Kuchyně v retrostylu 1

V průběhu věků můžeme ve stylu kuchyní a kuchyňského vybavení zřetelně sledovat jednotlivá historická období i měnící se sociální uspořádání společnosti. Kuchyně vždy byla a bude neoddělitelnou součástí života a na její místo v příbytku byl odjakživa kladen značný důraz. Málokteré obytné prostory zažily v průběhu staletí tolik zásadních proměn jako právě kuchyň. Od počátku je hlavním komunikačním centrem běžné domácnosti. Přípravě jídla se, i když s odlišným přístupem, věnovaly nejchudší vrstvy, měšťané i šlechta. Na vývoji kuchyňského zařízení je nejlépe vidět postupující rozvoj civilizace, technický pokrok, měnící se hygienické a zdravotní požadavky, ale bohužel i prohlubující se sociální rozdíly.

Kotlk nad ohnitm

Typick ern kuchy, k vaen postailo jen oteven ohnit a kotlky. Typick ern kuchy, k vaen postailo jen oteven ohnit a kotlky.
Prvobytn pospoln spolenost se sesedala v kruhu kolem ohn, kter byl nejen zdrojem tepla a svtla, ale tak prostedkem k pprav potravy. Archeologick nlezy prokazateln dokldaj, e oddlen kuchysk kouty a mstnosti vyuvalo ve svch obydlch lidstvo ji kolem tvrtho tiscilet ped nam letopotem. Zprvu to bylo jen oteven ohnit, ke ktermu postupn pibvalo dal zazen a technologick vybaven. Kuchy zaala svj dramatick rozvoj.

eln a prakticky

Ve stedovk kuchyni vidme ji vechny nm znm prvky, i kdy stle jet ve vce mn primitivn podob. Pomalu miz ern kouty s otevenm ohnitm a pibv zazen a nbytek uren prv jen pro kuchyn. Ale kad jednotliv kus byl vyrbn samostatn a pouze pro konkrtn a pesn vymezenou potebu. Take v tchto historickch kuchynch, pokud se dochovaly v pvodnm stavu, sice nachzme ohnit i pece, skn na ndob, truhlice na uloen zsob obil, lavice, stoly a idle, ale interir nikdy nebyl navrhovn jako celek a prvky byly vyrobeny nejen z rznch materil, ale tak v pomrn znanm asovm odstupu a tud i jinm stylu. Kuchyn t doby psobily neuspodan, i kdy v t zmti tvar a barev lze spatit znan pvab. Dluno ale dodat, e rozhodn nebyly vizitkou domcnosti, jak tomu bv nyn. Velik rozdl byl mezi kuchynmi mstskmi a venkovskmi. Vyplvalo to pedevm ze zcela odlinho ivotnho stylu. Chud vrstvy obyvatel bn vyuvaly kuchy i k bydlen, ale lechtick palce a po jejich vzoru i sdla bohatch m칻an mla kuchy oddlenou od spoleensk sti domu. Majitel sem zavtal jen mlokdy, protoe provoz zajiovalo vce i mn poetn sluebnictvo. Vchod do takovto kuchyn bval oddlen v zadn sti domu. Tento styl nachzme a do obdob baroka prakticky po cel Evrop.

Individuln pstup

Tm, jak slila moc m칻an a klesal vliv aristokracie, mnily se i bytov prvky. Stedn vrstva se ujm iniciativy v rozvoji vroby a obchodu, jej pozice byla v t dob ji nepehldnuteln a kupn sla znan. Movit obchodnci a emeslnci byli rzem hlavnmi klienty tehdejch architekt. A protoe jejich ivotn styl byl odlin od nezvaznho a povrchnho ivota lechty, mli pochopiteln i jin poadavky na bydlen. V nov stavnch domech vznikaj ti oddlen typy prostor. Za prv je to st spoleensk s pijmacm salonem a jdelnou, dle prostory soukrom, v nich pnsk a dmsk budory, dtsk pokoje a jin. A nakonec st hospodsk, to je kuchy, ppravna jdla, spirna, komora a podobn. V t dob je kuchy ji zce specializovanou mstnost vetn profesionlnho vybaven odpovdajcho dob. Postupn se zanaj objevovat i zdobn prvky a ve vt me jsou pouvny pestr barvy. Veker nbytek, a ji reprezentan nebo kuchysk, se vyrbl bez vjimky individuln. Kuchyn jako takov se ji zan zaizovat pesn urenmi kusy nbytku a mstnost se dl na sekce. Byla zde vylenn st pro ppravu jdla, vaen, myt ndob a podobn, vdy s odpovdajcm zazenm.

