KOBOBOOK - Karel Kobosil a jeho život s českým designem

Karel Kobosil. FOTO: BYDLENÍ.CZ

Karel Kobosil. FOTO: BYDLENÍ.CZ

Na sklonku roku 2013 vydalo Nakladatelství VUTIUM Vysokého učení technického v Brně publikaci KOBOBOOK, která vznikla k 1. výročí úmrtí Karla Kobosila (1945 – 2012). V Karlu Kobosilovi odešla významná osobnost nejen v měřítku města Brna, ale i celé republiky.

Karla Kobosila si většina odborné veřejnosti pamatuje jako zakladatele Design centra České republiky se sídlem v Brně (1991 - 2007) a současně jako jeho prvního a posledního ředitele. Sám praktikující designér obětoval svou kariéru tvůrce a vybudoval z organizace renomovanou značku. V dobách vedení Design centra ČR obhájil jeho existenci jako jedné z mála institucí fungujících mimo hlavní město a učinil z něj významné centrum designérského dění.  Díky aktivitám DC ČR směřujícím k střednímu a vysokému odbornému školství se podepsal na zviditelnění a zkvalitnění designérských oborů na českých vysokých školách. Sám byl přitom svébytným tvůrcem – designérem, který má na kontě řadu ocenění. V důsledku letitého ředitelského úvazku si k tvůrčí práci po léta jenom odskakoval a sliboval si, že milovanému designu se bude naplno věnovat zase až v důchodu. Mnoho příležitostí k tomu už bohužel nedostal…

Karel Kobosil se výraznou měrou zasloužil o založení oboru Průmyslový design na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně. Jeho přínos měl kromě formální roviny i důležitou složku věcnou, spočívající v tvorbě studijního programu, obsahujícího vyváženě předměty inženýrské a umělecké. Dlouhá léta působil ve státnicové komisi oboru. Jako ředitel Design centra ČR podporoval účast studentů a učitelů FSI, FAVU i FA v soutěžích a na výstavách centrem pořádaných. V posledních letech svého života působil i jako pedagog na Odboru průmyslového designu FSI a na Univerzitě 3. věku VUT v Brně.

Ctižádostí iniciátorů a autorů knihy z řad bývalých kolegů z Design centra ČR je prostřednictvím publikace oslavit Karla Kobosila nejen jako talentovaného designéra, ředitele a organizátora nejrůznějších společenských aktivit s DC ČR spojených, ale i jako skvělého společníka, vypravěče a kamaráda. Vedle faktografických textů, týkajících se Kobosilovy práce a chodu Design centra ČR, zahrnuje kniha především množství vzpomínek a výpovědí jeho kolegů, spolupracovníků, kamarádů i členů rodiny a také množství fotografií, přinášejících svědectví o jednom naplněném životě.


KOBOBOOK lze zakoupit za 299 Kč prostřednictvím e-shopu nakladatelství VUTIUM VUT nebo na e-mailové adrese polcarova@ro.vutbr.cz, 721 563 233.
04.03.2014 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444