Když strop chladí, topí i tlumí hluk

Zapomeňte na klasickou klimatizaci. Systém stropního chlazení Rigips Prothermo Univenta chladí stejně účinně, ale zato s menší spotřebou energie, a to až o 50 %. Využít ho můžete i k topení a ke zlepšení akustiky v místnosti.

Stropní chlazení právem získává na popularitě. Na rozdíl od běžné klimatizace totiž „nefouká“ (není založený na proudění vzduchu), ale místo toho teplo pohlcuje. Ochlazuje tak nejen vzduch, ale také nábytek a další vybavení v místnosti. Jako chladicí médium se v takovém systému využívá voda, která proudí potrubím zabudovaným přímo v konstrukci stropu. Nic tedy není ani vidět, ani slyšet. 
 
Přesně na tomto principu funguje Rigips Prothermo Univenta. Jeho stěžejní částí jsou rohože Univenta DELGADO, skládající se z polybuthynelových trubek zatavených mezi dvě tepelně vodivé hliníkové folie. 
 
Pokud potřebujeme interiér ochladit, využívá systém tzv. vysokoteplotní chlazení: Voda v potrubí má teplotu 16 °C, zatímco běžná klimatizace vyžaduje pro chlazení teplotu na vstupu kolem 6 °C. Právě tento princip zajišťuje nižší spotřebu energie, ale zároveň stejný tepelný komfort. Pro topení se pak využívá naopak teplá voda. 
 
Rohože Univenta DELGADO jsou uložené na sádrokartonových deskách Rigips Climafit s příměsí grafitu. Jedná se o sádrokarton s vůbec nejlepší tepelnou vodivostí na trhu suché výstavby. Desky efektivně rozvádí teplo po celé své ploše, čímž zlepšují sálání i při menší ploše topného/chladicího tělesa. 
 
Díky spojení chladicích registrů DELGADO a desek Rigips Climafit má systém chladicí výkon 70 W/m2, což je vůbec nejvyšší hodnota na trhu chlazení a topení v podhledech. 


 

Lepší akustiku zařídí speciální desky 

Proč nemít rovnou řešení 3 v 1? Systém Rigips Prothermo Univenta může nejen chladit a topit, ale taky pohlcovat hluk. Když místo desek Rigips Climafit použijete některou z desek Rigiton Climafit, máte vystaráno. Desky jsou totiž perforované, takže zvukové vlny mohou prostupovat do dutiny podhledu, kde je nežádoucí hluk následně utlumen.

Rozhodujícím parametrem je v tomto případě vážený činitel zvukové pohltivosti. Značí se písmenem αw a udává, jak dobře daná konstrukce pohlcuje zvuk. Jen pro představu: stěna, u které dochází k úplnému pohlcení akustických vln má αw = 1, naopak stěna, od níž se zvuk zcela odrazí, má αw = 0.

Při výběru desek se proto dívejte právě na číslo αw. Ale pozor, zvukovou pohltivost ovlivňuje také minerální izolace (a její tloušťka), která se do konstrukcí stropních podhledů vkládá. Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se přímo na odborníky z Rigipsu.



Další důvody, proč využívat stropní chlazení

Nížší náklady na energie, tichý provoz a designově čisté provedení, to už je docela silný arsenal výhod. Ve skutečnosti jich má systém Rigips Protherm Univenta ještě mnohem více:
 
  1. Bezúdržbovost: na rozdíl od běžné klimatizace nevyžaduje systém servis ani pravidelnou údržbu. 
  2. Minimální proudění vzduchu: žádné nepříjemné „foukání“ a s ním spojené nachlazení či víření prachu a alergenů.
  3. Dlouhá životnost: polybuthynelové potrubí v rohožích má nejdelší životnost ze všech materiálů používaných k vytápění a chlazení. 
  4. Možnost spojení s tepelným čerpadlem: při spojení s čerpadlem země-voda pokryje systém chlazení výkon vrtu a teplo odebrané z interiéru si navíc “schováte na zimu”. 
 
Tak co na to říkáte? Pokud byste si rádi přečetli ještě více o stropním chlazení, zavítejte přímo na web společnosti Rigips
11.07.2023 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444