Jak na kuny? 4 způsoby, jak je zlikvidovat

Kuny nejsou predátoři, kteří se uchylují v zimě ke spánku. Naopak, zůstávají velmi čilé a hlavně plodné. Pokud se vám tedy usídlí kuna ve střeše, poblíž kurníku, nebo v motoru automobilu, čeká vás dlouhý a náročný boj. Jsou velmi chytré, mají dobrou paměť a žijí až 18 let. Jsou dostatečně drobné na to, aby se protáhly úzkými skulinami, a mrštné, aby vyšplhaly po kolmé zdi do vysoké výšky, kde mohou zahnízdit. Jak tedy zajistit rychlé a efektivní hubení kun?

Kde se kuny vyskytují

Převážně se o kunách tvrdí, že žijí hlavně v lesích a vybíhají do přilehlých vesnic za potravou, ale pravdou je, že se kuny vyskytují i ve velkých městech, poměrně daleko od nerušené přírody. To proto, že ve městech se v popelnicích vyskytuje denně velké množství potravy, kterou kuna ani nemusí lovit. Kromě toho si kuna může pohodlně přes noc zalézt do motoru teplého auta a tam přečkat do rána, zatímco udělá paseku ze všech trubek a drátů. 
 
Druhou možností je, že máte problém s kunami právě ve vesnici, či malém městě, ve svém rodinném domku. Ideálním prostředím se pro ně stávají střešní prostory, kde si z tepelné izolace tvoří pelechy, ve kterých shromažďují zbytky jídla a výkaly. Proto je dosti nemožné uvažovat o “spolužití” s kunami, nenávratně vám totiž zničí zateplení, a díky zápachu výkalů budou na míle ostatní kuny vědět, že se u vás nachází nejspíš velmi příjemné ubytování. Jak tedy ideálně zabránit nastěhování se těchto proradných hostů a jak se kun nenávratně zbavit?

Ochrana a likvidace kun z auta

I když jste dosud měli štěstí, a nenalezli jste kuní trus v motoru auta, prevence je na místě. Oprava motoru a součástek auta je nákladná záležitost, nehledě na skutečnost, že se to zajisté stane ve chvíli, kdy auto potřebujete nejvíce.

Co se prevence týče, hodí se pravidelně aplikovat odpuzovače kun ve spreji. Biocidní sprej je vytvořen speciálně tak, aby kuny odrazoval od návštěvy místa aplikace a zároveň nebyl škodlivý pro vnitřek vašeho auta. Sprej aplikujte zespodu auta do vychladlé motorové části a nechte vyvětrat. Tento biocidní odpuzovač je také nutnou výbavou pro ty, kteří se kun již zbavili, protože odstraní zbytky zápachu kuního trusu. Doporučujeme tedy pořídit jednu láhev a mít ji v kufru auta. Aplikujte tak často, jak je uvedeno na obalu produktu.
 
Další úroveň ochrany poskytují ultrazvukové plašiče na kuny, které můžete nainstalovat do vnitřní části motoru na nevyhřívanou část a zapnout ho na noc, či dobu, kdy nebudete auto používat. Odpuzovače kun vydávají zvukovou frekvenci, která je kunám, a jiným menším hlodavcům, nepříjemná, proto nebudou mít zájem usadit se ve vašem autě. 



V neposlední řadě se můžete pokusit kunu chytit do pasti s návnadou a odvézt ji velmi daleko od jejího výskytu. Výhoda pastí je v tom, že jsou pro kuny nejméně stresující, pokud ji v pasti nezapomenete. Také se tyto pasti dají používat znova a na jiné, podobně velké šelmy. Pokud se rozhodnete pro drátěnou past, doporučujeme ji umístit v okolí auta, kde nebude ostatním překážet. Pak ji překryjte shora a ze stran tmavou látkou. Bude tak kuně připomínat bezpečnou noru. 
 
Jako návnadu použijte něco, co nemá šanci kuna dostat, například vařené vejce ve skořápce, načaté, aby ho cítila, nebo můžete zkusit švestky. Past má tu nevýhodu, že se do ní může dostat i jiné zvíře, a tak je třeba ji každých 8-12 hodin kontrolovat, abyste nechytli omylem sousedovic kocoura. Pokud se chcete vyhnout nalákání koček, nedávejte do pasti ryby a maso. Až se vám podaří kunu do klece odchytit, odvezte ji do vzdáleného lesa a tam ji vypusťte. Následně je vhodné se urychleně zbavit zápachu ještě v den odchytu, aby se vám do auta nenastěhovala jiná.


Jak je to s vyhnáním kun z domu?

Velmi podobně, jen je potřeba více trpělivosti. Jako prevenci se snažte, alespoň dočasně, vyplnit veškeré skulinky pod střechou těsnící pěnou. Pokud nad sebou v noci začnete slyšet drobné nožky a škrábání, kuna přece jen našla cestu dovnitř. Přes den kunu na půdě nejspíš nenajdete, ale můžete se pustit do čištění a sprejování odpuzovače, aby zakryl zápach po kuně do budoucna. V tomto kroku také doporučujeme instalaci elektronického odpuzovače, který kunu vyděsí, když se bude chtít vrátit. 
 
Odpuzovačů je několik druhů a záleží na vás, který zvolíte. Do vnitřních prostor je vhodné použít ultrazvukový odpuzovač vyšší třídy. Další možností jsou odpuzovače, které kromě ultrazvukových vln také mají v sobě zabudovaný pohybový senzor a LED světla spustí na kunu světelnou show, na kterou nezapomene. Takovéto odpuzovače kun je také vhodné instalovat před oblast kurníků, nebo do zahrady. Odradíte tím i jiné drobné škodné, které vám chodí v noci na zahradu. 


Velmi vhodné je nastražit několik klecových pastí pro kuny s návnadou pod střechu a odvézt je daleko od místa bydliště. Dále prostor vyčistit, vystříkat sprejovým odpuzovačem na kuny a nechat v místě odpuzovač i nadále. Zabráníte tím možnosti návratu kun a nastěhování nových.
15.11.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444