Keramika a sklo letos popáté

Rozhovory, návštěvy ateliérů, galerií a muzeí, pohledy do tvůrčích dílen, zajímavosti z historie, portréty, medailony, aktuální informace, reportáže i recenze výstav přináší nejnovější číslo časopisu Keramika a sklo. Tento dvouměsíčník věnovaný oboru na pomezí řemesla a umění za sebou má rovné dva roky existence.

K nejzajímavějším materiálům, které obsahuje jeho páté číslo, patří bezesporu ohlédnutí za barcelonskou výstavou k 150.výročí narození Antonia Gaudího z pera Pavla Štěpánka. Tato výstava představila jednoho z nejvýznamnějších novodobých architektů jako keramického výtvarníka, protože Gaudí se stejně jako řada dalších význačných architektů prvních desetiletí dvacátého století věnoval i tvorbě detailů svých jedinečných staveb. V Barceloně bylo vystaveno na šedesát užitých keramických prací tohoto geniálního architekta, ale také další díla, která architekt nakonec nepoužil a která zůstala uložena v budovách nebo se octla v soukromých sbírkách.
Čerstvého padesátníka, jednoho z významných současných českých sklářských výtvarníků, představuje článek nazvaný Optické hry ve skle Jana Frydrycha. Autor portrétu novoborského skláře známého v Evropě i za mořem upozorňuje především na způsob, jakým Frydrych ve svých plastikách využívá optických vlastností skla, a zdůrazňuje vynikající řemeslné schopnosti tohoto mistra brusičských technik.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Z poměrně pestrého obsahu časopisu Keramika a sklo upozorňujeme ještě alespoň na článek k jubileu výtvarníka Pravoslava Rady, legendy české keramické tvorby, jehož osobitá stylizace činí jeho díla nezaměnitelnými. "Přestože autor jakoby využíval stále podobná témata, vidíme jejich vývoj a posun. Stále nás oslovuje svou rovnováhou humoru a poezie, který je blízký svou lidskostí a otevřeností," napsal ve svém článku o dnes osmdesátiletém keramikovi Zdeněk Freisleben.
11.11.2003 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444