Kvalitní plastová okna nejsou zadarmo

Letní vedra brzy vystřídají zimní mrazy a možná si opět budete říkat, že jste měli nechat stará okna vyměnit. Pokud vám stará okna pomalu dosluhují, máte nyní nejvyšší čas vyměnit je za nová, alternativou jsou i plastová okna.

Jak vybírat plastová okna

Bydlíte v klidné lokalitě tak říkajíc „za větrem“, pak velmi dobrou službu vykonají běžná plastová okna zasklená izolačním dvojsklem. Pokud ale bydlíte v chladnější hornatější oblasti s častým větrem a deštěm, měli byste si vybrat raději plastová okna se středovým systémem těsnění a bylo by dobré zvolit i zasklení trojsklem, které má lepší izolační vlastnosti. Pokud žijete u rušné křižovatky, zvažte zasklení izolačními protihlukovými skly a opět raději volte plastový profil se středovým těsněním, který účinněji tlumí hluk. Pokud máte okna snadno přístupná z chodníku, lépe zabezpečíte svůj byt, pokud si pořídíte plastová okna s vyšším standardem bezpečnosti tedy kováním s prvky, které znesnadňují vypáčení křídla a bezpečnostním sklem. 
 
Výběr plastových oken by se měl řídit tedy především konkrétními podmínkami v dané lokalitě a tím, co od nich očekáváte. Tepelná úspora je asi nejdůležitější parametr, podle kterého se budete rozhodovat, ale jak jsme se snažili ukázat, zdaleka není jediný.

Úskalí levných plastových oken

 
Kvalita plastových oken se většinou projeví
až po nějaké době používání.
 
Konkurence mezi dodavateli plastových oken je v ČR vysoká, to nahrává možnosti získat je opravdu levně. Než se ale rozhodnete pořídit si plastová okna „za hubičku“, měli byste vědět, kde mohou být jejich úskalí. Za málo peněz si totiž můžete pořídit drahou „noční můru“.

Plastová okna musejí mít především dobrou tvarovou stabilitu, pokud se budou křídla či rámy kroutit, kýženou tepelnou úsporu vám nepřinesou. Zejména pokud budete potřebovat plastová okna větších rozměrů, sestavy oken a balkónových dveří, atypické tvary nebo si budete pořizovat plastová okna v barevném provedení, měli byste se více zaměřit na jejich vyztužení. Úskalím levných oken může být nedostatečná kovová výztuha. Na první pohled to nepoznáte, protože výztuha je nepřístupná uvnitř profilu, ale po čase můžete zjistit, že křídla či rámy jsou zkroucené. Bohužel opravy v takovém případě nejsou snadné.

Kování zodpovídá za dobrou funkčnost plastových oken a navíc jen správně seřízená okna přinesou úsporu tepla. Pokud není kování dostatečně kvalitní, opět mohou nastat problémy. Je dobré zaměřit se na to, zda kování má po obvodu okna dostatek uzavíracích bodů v odpovídající vzdálenosti od sebe. 
Výztuha a kování plastových oken jsou opravdu důležité komponenty, od kterých se odvíjí kvalita plastových oken. Pokud si pořídíte například plastová okna s trojsklem, může vážit okenní křídlo i několik desítek kilogramů a asi není třeba vysvětlovat, že z pohledu dlouhodobé funkčnosti je lepší kvalitní kování fixované do poctivé výztuhy.
 
Dobře zvažte výběr prodejce plastových oken.  

Kvalita plastových oken je skryta uvnitř

Bohužel nejenom výztuha plastových oken je běžnému oku skryta, také tloušťku plastového profilu – kterou klasifikuje tzv. třída profilu - si ověříte jen těžko. Výroba plastových oken probíhá svařováním plastových profilů. Svary plastových oken jsou pevnější u oken z profilů třídy A, tedy s vyšší tloušťkou plastu na pohledových stranách oken. Na třídu plastového profilu je opět dobré myslet, zejména pokud pořizujete větší či barevná okna.

Kvalita plastových oken se většinou projeví až po nějaké době používání. Problémy se ale mohou projevit již první zimu. Plastová okna si pořizujete na několik desítek let, je tak dobré vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Po nějaké době můžete potřebovat servis a váš dodavatel třeba už nemusí na trhu působit. Budete-li znát skutečného výrobce oken, můžete mít situaci s pozáručním servisem usnadněnu.
30.09.2015 | PR
  • Česká okna Otherm

    Dopřejte si nádherná česká okna a dveře OTHERM s 20 lety tradice špičkové výrobní kvality a garancí původu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444