Koupelnový regál

Pokud si ráno kromě osvěžující sprchy rádi dopřejete i další životabudiče, pak se seznamte s naším koupelnovým regálem z pestrobarevných kostek. Nejenže vám zvedne náladu, ale navíc je pojízdný a jeho zhotovení je s trochou šikovnosti doslova dětská hračka.

Prakticky zařídit malou koupelnu, aby se sem vešly všechny potřeby jako ručníky nebo kosmetika, může být někdy těžší, než se na první pohled zdá. Hotové vybavení nebývá nejlevnější a také se nemusí trefit do vašeho vkusu. Pro domácího kutila tedy ideální příležitost zhotovit si nábytek svépomocí. Náš návrh představuje věžový regál složený z kostek natřených sytými barvami. Zvolili jsme lak z umělé pryskyřice v barvách fialová, červená, oranžová a žlutá.

Tip: V tomto případě nepoužívejte akrylový lak, protože s ním nelze docílit tak vysokého lesku. Lak z alkydové pryskyřice schne sice déle, ale čekání se rozhodně vyplatí. Náš regál nabízí nejen dostatek místa na běžné každodenní potřeby, ale je také mobilní a díky čtyřem otočným kolečkům se snadno přemisťuje.


1. MDF desky natřeme základní barvou, necháme uschnout, obrousíme je a nalakujeme podle vlastního vkusu.

2. Ruční okružní pilou s vodicím profilem seřízneme nalakované desky do úhlu 45° (řezy si předem vyznačíme na krepovou malířskou pásku).

3. Pro kluzné válečky vyvrtáme Forstnerovým vrtákem (sukovníkem) otvory otvory o průměru 30 mm ve vzdálenosti 12 cm od středu desky do hloubky 1 cm, které uprostřed prohloubíme o další 2 mm stejným vrtákem, ale o průměru 15 mm (doporučujeme použít hloubkový doraz vrtacího stojanu).

4. Kostky sesazujeme pomocí široké lepicí pásky. Desky položíme vnitřní stranou těsně vedle sebe na hladký podklad a spojíme je páskou. Celou konstrukci pak otočíme a na okraje naneseme klih. Vnější stěny nakonec složíme okolo vložené zádové desky.

Otočný a variabilní
Náš věžový regál je nejen pojízdný kousek na čtyřech kolech, ale obě horní kostky má navíc otočné! Za lehký a přesný chod přitom vděčí centrálnímu šroubu a kluzným válečkům na zásuvkové pojezdy. Ještě variabilnější je provedení, kdy jsou horní kostky otočné každá zvlášť.

U obou krychlí, které jsou vybaveny dveřmi, jsme nechali mírně uskočená záda. Vzniklou odkládací plochu lze využít například na mýdlo nebo zubní kartáčky. Hliníková tyč jistí drobné předměty, aby při otáčení nespadly. A to nejlepší nakonec: Veškerý materiál vyjde kolem tisícovky a celý nápad máte od nás gratis!
 
Naše kostky mají rozměr hrany 35 cm, ale velikost je samozřejmě libovolná. Tvoří pevně spojené dvojice, které jsou vůči sobě otočné o 360°.

5. Vrtákem do dřeva o průměru 10 mm vyvrtáme do čelní strany otvor pro upevnění magnetické příchytky (ta se jednoduše vtlačí do otvoru).

6. Klavírní pant připevníme nejdříve ke dveřím (nezapomeneme předvrtat) a teprve potom ke korpusu.

7. Kluzné válečky musíme připevnit diagonálně (osou otáčení rovnoběžně s úhlopříčkami).

8. Pak přiřízneme a připevníme úchyt (šroubem o rozměru 30x3 mm). 

 

9. Otočná kolečka přišroubujeme 2 cm od okraje, aby nepřečnívala. Jako pomůcku použijeme 2 cm širokou lištu).

10. Otáčení kostek zajišťuje centrální metrický šroub (M5x45 mm). Hlavu šroubu zapustíme do slepého otvoru, zatímco odspodu umístíme podložku a samojistnou matici.

SERVIS
CO JE ... ?

Zavrtávací magnety
Magnetické příchytky, které se nešroubují, ale zavrtávají. Jejich výhodou je, že kompletně zmizí ve dřevěném rámu. Protikus (malá kovová destička) se přišroubuje naproti na dveře. Pro přesné umístění ji stačí přiložit na magnet a zakápnout vteřinovým lepidlem (polohu otvoru přitom vyznačí hrot šroubu).

Akrylové laky a laky z umělé pryskyřice
U akrylových laků jsou barevné pigmenty rozpuštěné ve vodě, u laků z umělých (alkydových) pryskyřic zpravidla v technickém benzinu. Proto se lépe roztékají, mají hladší povrch a jsou odolnější proti poškrábání. Na namáhané plochy, jako u našeho koupelnového regálu, proto doporuču¬jeme použít lak z umělé pryskyřice, který se nechá několik dnů před montáží odvětrat.

Převzato z časopisu Udělej si sám 7/2010

20.08.2010
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444