Kontakt se zelení po celý rok umožní zimní zahrada

Na venkovních zahrádkách už si na podzim a přes zimu neposedíte, máte-li ale rodinný dům, nabízí se možnost pořídit si zimní zahradu. Její využití je velmi různorodé – od pěstování rostlin, posezení s rodinou či přáteli, po sledování noční oblohy. A co je nejdůležitější, v zimní zahradě budete mít blíž k přírodě v každém ročním období.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Zimní zahrada může nejen za nepříznivého počasí dobře posloužit jako oáza klidu, využít ji můžete jako jídelnu pod širým nebem a dobře splní i funkci původní – bude se v ní dařit zeleni všeho druhu.

Díky tomu, že jsou zimní zahrady prosklené i svrchu, nabízejí kromě výhledu na nebe větší množství tepla a světla. Základem úspěchu je dobře navržený a realizovaný projekt. Podle odborníků jsou náklady na výstavbu zimní zahrady o 30 procent vyšší než náklady na stavbu zděné místnosti se střechou a okny. Pokud se tedy pro ni rozhodnete, měli byste zvolit kvalitní provedení a materiály.

Vsaďte na kvalitní provedení

Pokud jsou zimní zahrady dobře naprojektovány a postaveny, přispějí i ke snížení spotřeby energie v domě, protože jsou prostorem, který teplo shromažďuje. Společnost OKNOPLAST nabízí hliníkové systémy špičkové kvality, které jsou vysoce pevné a navíc mají i kvalitní design. Boční části, které se montují mezi sloupky, lze zvolit plastové nebo hliníkové.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
„OKNOPLAST nabízí 17 základních typů konstrukcí zimních zahrad podle půdorysu a typu otevírání (např. Abruzzo, Calabria, Lazio), které si můžete objednat v široké paletě barev RAL nebo s fólií se vzhledem dřeva. Všechny jejich součásti, především hliníkové profily, sklo a příslušenství, lze volit individuálně. Kvalita střešních hliníkových systémů je obzvlášť důležitá. OKNOPLAST poskytuje nadstandardní odolnost proti působení větru a váze sněhu,“ říká obchodní ředitel společnosti Juraj Koudela.

Zimní zahrada na celý rok, nebo jen na sezonu?

Než se stavbou zimní zahrady začnete, měli byste si ujasnit, zda ji chcete využívat pro celoroční pobyt, nebo jen sezonně. Pro dosažení maximálního komfortu by zimní zahrada měla splňovat několik základních kritérií. Jedním z nich je, že by uvnitř nemělo být horko ani zima. Pokud je opláštěná shrnovacími dveřmi, lze ji využít i v létě jako venkovní posezení. Důležitou součástí zimní zahrady je také kvalitní izolační skleněná výplň nebo vytápění, které se často řeší podlahovým topením.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Zimní zahrady se nejčastěji stavějí z hliníku, a to proto, že vydrží, je lehký, pevný a nenáročný na údržbu. Dřevo je oproti hliníku náročnější na údržbu. Zapomenout by se nemělo ani na kvalitní okenní výplně a jejich zastínění. Odborníci doporučují pořídit si vnější sklo kalené a vnitřní bezpečnostní. O ještě větší komfort se postarají moderní technologie. Teplotní a dešťová čidla mohou řídit otevírání a zavírání oken, žaluzie a vytápění už můžete s klidem ovládat na dálku pomocí mobilu nebo internetu.

Práci přenechte odborníkům

Se zimní zahradou se vyplatí počítat už při plánování stavby domu, nicméně dostavět ji můžete i dodatečně. Ať už se rozhodnete jakkoli, svěřte své plány raději do rukou odborníků. Ti vám pomůžou s výběrem vhodné konstrukce, která odolá rozmarům počasí, navíc bude dobře vypadat a pořídíte ji za rozumnou cenu. V případě společnosti OKNOPLAST montují zimní zahrady odborně připravené montážní čety, jejichž členové se každým rokem pravidelně vzdělávají na školeních a zvyšují si tak své kvalifikace.

Text a foto: OKNOPLAST
bydlinek Bydlínek radí: Co byste měli vědět o zimní zahradě

  • Měla by být prosklená, abyste si připadali jako na terase.
  • Měla by být orientovaná na jih – v zimních měsících ji slunce dokáže lépe prohřát.
  • Nosná konstrukce by měla být ze stejného materiálu jako okenní rámy.
  • Zimní zahrada může být v přízemí a navazovat na klasickou zahradu, vytvořit se ale dá i v patře.
 
13.11.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444