Kam s nimi? Řešení pro knihomoly

Pomocí tohoto důmyslného regálu můžete šikovně využít prostor ve vnitřním kruhu točitého schodiště. Výroba regálu je jednoduchá a získáte díky němu spoustu nového úložného prostoru.


Naše rada jako obvykle zní: využijte každou mezeru. Volný kruh uprostřed točivého schodiště není v tomto smyslu výjimka. Toto místo totiž zůstává ve většině domů a patrových bytů nevyužité: S obtížemi se setkáte pouze v případě, že na tomto místě již stojí topné těleso. Sami se však můžete přesvědčit, že to není žádný důvod k ústupu - regál prostě postavte kolem radiátoru a nevzhledný kovový objekt ukryjte za dvířka s větracími otvory. Prohlédněte si způsob postavení regálu. Nejprve se za radiátor vloží zadní deska a potom se z přední strany přisune samotný regál. Zadní stěna se následně k regálu přišroubuje pomocí malých konstrukčních lišt. Potom se ke spodní straně regálu přimontuje příčná vzpěra a nakonec se přišroubují dvířka, která zakryjí topné těleso. Regál jsme vyrobili z MDF desek o tlouštce 19 mm a 10 mm. Cena materiálu na výrobu celého kusu nábytku se skládá z těchto položek: MDF desky, dveřního kování, kovové trubky a drobností. Když k tomu připočtete náklady na základový nátěr a vrchní barvu, měli byste se pohybovat kolem 2000 korun.

Stavba na míru

Rozměry regálu tohoto typu se pochopitelně musí přizpůsobit velikosti prostoru, který máte k dispozici. Proto v návrhu uvádíme pouze rozměry, které jsou směrodatné pro všechny varianty. Například minimální hloubku (24 cm) a výšku (30 cm) polic, aby se do regálu vešly knihy. Pokud se tedy rozhodnete pro výrobu našeho regálu, musíte si nejdříve změřit prostor uprostřed točitého schodiště. Pokud je výška stropu taková, že by všechny police nemohly být 30 cm vysoké, můžete nejvyšší polici udělat o něco menší, nebo můžete police rozmístit tak, aby celek působil harmonickým dojmem.

Materiálem jsou MDF desky: Jednotlivé desky si nechte do potřebných rozměrů nařezat ve stavebním hypermarketu. Materiál je zvolen tak, aby snesl odpovídající zatížení. Zadní stěna, která žádnou zátěž nenese, je silná 10 mm, boční stěny a police jsou 19 mm silné.

Chytré využití volného místa: Regál může být buď celý složený z polic na knihy, nebo může v dolní části zakrýt stávající topné těleso. S tímto kusem nábytku se Vám podaří využít i ten poslední kus nevyužitého místa ve Vašem domě. Přední hrany regálu se opatří úzkými dřevěnými lištami, aby celek působil jako masivní dřevo.
Vtipné řešení úkrytu pro topné těleso: V boční straně regálu je umístěný otvor, kterým se dá ovládat termostat topení, aniž byste přitom museli pokaždé otvírat dvířka.

 Postup při výrobě regálu

     

1. K přední hraně boční stěny se přilepí čelní lišta. Lišta se musí přilepit tak, aby na vnitřní straně byla v jedné rovině s plochou boční stěny. Přeteklé lepidlo se odstraní ostrým dlátem. Stejným způsobem se upraví i police a ostatní díly regálu.

2. Vnitřní hrany bočních stěn a horní hrany polic se obrousí dohladka. Hrany dřevěných lišt se lehce zkosí brusným papírem a brusným korkem.

3. Polohy polic se na vnitřní strany bočních stěn označí pomocí pomocných přířezů z laminované dřevotřísky. Tyto přířezy později poslouží jako distanční desky i při šroubování polic.

     

4. Ve vyznačených místech se vyvrtají otvory pro vruty, z vnější strany se otvory zahloubí.

5. Při lepení zadní stěny ke korpusu regálu poslouží police jako vzpěry.

6. Po zakreslení zvoleného vzoru se do čelního panelu (kryt topení) vyznačí pozice větracích otvorů. Otvory se vyvrtají sukovníkem.

     

7. Na zadní stranu dvířek se po obvodu nalepí rám z 5 cm silných lišt.

8. Do tohoto rámu se zapustí nábytkové panty.

9. Když je všechno natřené, regál se postaví a přimontují se dvířka. Pro tento účel jsou nejlepší nábytkové panty s kulatou zápustnou hlavou.

CO JE...?
Sukovník
Robustní plošný vrták z tvrdokovu se středicím hortem. Je vhodný k vrtání přesných širokých otvorů bez vylámaných hlav. Využít se dá k vrtání do všech deskových materiálů a tvrdých dřev. Na rozdíl od Forstnerova vrtáku nemá sukovník obvodové břity.

DALŠÍ INFORMACE:
Natírání MDF desek:
Surové MDF desky se musí nejprve natřít základovým nátěrem. Po jeho dokonalém zaschnutí se povrch desek musí obrousit brusným papírem o zrnitosti 180. Následně se desky natřou nejlépe dvěma vrstvami barevného nátěru (mezi oběma vrstvami se povrch musí opět přebrousit). Syntetické nátěry mají o něco lepší povrch než akrylové laky, ale nepříjemně páchnou.

Převzato z časopisu Udělej si sám 07/2006

04.12.2006
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444