Kontejnery na kolečkách

Nevyužité kouty pod šikmou střechou přímo vyzývají ke stavbě šikovných pojízdných kontejnerů, s jejichž pomocí se dá tento prostor účelně využít až do posledních centimetrů. Vhodně zvolené barvy navíc místnosti dodají chybějící šmrnc.

Pokud jste při realizaci půdní vestavby postavili velmi nízké nadezdívky, abyste získali co nejvíce prostoru, určitě již víte, jak těžko se dá takový prostor smysluplně využít. Než se našim redaktorům podařilo dovést tento nápad do zdárného konce, pořádně se zapotili.

Řešení:
zkosené pojízdné kontejnery.

Výroba kontejnerů je rychlá a velmi snadná:
Všechny díly se jednoduše slepí dohromady, montáž se obejde bez jediné hmoždinky.

Praktičnost kontejnerů je jasná na první pohled:
Když se chcete dostat k jejich obsahu, jednoduše je uchopte za velká madla a vysuňte je z řady. Kontejnery vám pomůžou udržet pořádek a přitom omezí riziko, že při uklízení narazíte hlavou do šikmé stěny.

Příjemný vedlejší efekt pro dětské pokoje:
Kontejnery se mohou stát aktivní součástí dětských her. Dá se z nich sestavit například vláček nebo vozová hradba.


Na stavbu kontejneru jsme použili pouze MDF desky o tloušťce 12 mm. Náklady na materiál tak nepřesáhnou 300 korun za jeden kontejner. Na dalších pár stokorun vás vyjdou potřebná madla, kolečka, lepidlo na dřevo a samozřejmě trocha barvy.


Co budete potřebovat: MDF deska 12 mm - 1ks 80x50 cm, 1ks 71,7x46 cm, 1ks 46x23 cm, 1ks 50,8x46 cm, 1ks 100x52 cm, 4ks pevná kolečka, 2ks madla, lepidlo na dřevo, barva.


Postup výroby kontejnerů

Ke spojení dílů se použije jen lepidlo. Dokonalé pravé úhly se vám podaří vytvořit s pomocí pravoúhlé desky z laminované dřevotřísky. Kontaktní plochy se po slepení upnou svěrkami.

S využitím pomocné dřevotřískové desky se přilepí i úzká zadní stěna kontejneru. Dřevotříska o těchto rozměrech vás vyjde na pár korun a dokáže dostatečným způsobem nahradit truhlářský úhelník. Obyčejná, šikovně přiříznutá (podle vnitřních rozměrů) pomocná deska dokáže výrazně urychlit práci zejména při slepování většího množství kontejnerů.

Pak se postupně přilepí obě boční stěny.

Po zaschnutí lepidla se hrany kontejneru lehce zkosí úhlovou bruskou nebo kouskem brusného papíru.

Nakonec se ke korpusu přilepí natřený přední panel. Přesah po obvodu desky musí být vyrovnaný.

Jednoduchá vrtací šablona zajistí, aby všechna madla byla ve stejné výšce.


Tip:
Pokud nemá úložný prostor sahat ode zdi ke zdi, můžete jej na otevřené straně uzavřít volně stojící příčkou. Ta může být vyrobena například z několika střešních latí obložených překližkou.


CO JE ... ? SLEPIT NA TUPO

Pravoúhlé spojení dvou konstrukčních částí (například dřevěných desek) bez zkosených hran nebo čepů. Pro zvýšení stability je v některých případech lepší zpevnit lepená spojení několika dřevěnými hmoždinkami.


Převzato z časopisu Udělej si sám 8/2007

14.09.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444