Klučičí garáž - DOLE PARKOVÁNÍ NAHOŘE PROSTOR PRO HRY

Jednoduché rohové pódium přináší do dětského pokoje hned dvojí užitek najednou: Pod ním je spousta místa pro uložení hraček a na něm velká plocha pro zábavu a hry.

Je to otázka ceny. Víte, jak zvětšit prostor v dětském pokoji, aniž by se přitom musely bourat nebo přestavovat zdi? Úplně jednoduše postavte pódium. Pod pódiem vznikne spousta místa pro pojízdné kontejnery nebo hračky, a navíc se tak vyjde vstříc skrytým "speleologickým" sklonům, které jsou hluboce zakořeněné ve většině dětí. Horní plocha pódia přitom poslouží jako ideální prostor pro hry, a z dětského pokoje tak neubude ani kousek místa.

Při plánování obdobné konstrukce se pochopitelně musí brát ohled na bezpečnost dítěte. Pódium i příslušenství musí být především stabilní a nesmí se z něj uvolňovat třísky. Použitá MDF deska proto musí být nejméně 19 mm silná. Deska se připevní ke dvěma dřevěným lištám ukotveným ve zdi a v přední části se podepře dvěma nábytkovými nohami. Povrch MDF desky jsme polepili kobercem, aby si děti nemusely hrát "na tvrdém", a aby se tak snížilo riziko případného úrazu. Vhodné jsou především koberce s kratším vlasem, které se snadno udržují. Koberec by se měl ke MDF desce přilepit lepidlem na disperzní bázi, které neobsahuje žádná rozpouštědla. MDF deska se v tomto případě nemusí napouštět základovým nátěrem. Savost jejího povrchu je totiž rovnoměrná po celé ploše.

 

Připravená deska pódia poslouží při řezání koberce jako šablona. Pod koberec přitom položte dřevovláknitou desku, abyste nepoškodili podlahovou krytinu. Koberce se vzorem symetricky vyrovnejte. Přiříznutý kobere polozte na MDF desku, na jedné straně upněte jeho okraj svěrkami a druhou stranu přeložte tak, aby polovina desky zůstala holá. Lepidlo naneste špachtlí s jemnými zuby.
Koberec opatrně položte do vrstvy lepidla a rovnoměrně ho do ní po celé ploše vtlačte. Potom uvolněte svěrky a druhou polovinu koberce přilepte obdobným způsobem.

 

Řezat musíte jen jednou
Všechny MDF desky si nechte do potřebných rozměrů nařezat přímo ve stavebním hypermarketu. Ušetříte si tak spoustu práce a nenaděláte tolik špíny. Sami pak budete muset vyříznout pouze čtvrtkruhový oblouk (přímočarou pilou). Důležité: U pódia o našich rozměrech se každá nástěnná lišta musí připevnit ke zdi nejméně třemi šrouby.

 

Na čtvercovou desku narýsujte čtvrtkruh o poloměru 90 cm. Střed kružnice přitom určíte tak, že na desku narýsujete dvě linky ve vzdálenosti 45 cm od rohu. Linky musí být rovnoběžné se stranami desky. Střed kružnice odpovídá průsečíkům obou těchto linek. Řez se provede přímočarou pilou se širokým listem. Řezná hrana se nakonec přebrousí vibrační bruskou dohladka. Pódium se položí na dvě dřevěné latě, které se přišroubují ke zdi. Během montáže na zed' se latě přidrží ve výšce 40 cm pomocí distančních prkének.
Hrana boční stěny se přelepí úhlovým hliníkovým profilem, aby lépe vypadala a aby byla ochráněna před případnými nárazy. Na lepení nesavých materiálů se používá univerzální nebo montážní lepidlo. Boční stěny pojízdných kontejnerů se jednoduše slepí se zadní stěnou. Bílé pomocné destičky přitom zajistí dokonale pravé úhly a rovnoběžnost stěn. Po slepení se hrany musí obrousit a u země se lehce zkosí.
 
 
Po přilepení koberce a hliníkových lišt se ke dnu kontejnerů připevní vhodná pevná kolečka (výška 50 mm).

 

SERVIS
Co je... ?

DISPERZNÍ LEPIDLO

U disperzních lepidel jsou nejmenší lepivé částečky (pryskyřice) rozptýlené ve vodě, ale nejsou v ní chemicky rozpuštěné. Lepivý účinek se dostaví v okamžiku, kdy se voda odpaří a částečky pryskyřice vytvoří souvislou vrstvu. Při lepení s disperzními lepidly musí být vždy alespoň jedna z kontaktních ploch vodopro-pustná, aby se voda mohla z lepeného spoje odpařit.

PEVNÁ KOLEČKA

Pouzdro pevných koleček je na rozdíl od koleček výkyvných zcela nehybné. Objekt (korpus nábytku) se na takových kolečkách může pohybovat pouze tam a zpět, což je u pojízdných kontejnerů jednoznačnou výhodou. Když však s nábytkem občas chcete trochu manévrovat, je lepší použít alespoň pár výkyvných koleček.

Převzato z časopisu Udělej si sám 2/2007
09.03.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444