Kostky jsou vrženy

Pojízdné konferenční stolky, nebo krabice na hračky?

Všechny kostky měří 40x40x40 cm a jejich výroba je velmi jednoduchá. Čtyři nábytkové kontejnery se dají propojit do rovné řady, do velkého čtvercového bloku nebo jiného libovolného tvaru. Tři prvky jsou na dvou protilehlých stranách otevřené a dají se do nich zasunout zásuvky. Čtvrtá kostka má otvor pouze v horní části a dá se využít jako stylový bar nebo jako malý vozíček pro děti. Barvu celého „vláčku" si samozřejmě můžete zvolit sami. Při natírání se fantazii žádné meze nekladou a celek klidně může hrát všemi barvami.

ZAPARKOVÁNO Kostky se automaticky vyrovnají do řady ke stěně nebo vytvoří pravidelný čtvercový blok (konferenční stolek). Kostky jsou propojené pomocí jednoduchých zavrtávacích pantů a malých zarážek z průhledné umělé hmoty.

ODPOJENÍ Když budete kontejnery chtít použít jednotlivě, dají se snadno vysadit z jednoduchých pantů.

Univerzální kostky

Kontejnery a zásuvky se vyrábějí ze stejného materiálu: MDF desky o tloušťce 19 mm. Nejlepším způsobem konstrukce je slepit desky na zkosených hranách. Lepené plochy jsou tak větší a spoje se nemusí zpevňovat hmoždinkami. Znamená to však, že se hrany musí přesně zkosit na stolní kotoučové pile v úhlu 45 stupňů. Práci si můžete usnadnit tím, že si desky necháte přiříznout již ve stavebním hypermarketu: Dlouhé pruhy o šířce 40 cm (korpusy kontejnerů) a 32 cm (zásuvky) se pak již jen rozřežou na stejně dlouhé díly. Při řezání postupujte s nejvyšší přesností. Pokud některý z dílů nebude mít dokonalé rozměry, vznikly by na hranách kostek spáry a lepené spoje by nebyly dostatečně pevné.

1) Na vytvoření zkosených hran potřebujete stolní kotoučovou pilu. List pily se musí nastavit do úhlu 45 stupňů. Všechny strany dílů na výrobu kostek jsou stejně dlouhé. Čelní stěny zásuvek jsou užší než boční stěny. Dna zásuvek jsou seříznuta kolmo, list pily se proto musí nastavit zpět na 90 stupňů.

2) Všechny díly můžete natřít již před slepením. Usnadníte si tak především natírání vnitřních ploch. Hrany, které se později potřou lepidlem, se však natřít nesmí. Místa, ke kterým se přilepí kolmo seříznuté hrany, se musí při natírání přelepit lepicí páskou.

3) Stěny korpusů se nejdříve položí vnitřní stranou na hladkou plochu, vyrovnají se zkosenými hranami k sobě a v této pozici se přelepí pruhy samolepicí pásky (předtím se z desek musí otřít prach!). Potom se desky otočí a jejich zkosené hrany se potřou lepidlem. Všechny stěny se následně složí a slepí dohromady. U kostek se dnem se stěny „ovinou" kolem desky dna, jejíž hrany se předtím potřely lepidlem. Lepicí páskou se nakonec sevře i poslední hrana korpusu.

4) Po zaschnutí lepidla se kostky můžou natřít finálním nátěrem.

5) Montážní destičky koleček se odsadí od hran kostek, aby později nebyly vidět.

6) Aby se zásuvky v korpusu lépe pohybovaly, přilepí se k nim umělohmotné nažehlovací obruby a do rohů korpusů se vloží úhlové profily.


Styčné hrany všech dílů jsou zkosené, s výjimkou dna otevřených kostek a zásuvek. Pokud chcete kostky slepit kolmo, tj. bez zkosených hran, musí se rozměry desek odpovídajícím způsobem změnit.

TIP

Zavrtávací panty se musí zašroubovat přesně do osy hran kostek. Úhel a poloha všech pantů musí dokonale pasovat, a proto je vhodné vyrobit pro vrtání vhodnou šablonu. Ta se snadno slepí ze dvou odřezků MDF desky (obr. 1) a dřevěného špalíku, který poslouží jako horní doraz. Otvory se do šablony vyvrtají na stojanové vrtačce.
26.05.2006
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444