Konec 100% hypoték - víme, jak problém řešit

Dnes trošku předběhneme dobu a řekneme vám, jak si pořídit nové bydlení, aniž byste do tohoto záměru museli investovat vlastní prostředky, a to i v době, kdy již nebudou k dispozici 100% hypotéky. 2 z 3 navrhovaných řešení mají podobu úvěru, existuje však i možnost, jak si nové bydlení pořídit s velmi nízkou úrokovou sazbou, aniž byste vedle hypotéky museli žádat o další finanční produkt.

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření

Nikdo to ještě neřekl nahlas, ale je velmi pravděpodobné, že konec 100% hypoték bude znamenat zvýšený zájem o úvěry ze stavebního spoření.

Výhodu mají ti z vás, kteří si pravidelně spoří, dříve totiž získáte možnost čerpat. tzv. řádný úvěr ze stavebního spoření, mezi jehož největší výhody patří nízká úroková sazba a možnost úvěr kdykoliv splatit bez sankcí.

Pokud stavební spoření nemáte či se spořením na něm teprve začínáte, je pro vás cestou k „dofinancování“ pořizovací ceny nemovitosti překlenovací úvěr ze stavebního spoření. V níže uvedené tabulce uvádíme přehled maximálních částek, jež u jednotlivých stavebních spořitelen získáte bez zajištění nemovitosti.
I v případě, kdy by Česká národní banka snížila maximální výši hypotéky na 80 % ceny nemovitosti (pravděpodobnější je přitom varianta snížení na 90 % ceny nemovitosti), budou překlenovací úvěry stačit na „dofinancování“ pořizovací ceny nemovitosti většině z vás.

Pokud budete potřebovat získat prostřednictvím překlenovacího úvěru více jak 900 000 Kč, můžete si pomoci tím, že požádáte o více překlenovacích úvěrů, a to buď u jedné stavební spořitelny, či u různých stavebních spořitelen. Výše uvedené částky získáte s nulovou akontací, tj. na smlouvě o stavebním spoření nemusíte mít naspořenu ani 1 Kč.

Zástava jiné nemovitosti

„Dofinancování“ části pořizovací ceny nemovitosti můžete řešit i jinak než překlenovacím úvěrem. Proč zvažovovat také další varianty? Třeba proto, že se úrokové sazby těchto úvěrů aktuálně pohybují mezi 5 - 8 %. To je poměrně dost, navíc splatnost překlenovacího úvěru činí zpravidla méně jak 18 let, tj. počítejte zde s poměrně vysokými měsíčními splátkami.

Proto kromě překlenovacích úvěrů uvádíme i další způsoby, jak získat nemovitost bez vlastních prostředků.

Tím dalším je ručení i jinou nemovitostí. V praxi to vypadá tak, že kromě nemovitosti, kterou si pořizujete, ručíte např. dalším bytem, rodinným domem, stavebním pozemkem, rekreačním objektem. Součet cen nemovitostí, které bance dáváte do zástavy, bude výrazně převyšovat částku, kterou si potřebujete půjčit, a vy tak budete žádat o hypotéku např. na 60 % ceny zastavených nemovitostí.

Toto řešení je v porovnání s překlenovacími úvěry výhodnější, jelikož splácíte pouze 1 úvěr s nízkou úrokovou sazbou a veškeré náklady spojené s tímto řešením se vejdou do 10 000 Kč (odhad ceny nemovitosti, poplatky na katastru nemovitostí, pojištění nemovitosti). Další nemovitost, kterou dáváte do zástavy, vám pak nemusí patřit, můžete tak ručit např. rodinným domem svých rodičů.

Spotřebitelský úvěr

Nejdražší řešení uvádíme jen pro úplnost. Spotřebitelský úvěr získáte, aniž byste museli ručit nemovitostí, získat přitom můžete částky v řádu statisíců korun (maximální výše spotřebitelského úvěru je limitována pouze vaší schopností tento úvěr splácet).

Nevýhody jsou vám zřejmě známy. Vysoká úroková sazba (až 20 % p.a.), krátká splatnost a absence možnosti odečíst si zaplacené úroky od základu daně (u překlenovacího úvěru i hypotéky si od základu daně můžete odečíst až 300 000 Kč).

Půjčit si můžete vždy, lepší ale je mít přeci jen nějakou finanční rezervu

Byť to zřejmě nechcete slyšet, vůbec nejlepší variantou je, pokud si již nyní začnete šetřit (např. na spořící účet, stavební spoření či do konzervativních podílových fondů) a snížíte tak výši částky, kterou si budete muset půjčit k hypotéce. Nenechte se přitom mýlit, o schválení, či neschválení vaší hypotéky mohou rozhodovat i pouhé desítky tisíc korun. To, že si na dofinancování pořizovací ceny nemovitosti půjčujete jinde, banka uvidí v bankovním registru klientských informací (CBCBC) či výpisu sdružení SOLUS. Splátka tohoto dalšího úvěru vám banka automaticky započítává do výdajů, o které očistí vaše příjmy. Rozdíl mezi vašimi příjmy a výdaji je pak rozhodující pro to, jakou výši hypotéky vám banka poskytne.

Začněte se tedy už dnes zajímat o to, kde můžete výhodně a bezpečně zhodnocovat své peníze.
30.01.2015 | PR
  • Hypotecnikalkulacka.cz

    Hypotecnikalkulacka.cz je určena všem zájemcům o hypotéku, kteří hledají možnost objektivního srovnání hypoték na trhu. Nabízí unikátní volby vyhledávání a aktuální srovnání nabídek většiny hypotečních bank.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444