadách už je ale princip jasný a práce postupuje svižně kupředu. Výhodou tohoto systému je, že při práci nelze, poškodit pero ani izolaci.



Název: Logoclic "Cherry Oak"
Provedení: venkovská palubka, série "Vinto"
Rozměry: 1285x123x8mm
Hmotnost: 15 kg/balík
Plocha: 1,9m2/balík
Cena: od cca 380 Kč/m2
Výrobce: Logoclic

 

Transport
V balících o hmotnosti zhruba 15 kg je celkem dvanáct palubek. Díky úzkému formátu se s nimi snadno manipuluje. Jeden balík pokryje plochu o rozloze 1,9m2.

Odříznutí drážky
Nejlépe se pracuje přímočarou pilou. Palubka ale musí být podložená širší deskou, aby při řezání nekmitala. Kyvný zdvih musí být vypnutý.

První spoj
Palubky se zacvakávají krátkými stranami pod úhlem zhruba 30o. To platí nejen pro první, ale i pro všechny následující čelní spoje.

Zacvakávání
Palubky jedné řady spojené kratšími stranami se musí jako celek zacvaknout do předchozí řady. Vyžaduje to notnou dávku trpělivosti, ale od třetí řady už jde všechno jako po másle.

Sklepávání
Při zasouvání palubek dlouhými stranami do sebe si můžeme vypomoci lehkým poklepáním kladivem přes příložku (ale opravdu jen zlehka!)

Optimální směr pokládky
Laminát Logoclic má ze všech čtyř stran zešikmené hrany. Spáry jsou tedy viditelné. Na jeden metr čtvereční vychází šest palubek, takže nezávisle na směru dopadajícího světla je výsledný obraz tak jako tak bohatý na spáry. Podobně jako u zámeckých palubek lze úzkými proužky opticky rozšířit podlouhlou místnost. Pro dosažení tohoto efektu je třeba zvolit směr pokládky souběžně s kratší stěnou.

     

Poznatky z praxe
Nejužší z námi zvolených formátů působí v konečném výsledku velmi elegantně. Díky menším rozměrům by člověk mohl podlehnout dojmu, že pokládka bude postupovat pomalu. Opak je ale pravdou. Výhodou tohoto modelu oproti zámeckým a běžným palubkám je, že díky odlišnému zámkovému systému nevyžaduje použití kladiva a příložky (tedy až na výjimky, když to občas na některém konci vázlo při zasouvání celých řad do sebe).
 
Nejdůležitější tipy:

  • Při odřezávání pera u stěny si palubku podložte latí, aby se nechvěla.
  • Doporučujeme pracovat ve dvou, protože palubky se zacvakávají delší stranou jako kompletní řady přes celou místnost.
  • Řadu při zasouvání nejdříve opřete o drážku předcházející řady a pak zacvakněte.
  • Při spojování kratších stran dbejte na co nejpřesnější rovinu, jinak by zacvakávání zlobilo.
  • Za každý spoj první řady umístěte distanční klín.
Převzato z časopisu Udělej si sám 2/2011.
24.10.2011
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444