Kouzlo živého interiéru

Jak na to?

Jaro už je v plném rozpuku, vzduch je nasycen různými vůněmi kvetoucích stromů a keřů, příroda nás obklopuje optimisticky zelenou barvou a za nedlouho se můžeme těšit i na sladké plody oné matky přírody. Pokud si toto kouzelné období chcete vychutnat i doma, nejjednodušší je zajít si do zahradnictví pro trochu svěžesti a života v podobě hrnkové rostliny, nebo si nechat uvázat pěknou kytici pro potěšení sebe či druhých. Nic však člověka nepotěší více, než když si vytvoří něco sám.

Znalosti jsou výhodou
Při aranžování květin či tvorbě dekorace záleží sice na fantazii a kreativitě, abychom se však dobrali estetického a dlouhotrvajícího výsledku, je třeba znát pár technik a postupů práce. Není to žádná věda. A pokud se naučíte základy, můžete na nich stavět.
 
Ještě než začneme
Nebytnou součástí jsou pracovní nástroje, mezi které patří nůžky, kleště, dráty, tavicí pistole, provázky, lepidla, vosky a dále pak dekorativní materiály v podobě korálek, kamínků nebo ozdobných stužek. Pro většinu dekorací budeme potřebovat nějakou nádobu. Ta by měla být stabilní. Při použití živých materiálů by měla zcela zadržovat vodu a neměla by obsahovat žádné chemikálie.

Techniky aranžování
Při práci s rostlinami je třeba znát správné techniky k vytvoření aranžmá. Techniky si lze všeobecně rozdělit na pomocné, hlavní a závěrečné. 
Co budeme potřebovat
Přípravnými technikami se myslí předchystání materiálů, tvorba konstrukcí a doplňkových dekoračních materiálů. Je to například ruční ohýbání a tvarování drátků, navazování suchých plodů, jako šišek, lusků, svazků suchých květin a všeho, co by bylo nesnadné při aranžmá použít. Navázat ale nelze vše, proto je dobré použít tavicí pistoli k přilepení drátu. Ten se používá u ořechů, kaštanů nebo žaludů. Pomocí drátů se dále prodlužují stonky u rostlin, který je krátký nebo nám nevyhovuje uchopení. Pokud je stonek slabý, pomocí drátu se dá vystužit (velmi známé u gerbery). Pro prodloužení trvanlivosti květů ponoříme jejich konce stonku do rozehřátého vosku, tím zamezíme výraznější ztrátě vody. 
Aranžování
Hlavními technikami se myslí samotné aranžování, a to volné vkládání rostlin do nádoby, nebo jejich vázání. Při volném vkládání do hlubších nádob se pro fixaci rostlin používají různé „vylepšováky“, jako je králičí pletivo v nádobě, do něhož se proplétají stonky rostlin tak, aby budily uspořádaný dojem vzdušné kytice. Vázání má mnohem více pravidel, ať už jde o kytici nebo vánoční věnec.  Stonky musí být vždy čisté, tzn. zbavené listů a trnů. Při vázání kytice do spirály je nezbytné dodržovat jednotný směr kladení stonků.

Neumíte vázat? Kytici si napíchejte
Pokud si v tomto nejste jistí, můžete si vytvořit kytici vypichovanou. Pomocníkem vám bude pěnová aranžovací hmota OASIS . Na trhu je několik forem, k různým účelům.
Pro živé květy je určená zelená hmota, kterou je nutné před použitím namočit do vody. Nasáklou hmotu si ořežeme dle tvaru nádoby, do které ji dáme. Rostliny musí být v části, která bude zapíchnutá do hmoty, zbaveny všech listů, trnů či jiných hrbolů. Zapíchnutí musí být pevné a dostatečně hluboké, aby měla rostlina dostatečný přísun vody. Každý vpich si musíme dobře rozmyslet, protože vpich nám už v hmotě zůstane. Rozpíchaná hmota ztrácí svou pevnost a stabilitu dekorace.

Lepení bez omezení

Pro mě a asi nejoblíbenější technikou je lepení. Lepit se dá opravdu všechno a všelijak. Existují lepidla na živé i suché rostliny a jiné materiály. Technika vyžaduje preciznost a čistotu práce. Favoritem v tomto zůstává tavicí pistole s  dostatkem náplní v podobě lepících tyčinek. Ty se působením tepla roztaví na polotekutou hmotu, která má okamžitý efekt. Přitom stačí jen malá dávka lepidla. Tavicí pistole umožní k sobě slepovat různé materiály (drátky, listy, sklíčka, kameny, suché plody). Raději však vynechejte plastické hmoty, které by se vlivem horka mohly zdeformovat.
Zamotat, omotat, proplétat
Za zmínku stojí i technika omotávání a proplétání, kdy florista může upustit úzdu své fantazii při proplétání dlouhých šlahounů s pedigem, různými dráty, provazy atd. Proplétání je častou technikou při zhotovování korpusů věnců, různých podložek, konstrukcí pro kytice a některých florálních objektů.

Aby květina byla dokonalá
 
Před dokončením floristického díla je závěrem důležité ošetření pro prodloužení trvanlivosti květů. Živé květy můžeme rosit nebo použít přípravek na prodloužení trvanlivosti. V případě rostlin ve váze nezapomínejme na dolévání vody. Lepenou dekorací ze sušených plodů se pak můžeme těšit jak dlouho chceme.
14.06.2013 | Pavla Hajdová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444