Kdo výklenek nemá, může si ho postavit

Ne v každém bytě je v rohu komín, který by se dal využít jako boční sloup výklenku. Proto si v některých případech musíte takový výklenek vytvořit sami. Nejsnadnějším řešením je nosná konstrukce ze střešních latí, ke které se připevní obyčejné dřevotřískové desky. Spáry mezi deskami a díry nad hlavami vrutů se vyplní tmelem. Rozhodli jsme se použít dřevotřískové desky o maximální šířce 40 cm - jejich transport ze stavebního hypermarketu domů je totiž mnohem snadnější, než je tomu u širokých desek.

Po pruzích: V tomto konstrukčním nákresu jsou velmi dobře vidět jednotlivé pruhy dřevotřískové desky. Pro relativně úzké pruhy jsme se rozhodli proto, že se dají mnohem lépe převážet než široké a neskladné desky. Jednotlivé pruhy se musí vzájemně propojit pomocí vrutů a střešních lišt. Ve vnitřku samotného výklenku můžete vidět 1cm široké dřevěné lišty, na které se nasunou hotové police.

     

1) Střešní latě přišroubujte ke zdi pomocí hmoždinek. Při montáži použijte vodováhu.

2) Přišroubujte první stěnu. Pod konstrukci položte obalový papír, který později ochrání podlahu před barvou a lepidlem.

3) Při šroubování dávejte pozor, aby hlavy šroubů nepřečnívaly nad povrch dřevotřískových desek.

      

4) Konstrukce by se neměla připevňovat ke stropu a ke stěnám, aby ji nepoškodily případné drobné pohyby zdiva. Protože je poněkud těžké zkrátit desky přesné na výšku stropu, nechtě je o něco kratší a vzniklou mezeru vyplňte úzkými dřevěnými lištami. 

5+6) Na nosnou konstrukci připevňujte jednotlivé dřevotřískové desky, dokud nebude výklenek hotový.

Převzato z časopisu Udělej si sám 2/2005.

31.01.2005 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444