Ingredience těsto 250 g mouky 125 g moučkového cukru 100 g másla 4 polévkové lžíce bílého vína nebo ovocného likéru či obyčejné vody 1 vejce nebo 2 žloutky vanilkový cukr nebo citronová kůru náplň puding mléko cukr ovoce dle výběru a chuti ovocnou šťávu (např. z kompotu) želatina |
Příprava Odvážené suroviny pro přípravu těsta si smícháme v misce, dokud se ze směsi nestane jednolitá hmota lepkavého charakteru, který je pro toto těsto typický. Abychom však předešli přílišnému lepení a rozpadání těsta, máslo přidáváme do těsta mezi posledními a hněteme směs pokud možno studenýma rukama velmi rychle, aby se těsto nezačalo trhat. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do potravinové fólie a na 1h uložíme do chladna. Po odležení na pomoučeném vále z těsta vytvoříme cca 0,5 cm kulatý plát, který přeneseme na pomoučený plech na koláč. Pokud se těsto trhá a lepí, na zválení použijeme potravinovou fólii. |
Křehký ovocný koláč
Pokud chcete překvapit své blízké nestandardním zákuskem, který nejen pěkně vypadá, ale i výborně chutná, vyzkoušejte ovocný koláč z křehkého těsta na způsob oblíbených ovocných koláčků. Jistě potěší každého mlsouna u vás doma.