Kolik chytrých domácností bude v Česku?

Chytré technologie stále více pronikají do našich každodenních životů i domovů. Potvrzuje to globální nárůst v oblasti Smart Home – neboli chytrého bydlení, inteligentních domů, internetu věcí.

V tomto roce se v naší zemi počet chytrých domácností opět významně navýší. Podle prognóz u nás hodnota realizací Smart Home dosáhne až 62 mil. USD, což je téměř pětinásobek ve srovnání s rokem 2016. Během pěti let bude v Česku vysoké tempo růstu pokračovat a podíl domácností s instalovaným řešením pro chytré bydlení se tak rozšíří na necelých 15 %.

Ve srovnání s ostatními zeměmi je to ale stále pod evropským průměrem, který se v horizontu pěti let bude pohybovat kolem 22 %. Pod průměrem jsou i naši sousedé Slovensko a Polsko, zato daleko nad čarou najdeme naše sousední země Německo a Rakousko. Odvážné prognózy ukazují, že v Německu v roce 2022 bude smart home řešení skoro v každé třetí domácnosti. Německo ovšem patří mezi vedoucí země nejen v Evropě, ale i celosvětově - je hned čtvrtou zemí s nejvyšším obratem v oblasti Smart Home.

 

Které technologie chytrého bydlení jsou nejžádanější?

V Česku je největší zájem v rámci řešení chytré domácnosti o regulaci tepla a zabezpečení domu. Mezi další žádané technologie patří ovládání světel (spínání, regulace intenzity osvětlení, změna barevného spektra, a další), audio-video zařízení, příjezdové brány a garážových vrat. Velmi žádoucí je také vizualizace měření energií. Zájemci dále uvítají ovládání venkovních rolet a žaluzií, klimatizace, ohřev a cirkulace TUV, propojení s alternativními zdroji tepla, doplňkově také ovládání kuchyňských spotřebičů, zavlažování a ovládání bazénové technologie či vířivky. (*dle soukromého průzkumu Mediarsearch pro člena ACHB)
 

Jaké technologie si přejete vy?

Možná zvažujete novostavbu či rekonstrukci domu a čeká vás výběr nejrůznějších technologií. Mnohdy se jedná o nemalý výčet zařízení a spotřebičů, ale jak budou v každodenním běhu ovládány, často zůstává stranou.  Po čase bydlení někdy majitelé zjistí, že by bylo vhodné vše propojit k větším úsporám energií i času a sloučit všechny ovladače do jednoho. Inteligentní elektroinstalace neboli „chytrá domácnost“ je přirozeným řešením, jak propojit všechna zařízení, zefektivnit jejich provoz, jednotně je ovládat a mít vše pod kontrolou.

Jaké jsou možnosti chytrého bydlení v novostavbě, rekonstrukci nebo již stávající domácnosti? Kdy je vhodné začít s projektem?

Zjistěte více v rychlém přehledu průvodce Chytrý domov. Stáhněte si zdarma zde:

31.01.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444