Ingredience 2 menší brambory cca 300 g medvědího česneku 700 ml slabšího kuřecího vývaru (pokud nemáte, docela chutnou polévku připrávíte i ze stejného množství vody) 1lžíce čerstvé bazalky 120 ml smetany 1 lžíce másla pepř sůl |
Příprava V hrnci rozehřejeme máslo, vložíte k němu na kostičky nakrájené brambory, krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, uvaříme doměkka. Přidáme posekaný medvědí česnek a jen kratince povaříme, aby neztratil svěží jemně česnekovou vůni a barvu. Dochutíme solí a trochou mletého pepře, přidáme bazalku a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme smetanu a necháme ještě prohřát. Podávat můžeme s krajíčkem opečeného chleba. |
Jednoduchá krémová polévka z medvědího česneku
Sezona medvědího česneku začala letos o trochu později než obvykle, ale už je v plném proudu. Vydatná dávka syrových listů pokrájených na proužky je skvělá například do šťouchaných brambor a protože se chuť medvědího česneku s chutí brambor dobře doplňuje, krémovou polévku z této chutné byliny jimi zahustíme raději než jíškou.