Krbová kamna pro nízkoenergetické stavby

Majitelé domů v nízkoenergetickém a pasivním standardu si mohli až donedávna nechat o chvílích strávených u plápolajícího krbu jen zdát. Že jste jimi i vy? Firma Romotop ze Suchdola nad Odrou přináší na tomto poli celou řadu řešení.

V dnešní době kdy se u moderních domů rapidně snižuje potřeba energie na vytápění, bylo třeba reagovat na požadavky zákazníků. Proto firma Romotop zařadila do svého portfolia akumulační krbová kamna Arona,  Evora Akum, Lugo Akum.

Běžná krbová kamna dodávají do svého okolí krátce po zátopu a přikládce vysoký tepelný výkon, což u nízkoenergetických a pasivních domů může způsobit přetopení a s tím spojenou nepohodu. Naopak po dohoření jejich teplota rychle klesá. Z tohoto důvodu jsou nad topeništěm i v zadní části kamen umístěny akumulační tvarovky, které jsou schopny do sebe vyzářené teplo z procesu hoření pojímat během topení. Akumulační tvarovky ve spojení se špičkovou konstrukcí krbových kamen dokáží předávat teplo do prostoru až 12 hodin po dohoření plamene.

Opravdovým skvostem jsou krbová kamna Arona s akumulačními výměníky připojenými nad topeništěm, které váží 130kg, což posuďte sami, je již těžká váha mezi akumulacemi pro krbová kamna. Arona se honosí velmi kvalitní velkoplošnou keramikou ze závodu české firmy Hein & spol.
Srdcem kamen je ověřená litinová krbová vložka Romotop KV 075 02 s regulovatelným výkonem 4-10 kW a vysokou účinností 90%. Z důvodu, aby co nejvíce tepla „šlo do akumulace“, jsou dvířka osazena dvěma skly, kde vnitřní sklo je pokoveno speciální reflexní vrstvou odrážející tepelné paprsky zpět do spalovací komory. Tato úprava snižuje takzvané ostré tepelné záření přes prosklení a zároveň zvyšuje kvalitu spalování.

Dalšími krbovými kamny firmy Romotop jsou LUGO AKUM s akumulací. Speciální akumulační tvarovky Romotop jsou umístěny na zadní straně kamen a v prostoru nad spalovací komorou. Při účinnosti 78% dosahuje regulovatelný výkon hodnot 4-10 kW, což znásobuje variabilitu užití těchto kamen. Uživatelská přívětivost je tvořena například jediným ovladačem vzduchu, kterým lze ovládat oba přívody vzduchu. Estetické nároky zákazníka jistě uspokojí výběr z mnoha variant – plechové, s pískovcem, s kamenem a samozřejmě s oblíbenou keramikou, dodávanou opět ve třiceti možných glazurách.

Poslední akumulační kamna a zároveň novinka mezi produkty firmy Romotop jsou kamna Evora Akum. Spodní hranice regulovatelného výkonu se posunula na hodnotu 3kW. Tento fakt je předurčuje pro hojné užívání jako i výše uvedené v nízkoenergetických a pasivních objektech. Aby i u těchto kamen bylo dosaženo designové neotřelosti, je možné jako i u kamen Lugo Akum opatřit korpus pískovcem, kamenem nebo keramikou.

Samozřejmostí pro všechna výše uvedená kamna je splnění přísné rakouské a německé normy 15Abvg, Din+, BimschV – první i druhý stupeň, ale i splnění českých požadavků vyplývajících ze zákonu o ochraně ovzduší.
10.09.2014 | PR
  • Romotop spol. s r.o.

    ROMOTOP patří mezi evropské lídry ve výrobě krbových kamen a vložek, jehož produkty používá již více než milión domácností po celém světě. Krbová kamna a krbové vložky ROMOTOP oslovují své zákazníky prvotřídním designem, špičkovou kvalitou dílenského zpracování a inovativním řešením procesu spalování dřeva.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444