Konference Izolace 2007

Pod názvem IZOLACE 2007 se letos už poosmé uskuteční odborná konference, jejímž cílem je přispět k získání nových informací, přehledu ve vývoji a zkušeností z realizací. Tento ročník bude zaměřen na téma Balkóny,lodžie, terasy a užitné střešní pláště a bude probíhat ve dnech 13. – 14.3. 2007 v Praze v paláci Charitas.

Na základě zkušeností z předchozích ročníků se konference bude věnovat i velmi aktuálnímu tématu týkajícímu  se praktických poznatků z oblasti legislativy, se kterými se běžně setkáváme v každodenní stavební praxi. Nelze se nezmínit ani o změnách stavebního zákona. Stavebnictví prožívá v posledních letech velmi progresivní vývoj. Mění se nejen materiály, ale i normativní a legislativní požadavky na výstavbu. Proto je velmi důležité neustálé získávání nových poznatků a zkušeností.

Balkóny, lodžie, terasy...


Část konference, která se bude zabývat problematikou konstrukcí balkónů, lodžií a teras je rovněž zařazena zcela záměrně. Poslední dobou se ukazuje, že technické řešení uvedených konstrukcí není banální inženýrskou úlohou. Naopak se jedná o syntézu celé řady technických disciplin - statiky, stavební fyziky, izolatérství ale také architektury a estetiky. To vše je nutné řešit i z hlediska možnosti realizace (proveditelnosti).

 

Jedním z problémů, které by měly být diskutovány, je řešení statiky nosných konstrukcí. Zvláště v případě balkónů (nosných krakorců) je zřejmé, že se zde statika dostává do konfliktu např. s tepelnou technikou.
 
Velmi specifickým problémem jsou opravy balkónů u stávajících budov, kde je velmi často nutné řešit jejich statické zajištění. V uvedené problematice byla získána již celá řada praktických zkušeností, které je možné prezentovat a nabídnout tak odborné veřejnosti některé principy jejích technických řešení.
 
Statika je však pouze jedním z dílčích problémů a navazují na něj problémy další. Stačí se například zmínit o zpřažených spádových vrstvách, které se obvykle realizují pod stěrkovými hydroizolacemi a je zřejmé, že je opět o čem diskutovat. Zajímavým tématem hodným prezentace mohou být i aplikace povlakových krytin jako hydroizolací balkónů a lodžií. Na českém trhu je dnes nabízena celá řada systémů a technologií. Jejich aplikace je však bohužel doprovázena mnohými úskalími a právě na ně chce konference upozornit a prostřednictvím přednášejících odborníků nabídnout i jejich možná řešení.
 
Část konference bude věnována i povrchovým úpravám a nášlapným podlahovým vrstvám. Velmi specifickou problematikou je aplikace esteticky atraktivních podlahových stěrkových vrstev. Existuje totiž celá škála materiálů v různých cenových kategoriích, které se značně liší nejenom technickými vlastnostmi, ale i vlastnostmi užitnými.
 
V žádném případě nelze vynechat tak důležité téma, jakým je řešení detailů a návazností. Stačí se třeba zmínit o napojení podlahových a hydroizolačních vrstev na svislou konstrukci, řešení okapní hrany balkónů či lodžií nebo napojení hydroizolace a podlahy na práh balkónových dveří a jistě je zřejmé, že jsou to detaily, se kterými se projektanti i realizační firmy často potýkají a mnohdy ne příliš úspěšně. Dokladem toho jsou četné reklamace řešené v současnosti na významných i na zdánlivě malých a tuctových stavebních dílech a objektech.

Konference se neopomine ani téma řešení zámečnických prvků, konstrukcí zábradlí a zasklívacích systémů lodžií

 

Užitné střechy


Záměrně bylo zvoleno i téma užitných střech, protože jejich případná oprava je ze všech hledisek podstatně náročnější než oprava ostatních „neprovozních“ střech. Provozní střešní pláště patří k nejkomplikovanějším střešním konstrukcím a to od návrhu až po jejich užívání. Je nutné si uvědomit, že jakákoliv oprava těchto konstrukcí je velmi komplikovaná a hlavně časově i finančně náročná. U provozních střech je velmi problematické hledání poruch i jejich následné odstraňování. Proto je velmi důležitý technický a materiálový návrh, který bude zpracován v podrobné technické dokumentaci a bude řešit pokud možno všechny konstrukční detaily.
 
Na problematiku provozních střešních plášťů bude dominantně zaměřen druhý den konference, kdy se budeme zabývat veškerými prvky a souvislostmi z oblasti provozní střešních plášťů, ať už se jedná o hydroizolační materiály (asfaltové, fóliové, stěrkové) nebo tepelné izolace (pěnové sklo, extrudovaný polystyrén atd.). Neopomeneme ani návrhy správných řešení konstrukčních detailů.
 
Projektování vyžaduje výrazné znalosti nejen o materiálech, ale i o konstrukčních prvcích. Pro jednotlivé typy provozních střešních plášťů je nezbytně nutné používat specializované prvky. Zejména u vpustí je nutné dbát na možnost flexibilního čištění, protože zanášení a nefunkčnost odvodňovacího systému má vždy negativní důsledek na celý střešní plášť.

Jedním z nejvýznamnějších komponentů úspěchu nebo neúspěchu stavby jsou dozory všeho druhu od dozorování projektové dokumentace až po trvalý dozor při provádění střešního pláště. Užitné střechy mají ve všech svých variantách provozní vrstvy umožňující jejich užívání. Je velmi nutné dbát na to, aby provádění každé následující vrstvy nepoškodilo kvalitu té předcházející a tím i celého střešního pláště.
 
Provozní střešní pláště jsou oblastí, kde je možné očekávat velmi bouřlivý rozvoj. Jedná se totiž o velmi cennou plochu, která se bude v budoucnosti stále častěji využívat a díky značné složitosti všech typů provozních střech a variabilitě jejich konstrukčních i materiálových řešení jsou tyto střechy zdrojem neustálého ponaučení.

Více informací najdete na adrese http://www.izolace.cz/index.asp

 

15.02.2007 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444