Když sedět, tak ergonomicky

Vhodnost prostředí a nástrojů, které člověk užívá k práci a každennímu životu, je rozsáhlým a proměnlivým oborem. Poznatky, které přináší, se dostávají do praxe proměnlivou rychlostí, mnohé zde už však našly pevné místo. Omezit co nejvíce nepříznivý dopad sezení, pozice, v níž je dnes většina z nás nucena trávit drahnou část dne, se dnes snaží většina výrobců pracovních židlí. Na uživatelích je, aby přistoupili na fakt, že není židle jako židle, a k výběru této části svého pracoviště přistupovali sami pokud možno co nejaktivněji.

O stále rostoucím významu kancelářského pracoviště, které se dnes často přesouvá do našich domovů, i o důležitosti ergonomických parametrů jeho základní součásti, jíž je židle, jsou přesvědčeni také organizátoři veletrhu nábytku, dekorací a vybavení interiérů Tendence 2004. Součástí veletrhu, který se uskuteční letos v říjnu, je totiž jednak soutěž o nejoriginálnější domácí kancelář a také nedávno vypsaná soutěž Ergo židle, určená výrobcům, prodejcům, dekoratérským studiím, designérům, architektům a studentům vybraných škol.
Ergonomická židle k pracovnímu stolu, u kterého strávíte mnoho hodin denně, by měla splňovat některá dnes již obecně uznávaná kritéria. Většinou si je můžete sami vyzkoušet a ověřit.
Na sedáku byste se měli cítit příjemně a měl by odpovídat tvaru vašeho těla. Měl by být alespoň o dva centimetry širší, než prostor, který potřebujete k usednutí. Neměl by být příliš dlouhý, aby vás netísnil v podkolení. Svůj význam má rovněž anatomický tvar sedadla, který lépe umožní rozložit váhu. Výška sedáku by měla být nastavitelná, ať už pneumaticky nebo mechanicky. Když se posadíte, měli byste mít kolena na úrovni sedáku nebo jen docela mírně pod ním a vaše nohy by měly pevně spočívat na zemi. Ve většině případů byste neměli potřebovat žádné opěradlo pro nohy. Ideální je, když lze výšku sedáku nastavit při sezení, protože tak dosáhnete nejpřesnějšího výsledku.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Pokud jde o zadní opěradlo židle, mělo by být dobrou oporou pro vaši bederní páteř i pro vaše záda. Pokud se bederní částí zad opřete, dbejte, abyste měli na sedáku dostatečný prostor a nebyli vytlačováni příliš dopředu, pak by vám opora zad nebyla k ničemu.
Máte-li se cítit pohodlně, i když jste nuceni sedět déle než hodinu, nemůže být sedák vyroben z materiálu, který se snadno deformuje - měl by být dostatečně pružný. Nevhodný anatomický tvar sedáku způsobuje nejen pocit nepohodlí, ale i únavy.
Nejste si jisti, zda má opěradlo podpírat vaše záda v různých pozicích? Odborníci tvrdí, že pohyb zad při sezení pomáhá udržovat páteř zdravou. Doporučovány jsou židle, které jsou schopny tento pohyb zad sledovat a nepřestávají vás podpírat. Pevná záda v jediné pozici nejsou pro delší sezení pokládána za vhodná. A potřebujete-li na své židli popojíždět, nejlépe se osvědčil podstavec s pěti patkami. Vyzkoušejte si, jestli se židle pohybuje hladce a volně a zda se snadno otáčí.
K zásadnějšímu řešení pak už zbývá jen otázka: područky anebo bez? Záleží na vašem pocitu a také na charakteru práce, protože područky mohou částečně omezovat pohyb paží. Pokud se pro oporu předloktí rozhodnete, nezapomeňte se ubezpečit, že je dostatečně široká, anatomicky vhodná, pružná, pohodlná s vhodnou výškou, popř. nastavitelnou vzdáleností.
Teď už je na řadě jen příjemné a zdravotně přijatelné posezení.
06.04.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444