Kousek Mexika i u vás doma

Keramika v netradičních barvách a se vzory, ze kterých je cítit inspirace španělskou, mayskou a aztéckou kulturou. To jsou produkty, které na český trh přináší společnost La Lagartija. Umyvadla, dlažba a bytové doplňky jsou vyrobeny v Mexiku a díky ručnímu zpracování je každý kousek originál. Více informací o tomto neobvyklém sortimentu nám prozradil majitel společnosti, pan Daniel Fleissig.

Jak jste přišli na nápad dovážet ručně malovaná umyvadla a obklady z Mexika? Není to trochu „z ruky“ ?

Patřím k lidem, kterým Mexiko, jeho kultura a všudypřítomný rej barev a vůní, zcela učarovaly. Když jsem tam uviděl v domě svého přítele překrásné barevné umyvadlo, okamžitě jsem věděl, že  takové chci mít doma. Bylo to něco tak originálního, estetického a vyzařujícího pozitivní energii, že jsem se okamžitě zamiloval. První umyvadlo, které jsem si koupil s úmyslem, že ho přivezu jen tak v ruce letadlem, byl model Alcatraz. Jenže k němu byly potřeba obklady, a ty už nebylo možné dovézt v batohu. Odtud už byl jen krůček k založení obchodu.

Co podle vašeho názoru nejvíc odlišuje váš sortiment od běžně dostupného zboží? Vždyť v  obkladech a sanitární keramice je dnes u nás velká nabídka...

Je to především průmyslově nenapodobitelný vzhled, jaký dodává výrobku ruční práce. V poslední době jsme svědky toho, že i velcí výrobci zařazují do svých kolekcí rustikální motivy, styl “a la provence” je prostě in. Sebechytřejší stroj ale pracuje vždy podle šablony, nemá vlastní fantazii, takže vyrábí jen kopie původního vzoru. Jedině takový proces, kdy výrobek vzniká od začátku do konce pouze rukama, mu zaručuje tolik žádaný plastický vzhled: nepravidelnost odstínů, nepatrné odchylky ve tvaru jednotlivých obkladů, absenci přesně pravých úhlů a ojedinělé “defekty” v povrchu, například malé prohlubeninky v hrnčířské hmotě, které byly následně zaglazurovány. To všechno nenechá nikoho na pochybách, že každý kus je originál.

Při ruční výrobě asi hodně záleží na zručnosti pracovníků. Dá se předpokládat, že lidé, kteří vaše produkty vyrábějí, neprošli žádnou speciální školou, ale mají výtvarný cit a naučili se potřebné technologie v praxi. Jak je to s kvalitou u vašich dodavatelů?

Postupem času jsme si vyselektovali výrobce právě podle kvality. Jejich produkty tedy vznikají ve všech fázích čistě ručním procesem a zároveň dbají na nejvyšší možnou kvalitu. Uvedu příklad: K dekoraci obkladů se užívá ruční sítotisk, kdy na každou barvu obsaženou v dekoru je potřeba vytvořit zvláštní serigrafické síto. Jeho výroba leptáním je náročná na čas i lidskou práci a jeho životnost není dlouhá. Vzhledem k tomu, že při dekorování čtverečního metru obkladu se přes něj musí devadesátkrát ručně nanést stěrkou barva, naruší se po krátké době okraje vzoru na sítu a výsledný obraz na obkladu vychází rozpitý. Hlídáme si, aby se toto na našich obkladech nestávalo.

Jak je to s technickými normami? Nedělají vám problémy?
 
Kompatibilitu našich umyvadel s evropskými systémy bylo skutečně nutné řešit. Museli jsme zajistit, aby otvory pro výpust měly předepsaných 40 mm, protože jinak by se na ně v celé EU nesehnal sifon. Také otvory pro baterii v rohových dlaždicích mají jiný rozměr v Mexiku a jiný u nás. Je to jeden z argumentů, proč se vyplatí koupit umyvadlo v našem obchodě. Kromě toho máme ke každému umyvadlu skladem i obklady, listely, nábytkové úchytky a řadu doplňků, a to v rozsahu a úplnosti, které jsou neobvyklé dokonce i v zemi jejich původu.  Například v Mexiku jen velmi zřídka seženete umyvadlo současně s rohovými dlaždicemi. Přitom jde o prvek, který rozhodujícím způsobem zvýrazní půvab umyvadla.

Mnoha lidem se sice ruční práce líbí, ale mexická estetika je pro ně příliš dekorativní. Vyberou si u vás podle svého umírněného vkusu?

Ukazuje se, že takoví zákazníci tvoří většinu, takže se snažíme jim vyjít vstříc. V naší nabídce je spousta vzorů, které naprosto přirozeně zapadají do českého prostředí. Ať už je to pro podobnost s oblíbeným “cibulákem”, jako je tomu u některých modrobílých vzorů, nebo díky jednoduché eleganci, která je charakteristická pro dekory Valencia, Seville či Cenefa OH. Lidem se  ale líbí i ty hravé vzory, jako třeba Rybičky, Kolibříci, Ještěrky, Eclipse Turqueza.. Jiné, například Cuerda, Gloria, Arabesque či Bouquet ozvláštní atmosféru v kterékoli tradiční české chalupě, Fialky či Kopretiny zase osloví romantické duše.Věřím, že si u nás vybere každý, koho ruční práce dokáže oslovit.

Váš obchod je skutečně jediný svého druhu u nás.  Jaká je u zákazníků odezva na váš  sortiment a co vás nejvíc překvapilo?

Popravdě mě nejvíc překvapila velká poptávka po jednobarevných ručně dekorovaných obkladech. Ty se vyrábějí tak, že na zpravidla na bílý podklad se nanáši pigment stěrkou (takto barvené obklady se nazývají “deslavado” - smyté). Při jiné technologii se vrchní strana máčí do roztoku s glazurou (varianty “brillante” - zářící), protože prosvítáním bílého podkladu vzniká zajímavý efekt hluboké třpytivé barvy. V první zásilce jsme jednobarevné obklady objednali jen okrajově, nepředpokládali jsme, že by při relativně vysoké ceně mohly být větším “trhákem” než obklady se vzory. Dnes ale tvoří v obratech většinu. Momentálně máme na skladě dvanáct druhů jednobarevných obkladů a nabídku budeme samozřejmě rozšiřovat. Ručně dekorovaný jednobarevný obklad vypadá v ploše opravdu zajímavě. A jestliže je uměřeně kombinován s dekorem, který může být i “divočejší”, výsledek je naprosto nevšední. V každém případě je  na hony vzdálen fádnosti strojově vyráběných obkladů. Naši zákazníci prostě vědí, proč v La Lagartija nakupují.

       

10.12.2010

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444