Konec plápolajícího ohně v moderních domech?

Oheň fascinuje lidstvo odpradávna. Je zdrojem tepla, které je nezbytné pro útulný domov. V poslední době se může zdát, že díky sofistikovaným materiálům a úsporným stavbám nebudeme brzy krby potřebovat. Podle nových předpisů by se měly po roce 2020 stavět pouze domy s téměř nulovou spotřebou nebo v pasivním standardu.

Paradoxně se tak dostáváme do doby, kdy účelem vytápění nebude maximalizace výroby tepla, ale naopak snižování výkonu tepelných spotřebičů. Na to, že by se lidé byli ochotni vzdát výhod plápolajícího ohně, to však nevypadá.

Krb nás dělá šťastnými

V loňském roce byl proveden společností HKI Industrieverband Haus-, Heiz- und Kuechentechnik výzkum jehož hlavním cílem bylo zjistit, jak na nás působí přítomnost krbu, krbových nebo kachlových kamen. Všichni respondenti ocenili nejen úspory za vytápění, ale i atmosféru, kterou přítomnost ohně v domě přináší. Celých 95% majitelů krbu potvrdilo, že by o krbová kamna v budoucnu neradi přišli a velmi rádi je v chladných měsících využívají, neboť je díky nim jejich domov mimořádně pohodlný.

Velkou výzvu pro vývojáře stavebních materiálů představuje v pasivních domech rovněž komín, který je na krb napojen. Komínový průduch v pasivním nebo nízkoenergetickém domě musí být dokonale utěsněn v místě prostupu střešní konstrukcí, dále musí mít dvě cesty, spalinovou a větrací. Přísun vzduchu ke spotřebiči by tak měl být veden ideálně právě komínových průduchem, aby neodebíral kyslík z utěsněného interiéru.

První certifikovaný komín do pasivních domů

Jedním z komínových systémů, které již dnes splňují nejpřísnější parametry je jednoznačně komínový systém Absolut od společnosti Schiedel, která se zabývá vývojem a výrobou komínových systémů už více jak 70 let. Jedná se o unikátní dvouprůduchový systém,ve kterém jsou zabudovány dvě tenkostěnné keramické vložky, na které je možné napojení jakýchkoliv tepelných spotřebičů – kondenzačního kotle, krbových či peletových kamen, kamen s externím přívodem vzduchu aj. Komín tak dává uživatelům velkou volnost při výběru spotřebiče a paliva.

Tepelně izolovaná multifunkční šachta přivádí pomocí přivětrávacího adaptéru vzduch ke spotřebičům.

Komín Absolut prošel v letošním roce proměnou a to nejen na technické úrovni, ale i po vizuální stránce.


Vývojáři společnosti Schiedel reagovali na rozšiřující se trend výstavby nepodsklepených domů, který výrazně redukuje technické zázemí a klade větší požadavky na designové zpracování technických detailů. Komín Schiedel Absolut byl opatřen novou komínovou patou, na které byla tři viditelná dvířka nahrazena jedněmi, které navíc dokonale splynou s interiérem. Po omítnutí se stávají téměř neviditelnými. Komínová pata tak může být umístěna doslova kdekoliv v interiéru, včetně obývacího prostoru, aniž by působila jakkoliv rušivým dojmem.

V komínové patě jsou soustředěny všechny funkce nejsložitější části komína – přívod spalovacího vzduchu, vybírací a kontrolní otvor a odvod kondenzátu. Všechny tyto funkce jsou přístupné díky jediným dvířkům, které je možné vzhledově přizpůsobit na přání zákazníka.

Dále byly vylepšeny termoizolační komínové tvárnice, které zabraňují úniku tepla při prostupu stropem nebo střešní konstrukcí a díky nově použitému materiálu jsou nyní lehčí a umožňují flexibilnější přerušení tepelných mostů při prostupu komínového tělesa střechou.
26.03.2018 | PR
  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444