Koupelna - obklady

Je vaše koupelna také shromaždištěm lahviček, tub, kalíšků a flakonů? Pak je nejvyšší čas něco s tím udělat. Krásné odkládací prostory vám uvolní místo a navíc budou pastvou pro oči.

Elegantní nástěnná lišta s kalíšky


Jsou příliš krásné, než aby se z nich jen pilo - a navíc jsou levné. Sklenice Svalka od firmy IKEA s objemem 20 nebo 35 cl (prodávaná v sadě šesti kusů) mohou posloužit jako prostor pro různé dekorace nebo hygienické potřeby. Délku lišty určete podle šířky vašeho zrcadla, otvory vyvrtejte speciálním pilovým vrtákem (ve stojanové vrtačce!). Úhel vznikne slepením dvou pruhů MDF desky.


Dlouhé zrcadlo do výklenku


Tato elegantní stěna se zrcadlem se bude dobře vyjímat v každé koupelně. Náš návrh se dá v délce přizpůsobit každému druhu koupelny. Osvětlení zajišťují dvě svisle umístěné zářivky s neoslňujícím světlem (výkon 60 W, délka přibližně 50 cm). Konstrukce se skládá z nosné desky a rámu (obr. zcela vlevo). Za zrcadlem tak vznikne prostor pro umístění kabelů. Zrcadlo je k nosné desce připevněno nahoře a dole pomocí přilepených hliníkových profilů. Skleněná polička z 8 mm silného skla je vlepena mezi dva hliníkové L-profily. Malé kolíky se vyndají, jakmile budou profily upevněny do definitivní polohy. Prostory za zářivkami se na pravém i levém konci desky vyplní malými pruhy zrcadla.


Chytré využití místa nad splachovací nádrží


Obratem ruky můžete zakrýt splachovací nádrž a současně vytvořit nový úložný prostor v koupelně. Hrany polic z laminované dřevotřísky se opatří umělohmotnou obrubou a přišroubují se k nosné desce pomocí kovových úhlů. Celá konstrukce spočívá dvěma gumovými nožičkami na zadní straně toaletní mísy, kousek za záchodovým prkénkem. Celý regál je připevněn ke zdi dvěma malými kovovými úhly, které jsou umístěny pod nejvrchnější policí. Vzniklá čelní plocha regálu nabízí prostor pro nejrůznější dekorace. Na tento panel můžete např. pověsit obrázek nebo na něj můžete pomocí přísavek připevnit malé vázičky.

 

Zrcadlo pro námořníky


Kulatá zrcadla můžete koupit jako standardní formát u sklenáře nebo v hypermarketu se stavebním zbožím. Pro zrcadlo o průměru 60 cm si jako nosný základ obstarejte MDF desku o rozměrech 77x77 cm a o tloušťce 19 mm.


Na desku zakreslete tři soustředné kruhy. Kruh o průměru 76 cm jako vnější hranu a kruh o průměru 56 cm jako hranu vnitřní. Třetí kruh o průměru 60 cm vyznačí pozici zrcadla. Obruste řezné hrany a na přední části je zaoblete (bud' horní frézou nebo rašplí a brusnou tkaninou). Po natření připevněte k okrajům kruhu červenou lepicí páskou kroucenou nylonovou šňůru. Zrcadlo připevněte ke kruhu pomocí svorek, které vyrobíte ze dvou plochých plátků dřeva (obr. vpravo dole).


Převzato z časopisu Udělej si sám - speciál 12/2004
02.08.2007

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444