Kompaktní desky - materiál odolný, nenáročný a designový

Kompaktní desky se v interiérovém vybavení nejčastěji uplatňují jako konstrukční materiál při výrobě kuchyňských a koupelnových desek, stolů, koupelnového nábytku nebo i samostatných obkladů na stěny. Výběru kompaktních desek věnujte náležitou pozornost, protože patří obvykle mezi značně zátěžové plochy.

Kompaktní desky jsou pro své vlastnosti stále častěji vyhledávaným materiálem. Ve prospěch jejich výběru svědčí, ve srovnání například s umělým nebo přírodním kamenem, relativně příznivá cena, široká nabídka zpracování i bohatý výběr dekorů. Vzhledem k neustálému vývoji a zdokonalování může tento materiál nabídnout vysokou kvalitu, odolnost, nenáročnou údržbu a hygienickou nezávadnost.

Hlavní přednost: Výběr z mnoha dekorů

Paleta barev a různých dekorů je jedním z hlavních výhod kompaktních desek. Povrchy jsou díky moderním technologiím zpracované takovým způsobem, že na první pohled nerozeznáte, zda se jedná o přírodní dřevo, kámen či dokonce beton. Dekor si tak můžete vybrat doslova na míru vašemu interiéru. Při současných možnostech se dají vyrobit i různé vlastní vzory anebo na desky aplikovat fotografie. 

bydlinekJak kompaktní deska vzniká
K výrobě kompaktní desky se používá vrstvený papír impregnovaný pryskyřicemi, který je za vysoké teploty a vysokého tlaku slisován v homogenní pevnou desku. Vzhledem k tomu, že povrch je zcela uzavřený, desky jsou nepropustné tekutinám a čistí se velmi snadno. Povrch se doporučuje čistit vodou a saponátem. Desky jsou odolné vůči páře a horké vodě. Jsou proto ideální do prostor, kde je čistota a hygiena důležitým faktorem. Kompakt je inertní a nepodporuje mikrobiální růst. Je vhodný pro styk s potravinami. 

Další využití kompaktních desek

Kvalitní a dostatečně silné desky jsou samonosné, strukturálně stabilní a odolné proti poškození. Tloušťka kompaktních desek může být různá – od 2 až do 20 mm - nejčastěji se však používá 10 až 12 mm. Desky jsou samonosné a odolné proti poškození. Mají oboustranný dekorativní povrch nejčastěji s černým nebo bílým jádrem. Hrany desky lze řezat do různých tvarů a leštit.  

V interiéru se dají použít nejenom jako klasické kuchyňské desky, ale také například jako obklad stěny. Velmi dobře odolává vysoké vlhkosti, proto se často uplatňuje v koupelnách.

Jak poznat kvalitu?

Platí, že čím hustší je materiál, tím lépe odolává různým nehodám. Pokud hledáte opravdu kvalitu, ptejte se po certifikovaných značkách a zajímejte se, zda splňují požadavky normy EN438: 2005, která specifikuje odolnost vůči skvrnám u více než 40 látek. Patří mezi ně čaj, káva, mléko, kyselina citronová, aceton, alkohol, ovocné šťávy, čisticí prostředky, bělicí prostředky a barviva.

Kompaktní desky jsou rovněž odolné proti povětrnostním vlivům a neublíží jim ani sluneční paprsky, protože jsou stálobarevné. Venku se dají použít například při stavbě zahradních altánů a dalších přístřešků, pro venkovní nábytek, zábradlí, podhledy a podobně.

Více informací získáte na www.veso-laminart.cz
10.05.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444