Kolik zaplatíte za kuchyň na míru

Když stará kuchyň zjevně dosluhuje a my uvažujeme o nové, začínáme zpravidla spíš u představy o designu, praktickém řešení, o materiálech, o barvách. Dříve nebo později ale musí dojít na zvažování ceny, tak aby odpovídala našim možnostem. Udělat si představu o tom, kolik bude taková kuchyň stát ovšem není úplně jednoduché.

Pokud se korektního výrobce zeptáte, za kolik obecně  vyrobí 5 metrů kuchyně, nečekejte, že bleskurychle vynásobí počet požadovaných metrů nějakou fixní částkou za metr a oznámí vám jednoduchý výsledek. Pokud vás zlákala nabídka na letáku nebo v katalogu některého z řetězců, které ceny za metr uvádějí, a to ve velmi příznivé hladině, zjistěte si nejprve velmi pečlivě, co všechno tato cena za metr zahrnuje. Jinak by vás mohlo velmi nepříjemně zaskočit, že nad deklarovanou cenu máte zaplatit ještě např. za dřez, úchytky, pracovní desku a montáž.

Cenu ovlivňuje řada složek - každý použitý materiál, pracovní deska, dvířka nebo vnitřní vybavení. Nemalou položkou je nábytkové kování. Na první pohled stejně postavené kuchyně se proto mohou cenově odlišovat v násobcích směrem nahoru i dolů.

Kování a vnitřní vybavení - základ komfortu

Nábytkové kování by mělo být kvalitní, aby spolehlivě a bezpečně sloužilo po celou dobu životnosti kuchyně, proto dnes mnohdy bývá nejnákladnější položkou projektu. Dobře vybavenou kuchyni zpravidla poznáte až při každodenním užívání. Teprve při práci oceníte chytré systémy umožňující změnit krkolomně dosažitelné úložné prostory na místa příjemně dostupná, vychutnáte si pohodlí, které nabízejí velké zásuvky s tlumenými plnovýsuvy, organizéry pro pořádek v zásuvkách a další vymoženosti. Každý jednotlivý nábytkový korpus lze vybavit od 0,-Kč až po částky v desítkách tisíc.

Nejlevnější variantou je pouze police usazená na policových podpěrách. Základním vybavením moderní kuchyně jsou ale zásuvky, které pořídíte v různých provedeních podle konstrukce, zatížení, povrchové úpravy a způsobu montáže - tím vším se liší ceny jednotlivých variant. Namísto dvou poliček s vybavením za 0,-Kč si tedy do rozpočtu např. ke korpusu s třemi zásuvkami poznamenáte 3.000 až 5.000,-Kč. U potravinové skříně vybavené systémem Dispenza Duo v závislosti na provedení to bude 8.000-12.000,-Kč.

Na vestavných spotřebičích šetřete s mírou

Spotřebiče integrované do kuchňského nábytku jsou praktické a dobře vypadají, dnes se stávají téměř samozřejmostí. V rozpočtu za kuchyni tvoří  běžný set - tedy trouba, varná deska, odsavač par a myčka - jednu ze zásadních položek. Může vás přijít až na 200 tisíc, ale narazíte i na slevové letáky s nabídkou v ceně 20 tisíc, takže na spotřebičích můžete skutečně ušetřit. Míru úspory je ovšem dobré, vzhledem k tomu, že nejde o krátkodobou investici, pečlivě zvážit, abyste později nebyli zklamáni nízkou kvalitou.

Různé druhy materiálů dvířek

Nejběžnějším materiálem za poslední dvě desetiletí se stala fóliovaná MDF dvířka. Tyto nábytkové dílce jsou obvykle vyráběny zakázkově a podle výrobce se odlišují jak dodací lhůty (běžně 2-5týdnů), tak i ceny jednotlivých provedení. U foliovaných dvířek je nosným materiálem MDF deska 18mm (výjimečně i silnější). Na tu se lisují různé dekory fólií, které určují cenovou kategorii hotových dvířek. Pod tlakem konkurence už většina výrobců zrušila příplatky za atypické rozměry a tvar frézování dvířka cenu nikdy neovlivňoval. Závody o nejnižší cenu za m2 dvířkoviny se už zastavily a výrobci se zaměřili spíše na kvalitu provedení. Do kuchyně si tak můžete vybírat fóliovaná MDF čelní dvířka cca od 1600,- do 3000,-Kč za metr čtvereční.

Jinou kategorii tvoří lakované povrchy, které jsou náročnější a ne každý lakýrník dokáže precizní práci od hrany ke hraně. Výhodou těchto dílců je barevná volnost, můžete si vybírat z jemných odstínů RAL nebo NCS vzorníků. Tyto lakované dílce jsou však dražší, za m2 zaplatíte nejčastěji mezi 3000,- až 3500,-Kč/m2.

Nejlevnější variantou čelních ploch jsou dvířka z běžného lamina ukončená ABS hranou. Tuto aplikaci používáme spíš u kancelářského nábytku, ale díky novým dekorům lamina včetně struktury a možnosti kombinace příčných i podelných hran, někdy může být výsledek velice zajímavý. Podle zvoleného dekoru lamina počítejte 600,- až 1.300,-Kč za finální m2.

U běžné kuchyně s cca 5m2 čelních ploch, tak můžete dvířka do "stejné" kuchyně pořídit za 3.000,- Kč nebo taky za 17.500,-Kč. Přitom se stále může jednat o "stejnou" bílou.

Cena a kuchyně na zakázku

Práce na zakázku je poslední položkou, kterou zbývá zmínit. Pro většinu zákazníků je překvapením, že bez ohledu na použité materiály se tato částka příliš nemění. Použijeme-li například luxusní úložný systém Hettich za několik tisíc, tak pracovní náročnost nebude příliš rozdílná oproti čínskému no name kování za pár korun. Podobně je tomu u plošných materiálů a použitých komponent obecně.

Z uvedeného vyplývá, že rozpočet závisí vždy na výběru materiálů a jednotlivých komponent. Nechte si proto váš rozpočet u výrobce přesně vysvětlit, ať víte, co za svoje peníze dostanete a nenechte se nachytat na laciné triky. Kompletní moderní kuchyň je jedna z nejsložitějších disciplín výroby nábytku a také v tomto oboru platí, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž.
26.04.2013 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444