Když je zahrádkářem mráz

Jen málo rostlin nás i v zimě překvapí svěží zelení a barevnými květy. Naopak, v zimní zahradě vládne ticho a chlad. Na první pohled se zahrada zdá pochmurná, méně zajímavá a k návštěvě příliš neláká. Všechno však může být úplně jinak - zahrada může být přitažlivá po celý rok. Na procházku zimní zahradou vás mohou zlákat nejen okrasné rostliny, ale i zelenina či drobná zahradní architektura. Nevíte, jak toho dosáhnout? Inspirujte se...

Pohádková dokonalost

 

Asi každý odborník na zahradní umění ví, že okrasná zahrada (hlavně pokud je více let po výsadbě), má i v zimě svou architektonickou a estetickou hodnotu. S touto myšlenkou se budují i zahrady v Anglii, pár takových zahrad lze najít i u nás. Mají přesné uspořádání, promyšlenou skladbu okrasných opadavých a stálezelených dřevin - tzv. kostru kompozice - a vymezené hranice pozemku. Najdeme v nich místo na odpočívadlo, letničkové záhony a cestičky. V zimě takováto zahrada působí ještě přehledněji, protože dřeviny nezakrývá husté listí. Lze vidět barevnost a strukturu kůry, v záhonech zůstávají jen trsy a souplodí nejodolnějších trvalek, případně jejich kožovité listy. Na pozorovatele majestátně působí trsy okrasných trav a dobře udržovaný trávník. Tu a tam spatříme květy růží, které dokonale zakonzervoval mráz a jinovatka. V zimě lépe vynikne i celkový habitus vysazených stromů, keřů a živých plotů. Obdivovat lze zajímavou souhru tvarů jehličnanů, které mohou mít sloupovitou, kulovitou, široce rozložitou, plazivou či zakrslou formu, v kombinaci se stálezelenými listnáči. Potěší i pohled na pravidelné i nepravidelné koruny vyšších stromů a rozložení větví v korunách. Větve některých keřů, které jsou nevysvětlitelně zkroucené (Coryllus avellana "Contorta"), na sebe upozorní také právě v zimě.


 

   

1/ Souplodí trvalek před zimou neodstraňujeme, abychom je mohli obdivovat celou zimu.

2/ Lomikámenům ve skalce sníh ani mráz nepřekážejí.

3/ Listy jahod v zimním šatu.

V tomto ročním období vypadají krásně i převislé formy opadavých dřevin, hlavně když jsou citlivě včleněny do kompozice zahrady. Příkladem je převislá forma buku lesního (Fagus sylvatica "Purpurea Pendula"), který nejlépe vynikne spolu se zakrslými stálezelenými dřevinami a nízkými jehličnany v jednom záhoně. Lákadlem pro milovníka kuriozit mohou být i netradiční hadovité formy smrku (Abies alba "Inversa") nebo netypické větve karagany (Caragana arborescens). V zimě nejlépe vynikne i celé spektrum okrasných dřevin, např. kvetoucí hamamel, líska, kalina voňavá, jasmín nahý, různé druhy vrb nebo dřínů se zajímavou kůrou či tvarované živé ploty. Některé solitérní dřeviny dokonce připomínají bizarní sousoší. V zimní zahradě nás mohou upoutat i lesklé a výrazně barevné plody okrasných dřevin, např. plody jeřabiny, skalníků nebo hlohyň, které opeření obyvatelé zahrad začátkem zimy ještě nestihli objevit. Plody budou ještě přitažlivější, když je pokryje jemný sněhový poprašek. Silněji než v jiných obdobích roku na pozorovatele působí i souvislé plochy stálezeleného břečťanu na starých zdech nebo tenké a hustě propletené větvičky popínavých opadavých dřevin na pergole nebo altánku. I zahradních plastik, kamenných ploch, vodních ploch a prvků drobné zahradní architektury si v zimě všimneme snáz. Zahrada ukazuje své linie a přesné směrování, ale odhaluje i své nedostatky a upozorňuje na to, co je třeba v nejbližším období doplnit nebo změnit.


