Křehký ovocný koláč

Pokud chcete překvapit své blízké nestandardním zákuskem, který nejen pěkně vypadá, ale i výborně chutná, vyzkoušejte ovocný koláč z křehkého těsta na způsob oblíbených ovocných koláčků. Jistě potěší každého mlsouna u vás doma.

Ingredience

těsto

250 g mouky
125 g moučkového cukru
100 g másla
4 polévkové lžíce bílého vína nebo ovocného likéru či obyčejné vody
1 vejce nebo 2 žloutky
vanilkový cukr nebo citronová kůru

náplň
puding
mléko
cukr
ovoce dle výběru a chuti
ovocnou šťávu (např. z kompotu)
želatina

Příprava
Odvážené suroviny pro přípravu těsta si smícháme v misce, dokud se ze směsi nestane jednolitá hmota lepkavého charakteru, který je pro toto těsto typický. Abychom však předešli přílišnému lepení a rozpadání těsta, máslo přidáváme do těsta mezi posledními a hněteme směs pokud možno studenýma rukama velmi rychle, aby se těsto nezačalo trhat.

Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do potravinové fólie a na 1h uložíme do chladna. Po odležení na pomoučeném vále z těsta vytvoříme cca 0,5 cm kulatý plát, který přeneseme na pomoučený plech na koláč. Pokud se těsto trhá a lepí, na zválení použijeme potravinovou fólii. 
Abychom si zachovali tvar košíčku pro další náplň, vyložíme vrch těsta pečícím papírem, který zatížíme hrachem nebo fazolemi. Tím těsto nenabobtná a udrží si tvar do „U“. Těsto pečeme 15-30 min. Propečenost poznáme podle zbarvení okrajů těsta, nebo píchnutím špejlí. Upečené těsto necháme vychladnout a mezi tím si uvaříme puding. Puding by měl být hustější než při obvyklé přípravě, aby se při nalití na těsto příliš neroztékal. Na těsto zalité pudingem postupně klademe kousky ovoce dle libosti a vše zalijeme nakonec želatinou. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
 
15.11.2013 | Pavla Hajdová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444