Kvalitní skleník potřebuje kvalitní základ

Při zvažování nákupu skleníku je nutné vzít v úvahu také to, jaký základ pro skleník vybudujeme. Mohlo by se zdát, že ke skleníkům základ není potřeba a lze jej postavit na jakýkoliv povrch. Bohužel tomu tak není. Pokud chcete, aby vám skleník dlouho a dobře sloužil, tak právě kvalitní základ je stejně důležitý jako kvalitní skleník.

Přední český výrobce skleníků, společnost Limes Litomyšl s.r.o. doporučuje pod skleníky vybudovat pevný a odolný základ. Limes se specializuje zejména na skleníky z žárově pozinkovaného plechu a skla. V nabídce mají samozřejmě i dnes populární polykarbonátové výplně. Z jejich zkušeností vyplývá, že dobrý a poctivý základ je velice důležitý a nezáleží na tom, zda se jedná o skleněnou nebo plastovou výplň. Nelze se spokojit s dlaždicemi nebo dřevěnými trámy položenými na zemině. Podobně provedené základy jsou velice nevhodné a rozhodně je nelze doporučit.

Materiály pro zhotovení základů mohou být různé a výběr je skutečně široký. Nejlepším řešením je samozřejmě beton s kovovými výztuhami. Betonování je ovšem poměrně pracné, ale naštěstí můžeme vybrat z několika alternativ. Nejlepším řešením je určitě ztracené bednění. Tyto duté tvárnice se vyrábějí v různých rozměrech a práce s nimi je rychlá a poměrně lehká.


Hloubka základu je vždy otázkou místních podmínek. Jílovité nebo písčité půdy vyžadují zhutnění a co možná nejhlubší základ, protože pohyb těchto zemin může být značný, zejména v zimních měsících. To samé platí pro případ, kdy chceme skleník postavit ve svahu. Důvodem k hlubším základům může být i výskyt škůdce, jakým je například hryzec.

Základ musí být vodorovný a jednotlivé stěny musí svírat pravé úhly. Pevný základ je pro skleník důležitý i z několika dalších důvodů. Konstrukce skleníku se díky základu nekříží a nehrozí tak praskání skel nebo poškození polykarbonátu. Při silném větru se skleník může o základ opřít a nedochází tak k deformaci konstrukce a uvolnění výplní. To znají hlavně majitelé levných hliníkových skleníků, i když zde je jedním z nezanedbatelných faktorů i samotná konstrukce, která je mnohdy nedostatečná.


U skleníků se skleněnou výplní je kvalitní základ velice důležitý, protože jejich hmotnost je značná. Pokud žijete v oblasti, kde není nouze o sněhovou přikrývku, je třeba vzít v potaz i váhu případného sněhu. Skleníky Variant a Primus, ale i některé typy Hobby skleníků, mohou vážit několik set kilogramů. To je váha, kterou základ musí nést po celou dobu životnosti skleníku, a to s ohledem na použité materiály může být i více než 25 let.

Přesto se můžete dostat do situace, kdy z nějakého důvodu nelze takovýto základ vybudovat. I to má své řešení. Ke skleníkům Hobby a některým typům skleníků Variant nabízí společnost Limes tzv. podkladový rám. Tento rám je tvořen piloty a příčkami, které plně nahradí výše uvedené základy. Po jeho sestavení stačí vykopat otvory pro piloty a rám do nich vložit. K takto sestavenému rámu se poté skleník přišroubuje bez nutnosti dále cokoliv betonovat. Podrobný návod, jak rám sestavit, je samozřejmě součástí balení.


Jaký základ nakonec zvolíte, je zcela na vás a výše uvedený článek vás měl pouze upozornit na určité věci, které nejsou obecně známé, nebo potvrdit vaši správnou domněnku, že pod kvalitní skleník je třeba vybudovat kvalitní základ, protože jedno bez druhého se neobejde.

Pokud máte jakýkoliv dotaz ohledně skleníků a základů neváhejte se obrátit přímo na výrobce Limes Litomyšl s.r.o., kde vám rádi a ochotně poradí.
09.10.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444