Když regál povýší na skříň

Výhodou regálů je snadný přístup k uloženým věcem. To je vykoupeno tím, že se na ně práší a jsou stále na očích. Chcete s tím skoncovat? Snadná pomoc: Poohlédněte se po vhodných dveřích!


S DVEŘMI Z PLEXISKLA

Posuvné dveře z tmavě červeného plexiskla dávají skříni velmi ušlechtilý vzhled.

S VITRÍNOU PRO SBĚRATELE

Stačí čtyři dřevěné desky a strohý plechový regál se změní v unikátní kousek nábytku s efektní vitrínou.

S VESELÝM TRÁVNÍKEM

Perfektní "převlek" do dětského pokoje, který lze čas od času měnit.

Ať už dřevěný nebo plechový - s naším montážním návodem se každý regál snadno a rychle promění v pravou nefalšovanou skříň.Ještě před chvílí to byl obyčejný regál do sklepa, za několik okamžiků je z něj krásná skříň do obývacího pokoje. Rozměry, konstrukce ani materiál regálu přitom nehrají roli. Pro každý regál existuje osvědčené řešení. Použili jsme dřevotřískový regál od IKEA a plechový regál ze stavebního hypermarketu, z nichž jsme v několika jednoduchých krocích zhotovili plnohodnotné skříně do obývacího a dětského pookoje. Na obložení jsme zvolili cenově výhodnou MDF desku a bíle potahovanou dřevotřísku ze stavebnin, na posuvné dveře tmavě červené plexisklo. Čtěte s námi a přesvědčte se, že každý regál v sobě skrývá kus pořádné skříně!

Spojení lesku a praktičnosti

Jako materiál na tuto jednoduchou skříň jsme použili potahované dřevotřískové desky a 3 mm silné tabule plexiskla, které jsme kvůli lepší tvarové stabilitě vyztužili po stranách hliníkovými profily a dřevěnými lištami.
Plexisklo je k dostání ve specializovaných prodejnách nebo ve stavebninách. Jeho cena se pohybuje zhruba od 1700 do 2000 Kč za metr čtvereční, což není zrovna málo. Odměnou je unikátní a opticky exkluzivní nábytek.
Ale pozor! Jako prevenci proti nežádoucímu poškrábání necháme na tabulích co nejdéle nalepené ochranné fólie.


1. Hliníkové U-profily přiřízneme podle šablony pilkou na železo na šířku regálu.

2. Vteřinovým lepidlem přilepíme profily na desky z potahované dřevotřísky (lepené plochy předem očistíme hadříkem namočeným v acetonu). Lepidlo vždy naneseme na hliníkový profil, který na desku zafixujeme. Aby posuvné dveře vzájemně nekolidovaly, nesmí profily doléhat těsně k sobě (jako distanční mezikus mezi ně vložíme dvě vrstvy nažehlovací pásky).

3. Horní a dolní desku připevníme obyčejnými šrouby do dřeva.

4. U posuvných dveří je nezbytná přesná pravoúhlost, proto regál vyrovnáme podle vodováhy a pomocí úhlů přimontujeme ke stěně.

5. Teprve teď změříme vzdálenost od jednoho profilu ke druhému (výška plexiskla), od níž odečteme zhruuba 3 mm kvůli snadnějšímu nasazování dveří.

6. Boční výztužné profily se seříznutými stojinami (asi o 8 mm na obou koncích) dveře stabilizují.

7. Tabuli plexiskla (s montážním lepidlem) vsadíme do profilu a vzniklou vůli vyplníme úzkou dřevěnou lištou.

8. + 9. Nasadíme dveře a jako boční doraz namontujeme širokou lištu z hliníkové pásoviny.

Červené tabule plexiskla jsou průhledné, takže umožňují nahlédnout do regálu. Na uložené věci se přitom nepráší

ZÁKLAD: "EXPEDIT" OD IKEA

Na tento konstrukční návrh jsme využili regál "Expedit" (přibližně 185x185 cm) z hypermarketu IKEA. Jeho použití ale není podmínkou. Posuvnými dveřmi (ať už průhlednými z plexiskla nebo neprůhlednými ze dřeva) lze samozřejmě osadit i kterýkoliv jiný regál nebo otevřenou skříň. Princip zůstává vždy stejný. Pro lepší názornost jsou vpravo zobrazena různá konstrukční provedení.


JAK NA TO

 

POSUVNÉ DVEŘE NA REGÁL SE SOKLEM I BEZ SOKLU

Na horním obrázku je znázorněna skříň bez uskakujícího soklu, která má být vybavena posuvnými dveřmi. Regál stačí osadit na horní a dolní straně deskami stejných rozměrů, na jejichž přesah se nalepí vodicí kolejnice (U-profily) pro posuvné dveře.

Druhá varianta (na obrázku dole) je velmi podobná první. Liší se ale uskakujícím soklem. V takovém případě nedoporučujeme průběžnou podlahovou desku, ale několik malých desek, které se našroubují na dno spodních přihrádek s přesahem několika cm. Na tuto plochu se pak připevní úzká průběžná lišta s vodicími kolejnicemi jako u provedení nahoře.

DVEŘE NA DŘEVĚNÉ REGÁLY

Majitelé starších regálů "Billy" (IKEA) o šířce 60 cm tento nápad jistě ocení. Pro tento typ regálů už dnes existují skleněné dveře, ale jen o šířce 40 cm pro 80centimetrové regály. Stačí tedy zakoupit jen jedny dveře a druhé si zhotovit svépomocí. Úzké křídlo se připevní na dva nebo tři závěsy k bočnici regálu. Nové skleněné dveře ze sortimentu "Billy" lze samozřejmě namontovat i na kteroukoliv jinou skříň. Dodávají se ve výškách 194 cm a 98 cm.