 


4/Brzká zima překvapila kvetoucí měsíčky.   5/Se sběrem zeleniny není třeba vždy spěchat.

 

Když přijde na řadu sníh a jinovatka

 

Po prvním sněhovém poprašku vypadají zajímavěji všechny listy, plody, stonky, kameny, vodní plochy, plastiky i odpočívadla. Pokud jste na podzim zahradu detailně očistili od všeho suchého a odstřihli odkvetlé trsy okrasných rostlin, připravili jste se o všechny zimní ozdoby zahrady. Trsy trvalek, např. rozchodníků (Sedum spectabile), sápy (Phlomis tuberosa), rudbekie (Rudbeckia), řebříčků (Achillea filipendulina), bělotrnu (Echinops ritro), nevěstina závoje (Gypsophila paniculata), zavinutky (Monarda), plamenky (Phlox paniculata), čechravy (Astilbe chinensis "Superba 'J nebo agastache (Agastache) a nocenky (Mirabilis) jsou atraktivní i po odkvetení a lze je bez dalšího zásahu nechat až do zimy. Ostatní dotvoří jinovatka a sníh. Výsledek bude skutečně velkolepý a objevíte kouzelné detaily i působivou texturu rostlin. Rostliny můžete ponechat v záhonech až do jara, kdy je zapotřebí uříznout je těsně nad zemí, aby vyrostly nové výhonky.

 

   


   7/ Okrasné trávy spolu se sněhem vytvoří obdivuhodné celky.

  8/ Pomalu rostoucí a velmi pichlavý dřišťál Juliin.

  9/ Listy břečťanu a barvínku ozdobené jinovatkou.

 

Podobně jako trvalky dokáží zimní zahradu dekorovat i okrasné trávy, hlavně ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis). Tento druh mění během zimního období barvu ze žlutohnědé na žlutou a potom na bílou. Trsy se postupně přemění na efektní huňaté peří. Z jiných druhů okrasných trav v zimě zaujmou kostřavy, ostřice nebo pérovník. Půvab vyšších nebo nižších druhů okrasných trav zvýrazní jemný sníh, přes který nápadně vykukují jednotlivá stébla. I okrasné trávy je vhodné řezat až na jaře. Vyšší druhy trav je třeba na zimu svázat silnějším provazem, aby trs pod tíhou sněhu neklesl.

 

Fascinující listy


Zahradu v zimě mohou zkrášlit i listy některých odolných trvalek, hlavně pokud mají zajímavou strukturu nebo jemné chlupaté listy. Čím je chladněji, tím se listy intenzivněji vybarvují. Například listy bergénie (Bergenia cordifolia) nebo listy škornice (Epimedium) jsou více do bordó, drobné listy některých druhů lomikámenů (Saxifraga) jsou zase sytěji zelené. Jinovatkou posypané listy břečťanu (Hedera helix), jahod, zimo zeleně (Vinca minor), mléčníků (Euphorbia), mitrovky (Tellima randiflora), čemeřice (Helleborus niger), okrasných máků (Papaver orientale), karafiátů nebo kopytníku jsou v zimě téměř pohádkové, a proto je dobré, když je lze pozorovat přímo z chodníku nebo z oken domu. Lepšího účinku dosáhneme, když rostliny vysadíme v souvislých plochách pod přitažlivými vyššimi okrasnými dřevinami. Nádherně v zahradě působí i zasněžené či jinovatkou posypané listy a stébla bambusů a mečovité listy juky. I v zeleninové a bylinkové zahradě je v zimě co obdivovat. V záhonech stačí ponechat například vybrané druhy hlávkové zeleniny (obyčejnou, kadeřavou nebo růžičkovou kapustu) a počkat na jinovatkový poprašek. Naše oči potěší i poslední oranžové květy měsíčku, které zakonzervoval mráz. Každá zahrada je osobitá, každý majitel má jiné požadavky a jiný styl. Kouzlo zahrady však nemá své hraníce při návrhu její koncepce. Vytvořit zahradu, která bude hezká i v zimě, může být pro každého zahrádkáře malou výzvou.


 

Foto: autor

Home 1/2005

12.01.2006 | Daniel Košťál
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444