Kuchyně v rustikálním a Provence stylu

Kuchyně do srubu se specifickými vlastnostmi. Foto: PELC kuchyně

Kuchyně do srubu se specifickými vlastnostmi. Foto: PELC kuchyně

Realizace

Když se řekne rustikální, mnohým se vybaví velká kuchyně s praktickým ostrůvkem, velkou digestoří, která připomíná široké ústí komína, a výrazným keramickým dřezem. Rustikální kuchyně působí živým dojmem, kde se dennodenně vaří a žije, kde se lidé scházejí.

Rustikální kuchyně vytvářejí protipól k jednoduchým moderním kuchyňským linkám, které můžou působit neosobně a chladně. Rustikální styl vnáší do interiéru pocit zabydlenosti a útulnosti. I když je často doplňován starožitnostmi, v žádném případě na nich nestojí celá jeho koncepce. Kuchyně často bývají doplněny špičkovými spotřebiči, kterých je v rustikálním designu na trhu dostatek.
Když se řekne rustikální
Rustikální kuchyně využívá přírodních materiálů. Nábytek je vyráběn především z olšového, bukového, smrkového a dubového dřeva, a to nejčastěji masivního. Jeho zpracování je prováděno s precizností a důrazem na sebemenší detail. Vedle dřeva se stejně hojně využívá kamene nebo keramiky.

Rustikální, retro i kuchyně ve francouzském stylu Provence bývají především umisťovány do velkých prostor, aby mohl být uprostřed vyzděn ostrůvek nebo barový pult. Není však problém kuchyni umístit do menších či atypických rozměrů. Tyto kuchyně proto vyžadují výrobu na míru.

Prohlédněte si realizace
Na obrázku níže můžete vidět realizaci rustikální kuchyně do prvorepublikové vily. Pracovní deska je vyrobena z přírodního kamene, odstín dvířek ladí k již stávajícímu nádobí zákaznice. Celá kuchyňská linka zapadá do konceptu zbývajícího interiéru domu.Vestavěná trouba v rustikální stylu imitujuje pec. Moderní mikrovlnná trouba, která se vyskytuje nad troubou, je skryta za dvířky.
Foto: PELC kuchyně 
Pokud si potrpíte na světlé barvy, zalíbí se vám realizace kuchyně ve stylu Provence. Kuchyňská dvířka jsou vyrobena v odstínu vanilka, prosklená dvířka zdobí vitráž. Pracovní deska je z masivního dřeva a keramický dřez vytváří výrazný prvek celé kuchyně.

Foto: PELC kuchyně
Protože na detailu záleží
V žádné jiné kuchyni nezáleží tolik na detailech jako v rustikální kuchyni. Té vyhovují otevřené police s vystavenými hrníčky, proutěné koše a ošatky na kuchařky a koření, plechové cedule na zdech,  plecháčky s bylinkami na oknech. Pokud jste zdědili po babičce staré hmoždíře, mlýnky nebo hrnce, vystavte je.

Nábytek je zdoben kovovými nebo keramickými madly, police uchyceny na ozdobných konzolích. Zapomeňte na pákové baterie, do rustikální kuchyně se hodí vodovodní kohoutky ve tvaru kříže. Pozornost je dobré věnovat i výběru kachliček. Pokud budete mít štěstí a naleznete obklady s nepravidelnými okraji, patinou či úmyslným popraskáním – máte skoro vyhráno.  

Nabídka kuchyňských spotřebičů je tak široká, že svou rustikální kuchyni budete moci zařídit opravdu stylově. Pozornost věnuje především kolekcím "rustikal". Nevhodně zvolenou troubou nebo digestoří totiž lehce zkazíte celkový dojem.
Foto: PELC kuchyně 

Kuchyně, kterou společnost PELC kuchyně vyrobila z přírodního dubu, koresponduje s celkovým interiérem srubu.

04.06.2014 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444