Lamelový rošt a zdravé spaní

Výrobce lamelových roštů AHORN CZ, s.r.o. provedl rozsáhlý výzkum, který si kladl za cíl zjistit reálný význam Měřící deky AHORN® při výběru optimálního lůžka složeného z kombinace lamelového roštu a matrace. Výzkum měl rovněž odpovědět na dvě zásadní otázky, které si klade každý zákazník při výběru lůžka, a sice do jaké míry lamelový rošt ovlivňuje kvalitu ležení, a jak velké jsou rozdíly při výběru matrace v kombinaci s lamelovým roštem.

Výrobci lehacího nábytku dnes přicházejí na trh s nespočetným množstvím matrací i lamelových roštů, pro laika je však relativně složité se v této bohaté nabídce vyznat. Firma AHORN CZ, s.r.o. si tento problém uvědomuje, a proto již před rokem představila českému trhu Měřící deku AHORN®, speciální zařízení, které nabízí možnost vybrat si správnou kombinaci matrace a roštu na základě exaktního měření zatížení lůžka a vyhovět tak individuálním požadavkům zákazníka na zdravé lůžko.

Jak funguje Měřící deka AHORN®?

Jedná se o tenkou, elastickou podložku, která obsahuje hustou síť senzorů tlaku. Zájemce o rošt a matraci ulehne na Měřící deku AHORN® položenou na zvolené lůžko a postupně zaujme různé polohy ležení. Měřící deka AHORN® snímá tlak a data zpracovává v počítači. Na obrazovce je pak možné pozorovat barevné zobrazení kopírující tvar a polohu těla, které ukáže, zda je zvolená kombinace roštu a matrace pro daného uživatele vhodná. Výstupem je nejen grafický obraz s hodnotami dle barevného vyznačení, ale i číslicový s údaji o hodnotě tlaku a ploše, kterou dochází ke kontaktu mezi lehací plochou a ležícím.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Lamelový rošt ve výsledcích měření

Společnost AHORN CZ, s.r.o. provedla s Měřící dekou AHORN® celkem 315 měření na třech reprezentativních zástupcích populace:
1.žena o hmotnosti 60 kg
2.muž o hmotnosti 80 kg
3.muž o hmotnosti 105 kg

Měření bylo prováděno vždy v poloze na zádech (ruce podél těla, bez podložení hlavy) a při poloze na boku (pokrčené nohy, spodní ruka pokrčena pod hlavou) celkem na 7 lamelových roštech různých tříd a funkčnosti v kombinaci s 15ti typy matrací.

Výsledky jasně ukázaly, že lamelový rošt významně snižuje zatížení mezi ležícím a podkladem, a tím podstatně zvyšuje kvalitu spánku. Volba typu lamelového roštu dále jen násobí pohodlí, které lůžko nabízí (možnost polohování, změkčení v oblasti ramen s pomocí ramenní kolébky, zónování lůžka dle individuálních potřeb, možnost vertikálního zdvihu apod.). Správně by lůžko mělo při obracení lehce pružit a minimalizovat tlak mezi tělem a lehací plochou. Vyšší tlak totiž nutí člověka často měnit polohy ležení, což snižuje kvalitu odpočinku a odčerpává síly.

Volba matrace

Kvalitu lůžka značně ovlivňuje i volba matrace, zde však již neplatí, že s rostoucí cenou stoupá i pohodlí. Naopak, každému jedinci vyhovuje jiný typ matrace, což je závislé na věku, pohlaví, výšce a hmotnosti, tvaru postavy a celkovém zdravotním stavu. Příkladem pro toto tvrzení může být jedno z provedených měření. Muž středního věku o hmotnosti 90 kg si zvolil nejdražší variantu lamelového roštu i matrace. Měření však při této kombinaci ukázalo velmi silné zatížení pánevní oblasti, neboť pro daného zákazníka byla matrace příliš měkká. Proto mu byla doporučena jiná matrace, která byla tužší, což se při měření projevilo podstatně menším zatížením v celé lehací ploše.

Závěrem lze konstatovat, že výzkum prokázal reálný význam Měřící deky AHORN® při výběru optimálního lůžka složeného z kombinace lamelového roštu a matrace. Tento nástroj umožní poskytovat prodejcům a výrobcům postelí, matrací a roštů vysoce kvalitní služby a sofistikované poradenství zákazníkům.
10.09.2007 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444