DVEŘE NA PLECHOVÉ REGÁLY

Při obkládání plechových regálů nesmíme zapomenout na bočnice. Do nosné konstrukce vyvrtáme otvory a dřevěné desky přišroubujeme zevnitř. Protože u plechové konstrukce nelze použít běžné nábytkové závěsy, musíme sáhnout po tzv. klavírovém (pianovém) pantu. U méně stabilních regálů doporučujeme namontovat ještě zadní stěnu z tvrdé dřevovláknité desky a tu zafixovat šrouby a maticemi.

Proměna jako mávnutím proutku

Je to neuvěřitelné, ale za touto tmavě červenou fasádou se skrývá plechový regál ze stavebnin. Přitom je jedno, o jaký konstrukční typ regálu se jedná (šroubovací nebo sesazovací). V obou případech lze obložit bočnice i dveře MDF deskami. Při vyměřování materiálu je důležité vzít v úvahu dostatečný odstup mezi oběma křídly, aby do sebe dveře nenarážely (spára 2 až 3 mm). Dveře s klavírovým pantem se musí při upevňování podložit asi 8 mm tlustým distančním kusem (lze použít kousek desky), aby později nedrhly o podlahu.


Exkluzivní vitrína:
Pod samolepicí LED lampou "Do-it" od Osramu (cca 250 Kč) se sběratelský kousek ukáže v tom nejlepším světle.


1. První pracovní krok můžeme příp. vynechat, ale stojí za úvahu, že plechový regál díky němu získá novou polici. Pro její upevnění přišroubujeme nahoru mezi rohové profily dřevěný hranol, který zároveň poslouží i jako opora pro svrchní krycí desku. Pro přesnější vrtání do plechu si vypomůžeme důlčíkem, aby se vrták nevychýlil.

2. Bočnice z libovolného deskového materiálu připevníme zevnitř šrouby s půlkulatou hlavou.

3. Jako dveřní závěsy přichází u plechových regálů v úvahu jedině klavírový (pianový) pant.

4. Vitrínu zhotovíme z tlustého vlnitého kartonu, který se používá jako izolace proti kročejovému hluku. Karton natřeme klihem na dřevo a několikrát omotáme kolem tělesa vhodného tvaru (např. krabice od bot).

5. Hotovou vitrínu vložíme do regálu a po obvodu obkreslíme.

6. Obrys vyřízneme přímočarou pilou.

7. Dveře natřeme základní barvou a nalakujeme (válečkem a akrylovým lakem).

8. Vitrínu zafixujeme montážním lepidlem k plechové polici a počkáme, dokud lepidlo neztvrdne.

9. Nakonec umístíme samolepicí světelnou diodu, např. Do-it (Osram).

Všechno hezky uklizené za trávníkem

Také tento konstrukční návrh vychází z plechového regálu. Není to ale podmínka. Stejně dobře lze použít i dřevěné regály nebo jakékoliv jiné otevřené skříně. Jedinou nezbytností jsou přesně na míru přiříznuté dveře a na každé křídlo tři závěsy (viz také schematický nákres).
Vhodné jsou v takovém případě šroubovací závěsy nebo tzv. miskové závěsy, které se montují do slepých otvorů. Naše svěží jarní skříň do dětského pokoje má ale ještě jednu výhodu. Pokud by se vašim potomkům jednou okoukala, stačí takříkajíc "posekat trávník a otrhat kytičky" (odříznout přímočarou pilou a odlepit) a celé dveře znovu přelakovat.

ZÁKLAD: PLECHOVÝ REGÁL

Nezávisle na typu regálu, který chcete obkládat, je postup vždy stejný: Do plechové konstrukce se vyvrtají otvory a dřevěné desky se k ní připevní zevnitř šrouby do dřeva.

1. Kruhové otvory pohodlně vyřízneme pilou děrovkou (v případě nouze lze použít i přímočarou pilu s listem na vyřezávání).

2. Trávník nakreslíme od ruky a vyřízneme přímočarou pilou.

3. Okvětní lístky okolo úchytů složíme z bíle nalakovaných plochých hmoždinek určených na lamelové spoje.


CO JE ... ? PLEXISKLO

Materiál podobný sklu z akrylátu, polystyreenu nebo polykarbonátu. Rozdíly: Polystyren není odolný proti UV záření ani krupobití a hodí se do teplotního rozmezí od -20°C do +60 °C, tedy pouze na vnitřní použití. Polykarbonát je odolný proti UV zááření a extrémně tepelně stálý, proto se optimálně hodí pro venkovní použití. Dobře se uplatňuje v místech vystavených vysokým teplotám, např. jako obložení topení (snáší teplotní rozmezí -40°C až +120 °C). Akrylátové sklo je podobné polykarbonátu, je ale použitelné jen v omezenějším teplotním rozmezí (-20°C až +70 °C).


A JEŠTĚ NĚCO NAVÍC

LED SVĚTLA

Velmi úsporná LED světla od firmy Osram jsou napájena baterií. Dají se použít tam, kde je problematické zajistit přívod elektrické energie. Samolepicí provedení dovolí snadné umístění na dřevo, kůži, umělohmotné povrchy, sklo i kov ...


Převzato z časopisu Udělej si sám 3/2008

09.05.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444