Krásně osvětlené schodiště aneb světlovod jako slunce v domě

Rodinný dům, standardní přízemní s půdní vestavbou. Jak se často stává, tak i zde schodišťový prostor a centrální chodba zůstávají zcela bez oken, protože okna byla směřována především do obytných místností.

Vzhledem k tomu, že se jedná o centrální prostor, neboli křižovatku cest do všech pokojů v podkroví, absence světla je velmi nepříjemná. Ovšem v dnešní době již existuje řešení tohoto problému a není to až tak komplikované.

Jedná se o tubusový světlovod, v tomto případě o patentovaný systém osvětlení nejnovejší generace SUNIZER, produkt českého výrobce.

Půdní vestavby jsou častým případem instalace světlovodů. Důvodů je hned několik. Podkrovní místnosti totiž mají složitější přístup ke světlu. A pokud se chcete z nějakého důvodu vyhnout střešním oknům, například kvůli tepelným ztrátám, nebo problémovým detailům instalace, tak nezbývá než instalovat světlovody. Navíc instalace světlovodu přes střešní plášť je to, v čem světlovody vynikají, protože dokážou přenést vhodné množství světla, přitom prostory v létě nepřehřívají a současně, což je v dnešní době velmi důležité, teplo z místnosti ani neodebírají. Mají totiž skvělé tepelné parametry, které mohou konkurovat i klasickým oknům, o střešních ani nemluvě. Není problém u světlovodů SUNIZER dosáhnout U=0,53W/m2K, což je výborný tepelně izolační parametr.

Ovšem nesporně největší výhodou je velmi snadná instalace. Vytvoření prostupů přes střechu není pro klempíře žádný problém, a pokud se provede správné napojení dalších vrstev střechy, pak prakticky nehrozí žádné riziko a montáž je během pár hodin zcela kompletní.

Další výhodou světlovodu SUNIZER je, že nerozlišujeme, jestli se musí instalovat v průběhu výstavby, nebo může být instalován dodatečně. Pokud není ve stropě železobetonová deska, ale dnes nejběžnější sádrokarton, lze světlovod instalovat během pár hodin i dodatečně, do již zabydleného domu.

A kupodivu tento případ je dokonce nejčastější. Běžně se stává, že se při rekonstrukci, nebo výstavbě domu je třeba šetřit každou korunu a osvětlení centrální chodby nebo schodiště se vyřeší „žárovkou“. Po nastěhování a rozkoukání se zjistí bydlící, že tyto prostory nejsou dostatečně osvětleny a začne se hledat řešení.

Nakonec vždy skončí u světlovodu. Ten  jediný totiž nabídne celodenní svícení zdarma, a především přirozené a dynamické světlo, stejné jako by zde bylo umístěno okno. V porovnání se žárovkou je i při nepřízni počasí světla od světlovodu několikanásobně více.

Rozdíl mezi pohledem do téže chodby před a po instalaci světlovodu můžete vidět na fotografiích vlevo.

Cena instalace závisí na použitém typu světlovodu a jeho délce. Běžně lze světlovod pořídit za částku kolem 15 tisíc korun. Je to sice více než za střešní okno, ale světlovod přinese světlo i přes půdní prostor na délku několika metrů a navíc světlovod SUNIZER lze instalovat zcela bez tepelných mostů, takže ho s jistotou lze doporučit, a to nejen do chodeb, ale i do kuchyní, koupelen či obývacích pokojů.

Pokud vás informace o tomto produktu inspirovaly, navštivte adresu www.sunizer.cz, kde se dozvíte, co ke správnému výběru světlovodu budete potřebovat.

13.08.2012 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444