Klimatizace, která zabrání teplotním výkyvům v místnosti

Klimatizace dnes tvoří neodmyslitelnou součást našeho života. Setkáváme se s nimi v kancelářích, obchodech či restauracích. Standardem se stává již i v automobilech a v posledních letech se začíná objevovat konečně také v domácnostech.

Moderní klimatizaci vynalezl v roce 1902 Willis Carrier, tato klimatizace pracuje na stejném principu jako tepelná čerpadla. Od té doby prošly klimatizace velkým vývojem a dnes se používají v mnoha variantách. Pro velké budovy jsou určené rozsáhlé stavebnicové systémy, které se v menším měřítku dají využít také u rodinných domků či vícepokojových bytů, pro samostatné místnosti se používají klasické, tzv. splitové systémy.

Mohlo by se zdát, že na systému klimatizace není co zlepšovat, na trhu se ale objevuje zařízení nazývané inventer, které představuje výrazné zdokonalení.


Výkon tohoto zařízení se automaticky mění v závislosti od venkovní teploty a požadované vnitřní teploty. V porovnání s klasickými klimatizacemi dokáží plynule snižovat výkon kompresoru, mají několikanásobně nižší rozběhový proud a tím ušetří elektrickou energii. Frekvenční měnič u venkovní jednotky se projevuje vysokou energetickou účinností a velmi nízkou hlučností. Ve srovnání se standardním systémem s tepelným čerpadlem lze požadovanou teplotu dosáhnout rychleji a teplota je udržována na stabilnější úrovni. Klasická zařízení mají standardní jednorychlostní kompresor s pevným počtem otáček, a proto nemají možnost zvyšovat nebo redukovat svůj okamžitý výkon. Po většinu provozního času pracují s částečnou zátěží a k regulaci jejich výkonu se využívá cyklického vypínání a zapínání kompresoru, což však vede k nepříjemnému kolísání teplot v místnosti, zbytečnému hluku a výrazným ztrátám energie. Použitím inverteru je možné všechny tyto nedostatky odstranit.

Výkon klimatizací s inverterem se pohybuje plynule od 50 % do 130 % dle přesné potřeby klimatizovaného prostoru, zatímco u běžného zařízení je to buď 0 nebo 100%. Oproti běžným zařízením inverterová technologie přináší úspory až 40 % energie (přístroje vybavené inverterem mají energetickou náročnost třídy A), protože nedochází k přechlazování klimatizovaného prostoru a k mechanickým ztrátám při opakovaném zapínání a vypínání kompresoru, jako je tomu u klasických klimatizačních jednotek. Výraznou výhodou je tak současně minimální provozní hlučnost a prodloužení životnosti samotného kompresoru. Inverter lze již dnes použít ke snížení provozní hlučnosti také u ventilátorů a dá se předpokládat, že v budoucnosti se jeho využití bude i nadále rozšiřovat na další zařízení.

Jaké jsou výhody technologie inventer?

  • zabraňuje teplotním výkyvům v klimatizované místnosti
  • zajišťuje výrazně rychlejší dosažení požadované teploty
  • šetří až 40 % energie oproti klasické klimatizaci
  • umožňuje velmi tichý chod zařízení bez opakovaného zapínání a vypínání
04.06.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444