Komfortní bydlení v podkroví s nadkrokevním zateplením

Řešíte zateplení obytného podkroví? Kladete důraz na maximální a komfortní využití obytného prostoru domu s dosažením požadované energetické úspory? Pak sáhněte po nadkrokevním systému zateplení od společnosti Isover.

Jak zařídit abychom při vzrůstajících cenách energií nemuseli platit stále více? Stačí maličkost, snížit ztráty, kterých jsme si dříve nevšímali. V bytové výstavbě to znamená snížit tepelné ztráty budovy, čili snížit náklady za vytápění.

Vývoj zateplení za posledních 20 let

Po roce 1989 se i v České republice začalo více využívat k bydlení i podkrovních prostor. Jednak to bylo dáno tíživou bytovou situací a i nastupujícím módním trendem. Díky tomu vznikl požadavek na zateplování podkrovních prostor. Nejdříve se tepelná izolace vkládala jen mezi krokve, které měly často výšku nepřesahující 180 mm. Tato tloušťka sice vyhovovala požadavkům tehdejších norem nicméně z hlediska komfortu bydlení v podkroví zejména v období léta či zimy se stává nedostačující.

Pomalu ale nastává doba, kdy se minimální tloušťky zateplení (pokud chceme splnit normové požadavky) pohybují okolo 300 mm a při představě, že se o tuto tloušťku tepelné izolace sníží i námi obývaný prostor v interiéru mnoho nadšení neuslyšíme. A co v případě, když se požadavky ještě zpřísní? Budeme si zmenšovat podkroví ještě více? A proč vlastně?

Tradiční systémy na ústupu

Díky těmto trendům již musíme chtě nechtě opustit tradiční systémy zateplení střech, které dnes známe a uvažovat o konstrukcích nových. Vkládat zateplení jen mezi krokve, je již v současné době nevyhovující a i v kombinaci s dalším zateplením pod krokvemi pomalu vyčerpalo své možnosti. Proto hledáme nové metody zateplování. Například dnes již v Evropě zavedený a odzkoušený systém nadkrokevního zateplování.

Nové cesty zateplení - nadkrokevní systémy

Nadkrokevnímu sytému zateplení střech jistě patří světlá budoucnost. Oproti starým systémům zateplování totiž skýtá celou řadu očividných výhod. Jsou to například:

  • Nadkrokevní systém se může kdykoliv zkombinovat se systémem tepelné izolace mezi a pod krokve.
  • Díky prakticky libovolné tloušťce tepelné izolace (dle typu izolace lehce i přes 300 mm) splňuje systém i velmi přísné legislativní požadavky.
  • Nesnižuje obývaný prostor v interiéru.
  • Nedochází k tepelným mostům způsobených vlastní konstrukcí (krokvemi, instalacemi, anténou atd.).
  • Existuje několik konstrukčních variant různých výrobců tepelných izolací, takže si snadno vybereme.
  • Tento systém se může provádět s minimálními zásahy do interiéru.

Systém nadkrokevní tepelné izolace je velice jednoduchý. Na běžnou nosnou konstrukci krovu (nejčastěji krokve) se aplikuje bednění, na které se položí parozábrana (doporučujeme typ ISOVER VARIO KM Duplex UV) a na ni se již klade nosná část nadkrokevního systému z trámků ISOVER TRAM nebo také nově ISOVER TRAM EPS (tepelná izolace v pásech rovnoběžných s okapem). Poté se mezi tyto prvky tvrdé tepelné izolace osadí další, většinou měkká tepelná izolace (ale stejných tepelně-izolačních parametrů, obdobně jako u mezikrokevních či podkrokevních systémů) a osadí se hydroizolační, difúzně otevřená folie (v zahraničí již tyto systémy jsou vyráběny v panelech s nalepenou folií). Nyní už zbývá jen speciálními vruty připevnit kontralatě skrz tepelnou izolaci do podkladních krokví a může pokračovat klasická montáž krytiny. Tento systém skýtá řadu možností a nikterak neomezuje vlastní volbu krytiny. Dle zvyšujících požadavků se budou tyto systémy stále více prosazovat a budou doplňovat či nahrazovat starší systémy zateplení střech.
05.06.2013 | PR
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444