Sbíráme léčivé byliny

Křídlatka a štětka lesní

I když by se mohlo zdát, že řeč bude o křehké lesní víle a její zhýralé sestře, ve skutečnosti se jedná o dvojici nejúčinnějších rostlin, které lze využít při léčbě boreliózy. V jejich prospěch hovoří zejména to, že jsou běžně dostupné a jedná se o 100% čistou, naprosto bezpečnou rostlinnou léčbu, která často uspěje tam, kde chemická alternativa selhává.

Právě podzim je ta nejvhodnější doba pro sběr kořenů těchto rostlin. Pokud tedy vám nebo někomu ve vašem okolí tato zákeřná nemoc komplikuje život, neváhejte a vyražte do přírody.

Štětka lesní (Dipsacus sylvestris) je dvouletá rostlina, která je poměrně rozšířená a nezasvěcené překvapí, jak je užitečná. Často je vidět v předzahrádkách, příkopech nebo přirozeně roste v zarostlých, opuštěných lokalitách. V prvním roce života tvoří přízemní růžici listů a ve druhém roce vyroste do podoby okrasného bodláku.

Pro léčebné využití štětky je zajímavý její první rok života na podzim. V tu dobu je v kořenech koncentrována veškerá síla rostliny a provádí se jejich sběr. Kořen není velký, proto stačí růžici pečlivě obrýt a opatrně vytáhnout. Růžice odřežeme, kořeny pečlivě očistíme, nařežeme na tenké plátky a v uzavíratelné sklenici zalejeme co nejsilnějším alkoholem, minimálně 60%. Dobře se osvědčil nepitelný 80% jablečný destilát. Necháme odležet přibližně tři týdny, poté výluh zcedíme přes plátno a naředíme 1:1 demineralizovanou vodou z lékárny. Užíváme 3 x denně 1 lžičku. Vzhledem k vývoji boreliózy v lidském organismu, je vhodné tinkturu užívat po dobu nejméně jednoho měsíce. Po přeléčení se doporučuje alespoň jednou měsíčně užívání na dva dny zopakovat a tak pokračovat po dobu jednoho roku.

Štětka je také výborným antirevmatikem, léčí žaludeční a dvanácterníkové vředy a je močopudná. Velkým propagátorem štětky lesní při léčbě boreliózy je Wolf-Dieter Storl, vystudovaný antropolog a jeden z předních znalců v oblasti přírodního léčitelství.

Křídlatka (Reynoutria), to je jiná liga!. V současné době je klasifikována jako škodlivá, invazivní rostlina. Rychle se šíří a vzhledem k jejímu způsobu rozmnožování je velmi obtížné se jí zbavit. I u pečlivě vyryté rostliny stačí, aby v zemi zůstal jen kousek kořene a nová rostlina vyroste i z hloubky jednoho metru. Na 1m2 může vyrůst až 200 stonků, které spolu s velkým množstvím spadaného listí nedovolí růst ničemu jinému. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která za dobrých podmínek dorůstá až 4 metrů. Česká republika je zapojena do programu, v rámci kterého se snaží zamezit jejímu divokému šíření.

Lze ji s úspěchem využít jako energetickou rostlinu, doplňkové krmivo a její dutý stonek s kolínky lze použít pro výrobu hudebních nástrojů. Roste ve vlhkém prostředí, snáší zastínění a půdu nevhodnou pro ostatní druhy, snese i suchá období a vysoké teploty. Často se vyskytuje v lužních lesích a na březích vodních toků či nádrží.

Pro nás je důležité její farmaceutické využití. Z rostliny sbíráme podzimní kořen, stejně jako u štětky. Je velmi křehký a láme se, proto je třeba vyrývat křídlatku s velkou opatrností, lehce viklat a tahat. Také je vhodné vybírat co nejvzrostlejší a nejsilnější kusy. Kořen křídlatky důkladně omyjeme, nakrájíme, usušíme a poté rozemeleme na prášek. Kořen můžeme užívat dvěma způsoby. Buď jej naložíme do alkoholu stejně jako štětku a užíváme tinkturu nebo - vzhledem k chuti kořene - otrlejší nátury mohou užívat přímo lžičku surového prachu a zapít ji čajem či vodou.

Resveratrol, který křídlatka obsahuje, je nejen účinným lékem na boreliózu, ale i velmi silným antioxidantem, který chrání buňky před volnými radikály, má vliv na dlouhověkost a snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob. Nejnovější výzkumy mu přisuzují i pozitivní účinek při léčbě nádorových onemocnění, cukrovky, prevenci infarktu, mrtvice, obezity a celkový kladný vliv na funkci organismu.

Fotografie:
Štětka lesní - Javier Martin, Wikimedia commons
Křídlatka - Aktron, Wikimedia commons
06.10.2017 | David Mansfeld

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444