Koupelnové ventilátory s časovým doběhem

Ventilátory v koupelnách se staly naprostou nezbytností. Nejen, že pomáhají zbavit místnost přebytečné vlhkosti, ale také pomáhají odvádět nepříjemné pachy. Snižování vlhkosti v koupelně je přitom zásadní, protože příliš vlhké prostředí vede k šíření bakterií a plísní, které mohou mít velmi nepříjemný dopad na lidský organismus, například v podobě alergií, dýchacích problémů a dalších potíží.

Vysoká vlhkost v koupelně má navíc neblahý vliv nejen na vaše zdraví, ale také na zdivo, životnost spotřebičů či životnost koupelnového nábytku. Rozhodně se tedy nevyplatí tuto problematiku podceňovat a investice do kvalitního koupelnového ventilátoru zaručeně přinese své ovoce.

Nákup ventilátoru do koupelny

Než se ale pro nákup ventilátoru rozhodnete, musíte si nejprve zjistit, kam povede ventilační potrubí. To je možné vyvést různými způsoby - přes zeď, přes střechu či do centrální šachty. Dále je také důležitá délka ventilačního potrubí nebo zda má případná centrální šachta vlastní ventilátor.

Na základě těchto informací si vyberete ze dvou základních typů ventilátorů do koupelny - axiální ventilátor nebo radiální ventilátor. Levnější a také nejčastější variantou jsou axiální ventilátory. Pokud ale vaše ventilační potrubí vede do centrální šachty bez ventilátoru, je lepší sáhnout po ventilátoru radiálním.


Dále vás také bude zajímat, jak velký objemový průtok vzduchu musí ventilátor mít, aby se hodil přímo do vaší koupelny. K výpočtu objemového průtoku je zapotřebí zjistit rozměry samotné místnosti (délka, šířka a výška) a vypočítat její objem. Vypočtený objem se pak vynásobí doporučeným koeficientem výměny vzduchu pro koupelny (v rozmezí 4 - 10) a získáte údaj, který vám řekne jak velký objemový průtok by váš ventilátor měl mít.

Ventilátor s časovým doběhem

Pokud má ventilátor takzvaný časový doběh (např. VORTICE PUNTO FILO), lze u něj nastavit dobu, po kterou ventilátor po jeho spuštění poběží. Časový doběh tedy umožňuje větrání místnosti ještě poté, co dojde k manuálnímu vypnutí zařízení. Pro koupelny a toalety je tento typ ventilátoru ideálním řešením.

U některých typů ventilátorů je navíc možné nastavit přesnou dobu, po kterou bude zařízení odvětrávat. Ventilátor s doběhem lze nejčastěji nastavit na dobu mezi 2 až 30 minutami.

Při výběru ventilátoru do koupelny si můžete navíc pořídit i čidlo vlhkosti, které zajistí zapnutí ventilátoru, jakmile vlhkost v koupelně překročí stanovenou mez.

Další přídavnou funkcí, za kterou je dobré si připlatit, je zpětná klapka. Ta zabraňuje zpětnému proudění chladného vzduchu či pachů zpět do místnosti.

Výběr vhodného ventilátoru je tedy velmi individuální záležitostí a záleží na vašich požadavcích a potřebách. S volbou vám ale rádi pomohou kvalitní prodejci z firmy CVB, která je odborníkem na klimatizace a ventilační systémy.

Pro více informací navštivte webové stránky www.ventilatory-shop.cz.
13.06.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444