Kompozitní dřevo je materiál budoucnosti

Zahradní terasa není žádný vrtoch nebo symbol rozmařilosti. Naopak. Pořídit si venkovní terasu jako plnohodnotnou součást domu je to nejlepší rozhodnutí, jaké dnes můžete pro sebe a pro své nejbližší udělat. Pokud vám má terasa dobře a dlouho sloužit, zaměřte se hned od začátku na detailní návrh a na výběr kvalitního materiálu od spolehlivého výrobce. Díky tomu bude vaše stavba dobře ladit s okolím a vy se z ní budete moci v klidu těšit desítky let.

Vhodnou inspirací mohou být dvě nové terasy u rodinného domu nedaleko Brna. Majitelům stavení se podařilo ukázkově sladit výhledy do podmanivého okolí, členitou zahradu i samotný dům za pomoci pečlivě vybraných kompozitních prken od osvědčeného českého výrobce. Hlavními kritérii při výběru materiálu byly především atraktivní a přirozený vzhled, odolnost, dlouhá životnost, ekologická šetrnost a minimální potřeba údržby.

„Při navrhování zahrad přicházejí klienti s požadavkem, který zaznívá častěji než jiné: Chci zahradu a terasu, o kterou se nebudu muset starat,“ komentuje obvyklé preference svých zákazníků Štěpán Slíva, zahradní designer společnosti G-atelier. Z jeho bohatých zkušeností vyplývá, že všechny tyto a další výčty v současnosti splňují terasy z kvalitního kompozitu, které vedle toho, že nabízejí stálý vzhled dřeva, poskytují především skvělé bezpečnostní a technické vlastnosti.


Základem úspěchu je kvalitní návrh, materiál a montáž

Investoři z Lelekovic, jejichž pozemek nabízí překrásné výhledy a příjemná zákoutí, si pro své dvě terasy zvolili plnoprofilová prkna Terafest® ze směsi dřevní moučky obohacené o zdravotně nezávadný vysokohustotní polyethylen stejného typu, jaký se používá ve zdravotnictví. Vedle kvality materiálu je přesvědčily i reference na výrobce prken, českou společnost WPC – Woodplastic. Ta své produkty dodává do více než 30 zemí světa, včetně těch s nejnáročnějšími klimatickými podmínkami.

Obě terasy – ta, která bezprostředně navazuje na obytnou část domu, i ta, která lemuje bazén – disponují povrchem Natur Plus s nerovnoměrnou pigmentací, v příjemně světlém odstínu Teak. Jemné žíhání dodává plochám reprezentativní, ale zároveň přirozený vzhled a umožňují je snadno sladit s ostatními prvky exteriéru. Základem úspěchu byly i v tomto případě precizní návrh, špičkový materiál od vstřícného výrobce a dokonale provedená montáž.

 
 

Při výběru materiálu promyslete každý detail

Jiným takovým příkladem úspěšné realizace může být terasa v Mysločovicích. Každý detail terasy byl předem promyšlený. Její návrh a vybudování šly od začátku ruku v ruce se stavbou celého rodinného domu tak, aby se mohla v podobě dokonalého atria stát jeho nedílnou součástí. Díky tomu má dnes jedna rodina nedaleko východomoravské krajské metropole k dispozici moderní prostor, který esteticky i funkčně propojil obytnou část domu s exteriérem, včetně bazénu.

Osvícení investoři vsadili na maximální jednoduchost, čisté linie a decentní odstíny. O tom kde, proč a jak by měla terasa stát, měli okamžitě jasno. Náročnější to bylo s jejím výběrem. Materiál měl dobře vypadat, měl ladit s domem, měl vydržet velkou zátěž po desítky let a bez potíží obstát před výkyvy počasí i před vlivem bazénové chemie. To vše jen s minimem údržby. Zajímavé na tom je, že klíčovou roli ve vytvoření supermoderního prostředí hraje v tomto případě materiál na bázi dřeva.

 

Terasa z kvalitního kompozitu představuje ideální řešení

„Přirozené stárnutí dřeva máme rádi. Ale ne každý ocení, že proces probíhá nerovnoměrně a s nejasným výsledkem,“ upozorňuje Dan Merta, hlavní architekt Studia Modest Artificials zaměřující se na moderní design, a dodává konkrétní poznatek z praxe: „Pro klienty, kteří hledají estetické a materiálové kvality dřeva, a navíc požadují barevnou stálost, předvídatelnost a minimální údržbu, nabízí ideální řešení výrobky z kvalitního kompozitního dřeva.“

Také v případě nové terasy v Mysločovicích padla volba na odolná prkna Terafest® od společnosti WPC – Woodplastic. Konkrétně se jedná o výrobek řady Forest Plus s nepravidelným žíháním, v šedém odstínu Inox, který skvěle ladí s decentní fasádou stavení. Stejná prkna byla použita i na unikátní zasouvací kryt bazénu, a možná i díky tomu působí výsledek jednotně, naprosto přirozeně a přispívá k příjemnému pocitu z celého prostoru.

 
26.09.2023 | PR
  • WPC – Woodplastic a.s.

    WPC – Woodplastic a. s. je český výrobce originálních teras, plotů a obkladů řady Terafest® z kompozitu dřeva a polymeru. Společnost je vlastníkem licence na americkou laserovou technologii Strandex, kterou dále vylepšuje. Díky tomu disponuje nejpokrokovější technologií výroby kompozitních prken na světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444