Zdobn secese

Secese vynikala a pehnanou zdobnost. Secese vynikala a pehnanou zdobnost.
Uritou vvojovou stagnaci zaznamenvme na pelomu 19. a 20. stolet v obdob nazvanm historismus. Ve potebn bylo ji vymyleno a v podstat nebylo ji co elov pozmnit. Proto se nemrn velk pozornost vnovala zdobnm architektonickm prvkm. Mno v podstat zbyten msy, sokly, obliny na bonch stnch i dvech. Vrobci stle jen kopruj a modifikuj tvary nbytku urenho do m칻anskch dom a pomrn mal pozornost je vnovna prostorovm i funknm poadavkm. Toto obdob kon seces, kdy dekorativnost dosahuje vrcholu. Zmna je neodkladn a pichz nhle, tak, jak se po prvn svtov vlce mn sociln uspodn a spolenost se vymauje z psn senrovanch konvenc. Zkonit se dostavuje reakce a secesi s jejmi kudrlinkami nahrazuje prost a stroh urbanismus. Toto mylen, reprezentovan Le Corbusierem a jeho "stroji na bydlen", se neme nedotknout tak interiru. Nepodstatn je odstraovno a dlna zvan kuchyn se zan oproovat od veho zbytenho a klade vt draz na funknost.

Sektorov revoluce

S nstupem moderny ruku v ruce s technickm rozvojem konen dochz k potlaen zdobnch prvk a kuchysk nbytek se zjednoduuje. Ke slovu pichz navrhovn jednotlivch sknk pro specifick uren. Ty se skldaj do libovolnch kompozic pesn vyhovujcch chodu domcnosti. Zvltn draz je pitom kladen na zharmonizovn rozmrovch, kompozinch a propornch vztah kad skky. Po jejich instalaci vznik ideln een celek. V tomto obdob se tak masov ustupuje od individulnho een a oblibu zskv podstatn levnj sriov vroba. V obdob po 2. svtov vlce, kdy se kompletn mnil ivotn styl a sociln rozdly se "dobrovoln" srovnvaly, je stle zetelnj snaha o nov pohled na design nbytku a s tm pochopiteln i kuchyn. Vznikaj kuchysk sestavy, od skn na vaen, kter byly jedinm eenm populrnch garsonek, pes kuchysk kouty a po samostatn velkolep een kuchysk soupravy, vtinou ale v samostatnch mstnostech. Tento trend petrvval v na zemi tm do konce 20. stolet.
I sektor me bt krsn. Tato kuchy je z roku 1934. (F. L. Wright) I sektor me bt krsn. Tato kuchy je z roku 1934. (F. L. Wright)
Tato modern kuchy vznikla v roce 1953. (F. L. Wright) Tato modern kuchy vznikla v roce 1953. (F. L. Wright)
Jednoduch a elov stroh sektorov kuchy. Jednoduch a elov stroh sektorov kuchy.

Kruh se uzavr

Na tto kuchyni z mezivlenho obdob je dobe patrn technick pokrok Na tto kuchyni z mezivlenho obdob je dobe patrn technick pokrok
Teprve v poslednch letech, v pm souvislosti piklnn spolenosti k zpadnm vlivm a vrazn odlinmu ivotnmu stylu, sledujeme vznamn pokrok i ve vnmn obytnho prostoru. U nen socialisticky stylizovan a do t doby vce i mn izolovan kuchy se konen odkrv okolnmu prostoru. Prosazuje se ve spoleenskm a obytnm prostoru. Kuchy nen ji vnmna jen elov a projevuj se i dal nov a modern materily, kter ji posouvaj do jin rovn. A tak, jak tomu bylo na potku, sejde se cel rodina, dnes ji ne kolem ohnit, ale u stolu, aby si vichni mohli v pohod a neruen ut domc pohodu.

Vn babiinch buchet

Rondo. Opravdov babiina kuchyn. Jemn smetanov odstn laku nech vyniknout dekorativnm detailm nbytku a dotv pvabnou atmosfru tradin kuchyn. Kresba masivnho dubu lehce prostupuje barevnm nstikem. Rojana. Rondo. Opravdov babiina kuchyn. Jemn smetanov odstn laku nech vyniknout dekorativnm detailm nbytku a dotv pvabnou atmosfru tradin kuchyn. Kresba masivnho dubu lehce prostupuje barevnm nstikem. Rojana.
Synonymem domova a rodinn pohody odjakiva byla kuchy. Tady jsme si jako mal punti hrli pobl mminy sukn, u kuchyskho stolu jsme psvali domc koly. Jet krsnj to bvalo o przdninch u babiky. Starobyl kuchy ve venkovskm staven, klasick kamna s podnou troubou, kter, kdy se dn roztopila, pekla ty nejlep buchty na svt. Asi prv proto jsou stylov nebo chcete-li rustikln kuchyn stle oblben. Pro sv osobit kouzlo i pro ty vzpomnky.

Tajemstvm pvabu rustikln kuchyn je v jej vrohodnosti. Dleit je kad detail jednotlivch parti nbytku, skladba sestavy, uit materil a jeho zpracovn. Podl skuten run prce je v tomto ppad nezastupiteln. Ned se nahradit sebedokonalej technologi sriov vroby. Proto se krom klasickch vrobnch postup vyuvaj i pvodn, run provdn prce, jakmi jsou fldrovn a patinovn, technologie lazurovn a kartovn jehlinatch devin. Kuchyn s touto pravou jsou skutenou replikou dobovho nbytku.

Devo jako zklad

Je samozejmost, e i stylov kuchyn jsou vybaveny prvotdn mechanikou, kovnm a doplky garantujcmi dlouhodobou spolehlivost a vysok uivatelsk komfort. Pro dokonal vizuln dojem je uvno kompletnho spektra listnatch devin - nejastji dubu, fldrovanho buku, hrun, ten i ole, bzy, javoru a oechu. Z jehlinatch devin se vtinou uv borovice a smrk - prodn i lazurovan, patinovan, voskovan nebo kartovan. Korpusy zkladnch nbytkovch prvk jsou bud' masivn, nebo z lamint v devnm deznu. Prosklen i jinak exponovan skky jsou nejastji dhovan.
Ravena. Vechny prvky tradin kuchyn bez pehnan zdobnosti, dhovan dvka zdob nenpadn dekor. Za povimnut stoj dekorativn lity a sloupky. Hank. Ravena. Vechny prvky tradin kuchyn bez pehnan zdobnosti, dhovan dvka zdob nenpadn dekor. Za povimnut stoj dekorativn lity a sloupky. Hank.
Royal. Romantick inspirace stylovou venkovskou kuchyn. Povrchov prava bukovho masivu je provedena pvodn technologi runho fldrovn. Rojana. Royal. Romantick inspirace stylovou venkovskou kuchyn. Povrchov prava bukovho masivu je provedena pvodn technologi runho fldrovn. Rojana.
Silvia. Exkluzivn starobyl zmeck styl. Vjimenost podtrhuje kvalitn zpracovn dhovanch sknek i etn zdobn prvky vetn kovn a ozdobnch lit. Hank. Silvia. Exkluzivn starobyl zmeck styl. Vjimenost podtrhuje kvalitn zpracovn dhovanch sknek i etn zdobn prvky vetn kovn a ozdobnch lit. Hank.
Escluzivo. Klasick rustikln kuchyn z dubovho masivu. Lehk vanilkov odstn s piznanou texturou deva psob lehce v kombinaci s letnmi plochami umlho kamene Techniston. Rojana. Escluzivo. Klasick rustikln kuchyn z dubovho masivu. Lehk vanilkov odstn s piznanou texturou deva psob lehce v kombinaci s letnmi plochami umlho kamene Techniston. Rojana.
Katan. Okzal, avak ptelsk vzhled kuchyn z masivnho katanu. Nesm schzet oblben prosklen dvka s vitremi a knoflkov chyty s kvtinovm motivem. Sykora. Katan. Okzal, avak ptelsk vzhled kuchyn z masivnho katanu. Nesm schzet oblben prosklen dvka s vitremi a knoflkov chyty s kvtinovm motivem. Sykora.
Za masivn devnou deskou starobyl kuchyn se skrv kvalitn modern mechanika umoujc bezproblmovou obsluhu. (Amber interier, Atmosphere) Za masivn devnou deskou starobyl kuchyn se skrv kvalitn modern mechanika umoujc bezproblmovou obsluhu. (Amber interier, Atmosphere)

Stylov spotebie

Optimln kombinovan modern technika s historizujcmi prvky. Pracovn plocha a obloen stn z jednoduchch obkldaek v jemnch tnech. (Atmosphere, Ariston) Optimln kombinovan modern technika s historizujcmi prvky. Pracovn plocha a obloen stn z jednoduchch obkldaek v jemnch tnech. (Atmosphere, Ariston)
Vtina modernch spotebi by v tradin kuchyni pravdpodobn psobila cizorod. Vrobci nabzej krom designovch model tak stylovou klasiku. Takov spotebie ale bvaj vtinou dra, proto nm nezbv ne bn spotebi umn skrt za devnmi dvky, takzvanou vestavbou. Takto vyeme problm s mikrovlnkou, chladnikou i mykou. Co ale skrt nejde, je spork, ppadn varn deska a trouba. Buto do stylovho sporku zainvestujeme nemal penze, anebo se nad problm povzneseme a dotvome okol. Varn panel zasadme do kamenn i obkldan desky ve stylu otevenho ohnit a nad n obezdnou digesto s devnou msou.


Pokraovn pt...
Pevzato z Home 7/2004
13.10.2006 | Jana Špatzová
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.

  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444